Dintre zecile de pasiuni câte există o poți găsi pe aceea cu care îți poți petrece timpul liber, dar și te poate ajuta să-ți rotunjești veniturile, iar una dintre acestea este fotografiatul, o activitate pe cât de relaxantă, pe atât de creativă și de distractivă.

De ce este important să avem pasiuni

A avea o pasiune, reprezintă o excelentă modalitate de a evada din rutina cotidiană și, nu în ultimul rând, îți dă o stare de bine și te face fericit. Se spune că pasiunea ar fi echivalentă cu dragostea, însă dacă dragostea la un moment dat dispare, pasiunea odată descoperită va dura o eternitate.

Pentru că pasiunea este atunci când privești și faci ceva cu plăcere, iar o viață lipsită de pasiune este o viață pierdută. Pasiunile sunt diverse și frumoase fiecare în felul lor atâta vreme cât te inspiră și îți conferă o stare de bine și de aceea este important să o descoperi pe cea care te inspiră. Dacă ești genul care adună suveniruri din locurile pe care le vizitezi și îți place să-ți amintești un apus de soare superb, chipul expresiv al unui simplu trecător, forfota de pe străzi și din parcuri ori designul arhitectural al unei clădiri pe care ai văzut-o într-una dintre vacanțe, fotografia este soluția ideală pentru a vedea și a aprecia frumusețea vieții. În plus, dacă opera ta este promovată corespunzător și atrage aprecierea celor din jurul tău atunci cu siguranță vei putea să câștigi și bani.

Averile candidaților intrați în cursa pentru Parlamentul European: conturi de milioane, obiecte prețioase și case în străinătate
Recomandări
Averile candidaților intrați în cursa pentru Parlamentul European: conturi de milioane, obiecte prețioase și case în străinătate

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să câștigi bani făcând fix ceea ce îți place și fără să te plafonezi lucrând într-un birou între patru pereți? Familia sau prietenii ți-au spus că faci poze frumoase și că ar fi păcat să-ți irosești talentul? Ei bine, a venit momentul să-ți transformi pasiunea într-o adevărată sursă de venit prin crearea și vânzarea de fotografii stoc. Ținând cont de cât de costisitoare pot fi unele aparate de fotografiat moderne, lentilele, accesoriile, etc., această sursă de venit poate reprezenta o modalitate foarte bună de a compensa toate aceste costuri.

Cum poți să faci bani din fotografie

Cum poți să faci bani din fotografie

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în această direcție este să achiziționezi un echipament de calitate cu care să faci poze reușite, precum și un program de editare specific precum Photoshop sau Lightroom. În același timp, nu ar fi rău să urmezi un curs specializat de fotografie de scurtă durată pentru a deprinde reguli de bază și mici trucuri care te vor ajuta să realizezi cele mai bune fotografii, potrivit site-ului FaciBaniOnline.ro.

INTERVIU | Raluca Grosescu, specialist în drept penal internațional: „Este probabil ca CPI să emită un mandat de arestare împotriva lui Benjamin Netanyahu pentru crime împotriva umanității”
Recomandări
INTERVIU | Raluca Grosescu, specialist în drept penal internațional: „Este probabil ca CPI să emită un mandat de arestare împotriva lui Benjamin Netanyahu pentru crime împotriva umanității”

Odată ce ai parcurs acești pași importanți poți deja să începi să încerci să faci bani din fotografie. Spre exemplu, pentru a avea un venit din această activitate, poți lucra ca freelancer pentru diverse reviste, ziare sau publicații online. Astfel, vei avea posibilitatea să-ți desfășori mare parte din muncă de acasă, ceea ce îți oferă un plus de flexibilitate și de libertate. Pentru asta va trebui să-ți construiești un portofoliu cu cele mai reușite imagini pe care le-ai realizat și trimite-l către mai multe publicații. În cazul în care deții un website, trimite și link-ul către acesta. Dacă munca ta va fi apreciată și se va mula pe nevoile respectivelor publicații cu siguranță vei fi contactat pentru a discuta o colaborare.

Unul dintre cele mai bune moduri prin care îți poți promova munca și de a face bani este să ai un website unde să postezi cele mai frumoase poze. Nu trebuie să te cramponezi de tematica acestora pentru că poate fi vorba despre orice, și anume peisaje, clădiri, mașini, nunți, botezuri, evenimente sportive ori concerte. Important este ca toate să fie însoțite de scurte descrieri sau chiar de mici povestioare. Dacă dorești ca site-ul să fie vizitat de cât mai multă lume ar trebui să fie realizat cât mai profesionist. Chiar dacă va fi o cheltuială în plus, nu uita de activitatea de promovare a site-ului pentru că astfel va putea fi accesat de un număr cât mai mare de persoane interesate de fotografie, mai notează sursa citată.

Directorul Institutului Balș, unde este internat Florin Piersic, care are septicemie. „Fără discuţie, nu este aşa cum s-a spus, un risc vital”
Recomandări
Directorul Institutului Balș, unde este internat Florin Piersic, care are septicemie. „Fără discuţie, nu este aşa cum s-a spus, un risc vital”

O altă modalitate prin care îți poți rotunji veniturile din fotografie este să îți vinzi munca pe diferite site-uri specializate, iar în acest caz remunerația va fi direct proporțională cu numărul descărcărilor. Pentru că pozele realizate de tine vor fi folosite ulterior pentru a ilustra diferite articole din presa print sau cea online sau vor fi postate de diverse companii pe site-urile proprii ori pe rețelele de socializare.

Câți bani poți câștiga din vânzarea de fotografii

Câți bani poți câștiga din vânzarea de fotografii

În ceea ce privește câștigurile, acestea depind de site și de dimensiunea și calitatea fotografiile furnizate, însă, în medie, un fotograf poate fi plătit cu sume cuprinse între 20 de cenți și zeci de dolari pentru fiecare descărcare a unei poze.

Spre exemplu, în cazul în care ai 100 de fotografii pe un site care plătește 50 de cenți pentru fiecare download, dacă fiecare imagine este descărcată în medie de zece ori pe lună, asta va însemna că vei cîștig 500 de dolari. Dacă vei vinde aceste fotografii și pe alte site-uri, venitul va crește considerabil.

În schimb, există site-uri stock care pot comericaliza fotografiile tale în mai multe moduri. Astfel, pe site-ul principal acestea sunt vândute la un preț mai mic, iar tu vei primi între 20 și 50 de cenți/download. Dacă pozele vor fi vândute pe alte site-uri afiliate, iar prețul va fi mult mai mare, tu vei primi o sumă, evident, mult mai mare, care pornește de la câțiva dolari și poate ajunge la câteva zeci sau chiar sute de dolari. Este important de știut că, pentru ca fotografiile să fie vândute și pe alte site-uri afiliate, în afara site-ului de bază, va trebui să ți se ceară acordul.

Citește și: Cum poți să vinzi pe Amazon din România

Cele mai bune site-uri care te plătesc pentru poze

Există o mulțime de site-uri unde îți poți vinde fotografiile.  În cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute site-uri care te plătesc pentru pozele pe care le realizezi.

Alamy

Acest site dispune de una dintre cele mai mari și diverse colecții de fotografii din lume cu peste 313 milioane de imagini stoc, vectoriale și imagini panoramice la 360 de grade. Platforma are peste 60.000 de colaboratori în întreaga lume și peste 110.000 de cumpărători, scrie Shopify.com. Alamy plătește colaboratorii lunar și are o structură de plată simplă și ușor de utilizat. Dacă imaginile tale sunt vândute exclusiv pe Alamy, poți primi până la 50% din vânzările directe, în timp ce pozele care sunt vândut și pe alte site-uri vei primi 40% din toate vânzările directe.

123rf

Această platformă este un jucător important în industria fotografiei de stoc. Tot conținutul de pe acest site nu este exclusiv, așa că poți vinde și pe alte site-uri. În plus, 123rf îți va promova fotografiile către peste cinci milioane de cumpărători din 44 de țări și în 17 limbi diferite. Odată ce ai devenit colaborator, poți câștiga între 30% și 60% pentru fiecare licență vândută, notează sursa citată.

500px

Partenerii lui 500px deservesc peste un milion de clienți din întreaga lume, iar tot conținutul trimis pe site este fără drepturi de autor, ceea ce înseamnă că este licențiat pentru utilizare nelimitată, în timp ce prețul se bazează pe dimensiunea fișierului. Colaboratorii cu contract pot câștiga până la 100% redevențe, în timp ce restul utilizatorilor pot câștiga până la 60% pentru fotografii neexclusive.

Shutterstock

Shutterstock este considerat un site de micro-stoc, unde fotografiile sunt mai ieftine și neexclusive, în timp ce principala modalitate de a crește descărcările este prin contribuția cu o cantitate mare de imagini. Colaboratorii pot primi între 0,25 și 2,85 dolari pentru fiecare descărcare de imagini, în funcție de cumpărător, tipul de imagine și dimensiunea acesteia. Imaginile personalizate îți pot aduce între 20% și 30% din prețul de vânzare al unei fotografii. Există și un program de afiliere în care poți câștiga în plus dacă recomanzi fotografi sau clienți noi.

iStock

Platforma iStock Photo este o ramură micro-stock a agenției Getty Images, cu mențiunea că fotografiile tale din arhiva iStock nu sunt exclusive, ceea ce înseamnă că le poți vinde și altor agenții. Cu toate acestea, asta înseamnă că vei câștiga un comision mult mai mic decât în cazul fotografiilor exclusive, iar acesta variază de la 15%, dacă ești contributor neexclusiv, și 25-45%, dacă oferi poze în exclusivitate.

Getty Images

Această agenție foto cumpără imagini în exclusivitate de înaltă calitate sau greu de găsit pentru licență. Platforma, împreună cu site-ul de microstock, iStock, ajunge la peste 1,5 milioane de clienți în întreaga lume. Standardele stabilite pentru -ți vinde fotografiile aici în calitate de freelancer sunt mai ridicate decât în cazul multor site-uri de poze stoc. Cu toate acestea, tarifele pentru trimiterea de fotografii de înaltă calitate licențiate prin Getty Images încep de la 20% și pot ajunge până la 45%. 

Dreamstime

Timp de aproape 20 de ani, Dreamstime a oferit imagini de înaltă calitate unei plaje mari de clienți de pe piața creativă, de la cei independenți din sectorul privat, până la mari companii. Platforma are 31 de milioane de membri înregistrați, peste 600.000 de fotografi colaboratori, o arhivă de peste 144 de milioane de fotografii, ilustrații, clipart-uri și imagini vectoriale și 20 de milioane de vizitatori lunari unici pe site. Dreamstime oferă colaboratorilor neexclusivi între 25 și 50%, iar pentru cei care oferă fotografii exclusive plătește un comision de 27,5-55%. Pentru asta trebuie să ai cel puțin 70% din portofoliu pe site cel puțin șase luni.

Citește și: Cele mai bune site-uri care te plătesc ca să scrii

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Medicul Adrian Marinescu, noi detalii despre situația lui Florin Piersic: “Este total neadevărat”. Ce i s-a întâmplat, de fapt, actorului
FANATIK.RO
Medicul Adrian Marinescu, noi detalii despre situația lui Florin Piersic: “Este total neadevărat”. Ce i s-a întâmplat, de fapt, actorului
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Acasă la Medana și Alin Oprea! Zici că e palat regal! Numai sufrageria are 100 de metri pătrați!
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea! Zici că e palat regal! Numai sufrageria are 100 de metri pătrați!
Ion Țiriac n-a mai răbdat și a dat în judecată statul român » Suma revendicată + Apare pe listă și numele lui Gigi Becali
GSP.RO
Ion Țiriac n-a mai răbdat și a dat în judecată statul român » Suma revendicată + Apare pe listă și numele lui Gigi Becali
Ce mesaj a postat Florin Piersic Jr., în timp ce tatăl său este în spital: “Eu, încercând să îmi dau seama dacă… “
FANATIK.RO
Ce mesaj a postat Florin Piersic Jr., în timp ce tatăl său este în spital: “Eu, încercând să îmi dau seama dacă… “
„Le-am spus că am un portbagaj plin cu droguri”. Pățania unei femei care s-a dus la poliție să predea „un munte” de marijuana
Știrileprotv.ro
„Le-am spus că am un portbagaj plin cu droguri”. Pățania unei femei care s-a dus la poliție să predea „un munte” de marijuana
Petrecerea de după Gala MET a fost o nebunie! Vedetele au renunțat la rochiile elegante și s-au afișat în ținute sumare. Rita Ora a lăsat totul la vedere! FOTO
Unica.ro
Petrecerea de după Gala MET a fost o nebunie! Vedetele au renunțat la rochiile elegante și s-au afișat în ținute sumare. Rita Ora a lăsat totul la vedere! FOTO
"De la energizant". Fotbalistul important din Superliga a venit azi să demonstreze că nu s-a dopat! Prima reacţie după audiere: "E situaţia reală"
Orangesport.ro
"De la energizant". Fotbalistul important din Superliga a venit azi să demonstreze că nu s-a dopat! Prima reacţie după audiere: "E situaţia reală"
O poliţistă din Cluj şi-a gazat din greşeală propriul coleg, care se chinuia să reţină un individ agresiv. Un trecător a filmat scena
Observatornews.ro
O poliţistă din Cluj şi-a gazat din greşeală propriul coleg, care se chinuia să reţină un individ agresiv. Un trecător a filmat scena
Horoscop 9 mai 2024. Gemenii sunt în elementul lor, ceea ce înseamnă că se pot ocupa și de ceea ce le place
HOROSCOP
Horoscop 9 mai 2024. Gemenii sunt în elementul lor, ceea ce înseamnă că se pot ocupa și de ceea ce le place

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI