Posibilitatea de a face shopping online îți oferă o serie de avantaje, și anume te ajută să economisești timp, să cumperi oricând și de oriunde, să consulți o ofertă mai largă de produse și, nu în ultimul rând, să beneficiezi de prețuri avantajoase și de reduceri substanțiale. Unul dintre cele mai cunoscute și mai mari magazine online din lume este Amazon, iar atunci când navighezi pe internet în căutarea unui produs sau altul inevitabil vei ajunge pe una dintre paginile acestuia. Amazon nu este doar locul de unde poți cumpăra diverse, ci poate deveni una dintre cele mai profitabile afaceri pentru antreprenorii aflați la început de drum.

Colosul american condus de Jeff Bezos și-a anunțat intenția de a pătrunde și pe piața românească, însă cu toate că nu este încă prezent oficial în România, trebuie să știi că pot fi plasate comenzi și de la noi din țară plătind o anumită taxă de livrare. Dacă nu știi cum să faci acest lucru și dorești să-ți extinzi afacerea în cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre cum te poți înregistra pe platformă, care sunt tipurile de vânzători și ce taxe percepe Amazon.

Ce este Amazon

Cum poți să vinzi pe Amazon din România
INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”
Recomandări
INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”

Amazon este o companie americană de comerț online cu amănuntul cu sediul în orașul Seattle (statul Washington), cea mai mare de retail online la nivel global. Potrivit Brand Finance, companie de consultanță în evaluarea mărcilor, Amazon este cel mai valoros brand din lume cu o valoare de 299,3 miliarde de dolari. Și asta, în pofida unei scăderi cu 15% față de anul 2022, care se traduce prin pierderi de peste 50 de miliarde de dolari.

În același timp, Amazon este una dintre cele cinci mari companii din industria tehnologiei din SUA alături de Facebook, Microsoft, Apple și Google, fiind considerată una dintre cele mai influente forțe economice din lume, cu un impact uriaș asupra modului în care cumpărăm.

În anul 1994, Jeff Bezos, care la acea vreme era vicepreședintele D.E. Shaw & Co., o renumită firmă de pe Wall Street, și-a părăsit funcția și s-a mutat în Seattle, unde a pus bazele unui plan de afaceri specializat prin internet care a devenit mai târziu Amazon. În momentul de față, Bezos este al treilea cel mai bogat om al planetei, cu o avere estimată la 119 miliarde de dolari.

Amazon a creat site-uri independente și pentru alte piețe precum Canada, Brazilia, Mexic, Marea Britanie, Germania, Spania, Olanda, Italia, Franța, India, China și Japonia. În acest fel, Amazon oferă produse specifice fiecăreia dintre aceste țări. Totodată, Amazon este prezent și în Costa Rica, unde are peste 7.500 de angajați, fiind una dintre cele mai mari din această țară și din America Latină.

De ce a fost orașul iranian Isfahan ținta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului
Recomandări
De ce a fost orașul iranian Isfahan ținta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului

Cu ce se ocupă Amazon

Gigantul de peste Ocean a fost conceput inițial ca o piață online pentru vânzarea de cărți. În scurt timp a început să ofere o gamă foarte largă de produse între care jocuri video, DVD-uri, CD-uri cu muzică, programe de calculator, electronice, îmbrăcăminte, mobilier, jucării și altele.

Amazon a transformat comerțul online și se concentrează pe furnizarea de soluții de comerț electronic clienților și vânzătorilor din întreaga lume. De asemenea, are și o altă ramură, care se axează pe cloud computing și inteligență artificială.

Compania americană continuă să investească în noi soluții de a schimba modul în care cumpărătorii și vânzătorii interacționează, așa cum este cazul Amazon Prime sau Amazon FBA, potrivit Ecommerce-Platforms.com. Amazon îi ajută pe clienți să găsească rapid și ușor produsele pe care le doresc în peisajul online, în timp ce oamenii care speră să-și vândă pe internet propriile produse pot accesa Amazon pentru a obține acces instantaneu la foarte mulți potențiali cumpărători.

Pentru asta vânzătorii au la dispoziție tot ceea ce au nevoie pentru a-și promova produsele, pentru a gestiona recenziile, pentru a analiza performanța și pentru a genera vânzări pe platforma americană, mai scrie sursa citată. În 1999, atunci când terții vânzători au început să vândă pentru prima dată pe Amazon, ei au ajuns să reprezinte circa 58% din totalul vânzărilor Amazon. De asemenea, vânzările de la terți pe Amazon cresc cu o rată de aproximativ 52% în fiecare an față de doar 25% cât reprezintă vânzările anuale realizate de platformă.

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

Cum funcționează Amazon

Foarte mulți clienți folosesc Google pentru a căuta produse esențiale, însă sondajele încep să arate că Amazon este, de fapt, cel mai folosit motor de căutare, punctul de plecare pentru majoritatea vânzărilor. Aproximativ 45% dintre clienți își încep căutarea de produse pe Amazon, în timp ce 40% cumpără produse pe acest site cel puțin o dată pe lună.

Pentru cei din industria comerțului electronic, Amazon poate reprezenta o cale valoroasă atât pentru a face profit, cât și pentru relații cu clienții. Înainte de toate, este important de știut că Amazon oferă posibilitatea vânzătorilor terți de a se conecta zilnic cu milioane de cumpărători online din toată lumea.

Compania americană a gândit o strategie de comerț electronic pe mai multe niveluri. Aceasta îți permite, pe de-o parte, să începi ca vânzător individual, iar pentru asta va trebui să-ți deschizi un cont de bază individual, cu un comision fix de 0,99 dolari per item vândut. Această opțiune este recomandată celor care vând mai puțin de 40 de produse într-o lună, care nu sunt sigure de produsul lor și care vor mai întâi să-l testeze și nu doresc să-l promoveze prin intermediul mijloacelor puse la dispoziție de Amazon, scrie JurnaldeDigitalMarketing.com.

Cea de-a doua opțiune o reprezintă deschiderea unui cont profesional, care implică achitarea unei taxe de 39,99 de dolari. Acesta îți permite să vinzi peste 40 de produse pe lună, inclusiv a unor produse din categoriile restricționate, să-ți promovezi produsul cu ajutorul instrumentelor avansate de vânzări puse la dispoziție de Amazon și să țintești plasarea de top pe paginile cu detalii despre produse.

Cum vinzi efectiv pe Amazon

După ce ai încheiat procedura de înregistrare pe platforma Amazon produsele tale vor fi plasate alături de celelalte produse terțe de la alți vânzători care au cont pe platformă, precum și alături de produsele primare vândute direct din depozitul Amazon.

Pentru a începe să vinzi mai întâi trebuie să listezi produsele. În această etapă, alegi fie o listă existentă, în cazul în care altcineva vinde același produs pe Amazon, fie vei crea o listă nouă, cu condiția să fii singurul vânzător al acelui produs. Dacă ai optat pentru un cont individual vei putea lista produsele unul câte unul, în timp ce, dacă ai ales să-ți creezi un cont profesional, vei putea să listezi produsele în loturi mai mari utilizând încărcarea în bloc.

Amazon va percepe o serie de taxe de vânzare pentru fiecare articol vândut, precum și taxe de expediere, care se bazează pe categoria de produs și pe serviciul de expediere selectat de client. Astfel, compania va percepe o taxă de referință pentru fiecare produs vândut, în funcție de categoria din care face parte. De obicei, aceasta este cuprinsă între 8% și 15%. Aici ai lista detaliată.

Aceste taxe depind de decizia de a livra pe cont propriu sau prin intermediul Amazon FBA (n.n. – Fulfillment by Amazon). Este vorba despre un serviciu contra-cost prin intermediul căruia produsele tale pot fi stocate în depozitele Amazon, iar atunci când cineva le va comanda ele vor fi ambalate și livrate clientului. Mai mult decât atât, FBA oferă și servicii de customer care se ocupă și de retururi. Taxele pentru FBA diferă în funcție de planul de vânzare pentru care ai optat.

De asemenea, dacă vinzi pe Amazon în țările din UE și în Marea Britanie, TVA-ul este principala taxă pe care va trebui să o iei în calcul. Găsești aici plafonul și valoarea TVA-ului pentru fiecare țară. Dacă vinzi produse în mai multe țări, trebuie să te înregistrezi în fiecare dintre ele.

Citește și: Amazon va folosi roboți complet autonomi pentru a crește siguranța angajaților din depozite

Cum ești plătit dacă vinzi pe Amazon

Din momentul în cre vei începe să vinzi produse pe Amazon, platforma te va plăti, iar banii obținuți vor fi virați de Amazon, prin Automated Clearing House, în contul pe care l-ai oferit la înscriere. Poate dura până la 5 zile până când ii poți vedea în cont.

Informațiile privind suma și data la care vor fi virați banii, pot fi verificate în cont, la categoria Payments Report.

Atunci când gestionezi operațiuni în cel puțin două monede străine, ai nevoie de un instrument prin care să limitezi pierderile generate de schimbul valutar. Cu atât mai mult cu cât lucrezi cu mai multe valute, așa cum se întâmplă dacă vinzi prin Amazon în SUA, UK și alte țări din UE.

Iar un astfel de instrument este contul Wise Business, în care îți poți retrage banii din Amazon indiferent de moneda în care operezi. Primești detalii bancare locale pentru euro, lire sterline, dolari americani și chiar lei. Ce înseamnă asta? Că încasezi gratuit, iar atunci când faci plăți beneficiezi de rata reală de schimb. Adică de cel mai avantajos curs pentru tine.

Ce avantaje ai dacă vinzi pe Amazon

Ce avantaje ai daca vinzi pe Amazon

Ca anteprenor, înainte de a te înscrie în programul de afiliere Amazon și de a știi cum să vinzi pe această platformă este bine să cunoști avantajele și dezavantajele acesteia. Iată care sunt acestea:

Avantaje:

  • câștiguri mult mai mari – vânzarea pe această piață îți va afișa produsul/produsele unui număr foarte mare de potențiali clienți decât poate avea vreodată un magazin fizic;
  • costuri reduse – dacă dorești să ajungi la același public-țintă cu unul sau cu mai multe magazine fizice costurile ar fi mai mari comparativ cu magazinele online, iar, în plus, Amazon oferă și un serviciu de logistică, mai precizează sursa citată anterior;
  • poți vinde în toată Uniunea Europeană – vânzarea online este îndreptată atât către clienții din țară, cât și către cei din Uniunea Europeană, în special cei din Germania, Franța, Italia și Spania;
  • protecție împotriva fraudei – Amazon oferă o serie de sisteme de securitate care te vor ajuta pe tine și pe clienții tăi să cădeți în capcana fraudei;
  • economisești timp – procesul de vânzare-cumpărare este foarte simplu și se realizează într-un timp scurt;
  • cu cât va trece mai mult timp, cu atât numărul de persoane care cumpără online va crește;
  • deși piața online este supraaglomerată, aceasta îți permite să te situezi în fața celor care rămân ancorați la vechea metodă a comerțului fizic.

Citește și:  Amazon se luptă cu recenziile false la produsele sale. Primele plângeri, adresate justiției din Italia şi Spania

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Castelul din România care a renăscut din ruine. A fost reabilitat și acum e gata să primească turiști
FANATIK.RO
Castelul din România care a renăscut din ruine. A fost reabilitat și acum e gata să primească turiști
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
FANATIK.RO
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Știrileprotv.ro
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
"Toţi urlau". Cortegiu funerar fugărit de urs, lângă o pădure din Mureş. Speriaţi de sălbăticiune, oamenii au uitat de funeralii şi au luat-o la sănătoasa
Observatornews.ro
"Toţi urlau". Cortegiu funerar fugărit de urs, lângă o pădure din Mureş. Speriaţi de sălbăticiune, oamenii au uitat de funeralii şi au luat-o la sănătoasa
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI