De Sorin Golea,

Situl arheologic are 5 m adâncime

“Eu sunt zguduit. Am organizat simpozioane, am publicat volume internaţionale cu semne şi simboluri, căutând să destructurez ideea după care în perioada neolitică existau sisteme de scriere. Nu ştiu ce să zic în cazul acesta, e ceva ordonat, nu e ornament. Din punct de vedere ştiinţific, este o descoperire deosebită. Când va apărea în lumea internaţională va stârni o furtună”, a afirmat directorul Muzeului Naţional Brukenthal.
Obiectul este o bucată dintr-un vas ceramic inscripţionat, a fost realizat în anul 6200 î.Hr., adică are o vechime de 8.200 de ani, şi a fost găsit la cinci metri sub pământ, adâncime neobişnuită pentru săpăturile arheologice.
Deşi nu există încă o cheie de citire a mesajului de pe vas, Sabin Luca consideră că înlănţuirea de semne ar putea fi descifrată dacă vor fi puse cap la cap simbolurile asemănătoare care există din abundenţă în zona dunăreană.
“Vă informez în premieră că în data de 1 Decembrie 2012 vom organiza în Sala Polivalentă, construcţie lipită de Palatul Brukenthal, o expoziţie în care va fi prezentat acest obiect ceramic atât de deosebit”, a declarat, pentru Libertatea, prof. dr. Sabin Luca.
Dată fiind vechimea acestui obiect, se poate spune că alfabetul de pe el reprezintă în acest moment “părintele” tuturor alfabetelor europene, lucru uşor de sesizat urmărind evoluţia semnelor grafice în timp.

Scriere Tărtăria – anul 4200 î. Hr.

În luna august, arheologii au descoperit pe traseul autostrăzii Sibiu – Nădlac, în localitatea Turdaş, un oraş construit în anul 4200 î.Hr, mai vechi decât piramidele egiptene, care au început să fie ridicate în anul 2630 î.Hr. În sit a a fost găsită şi o piatră cu inscripţii similare celor de la Tărtăria (accentuate în foto cu linii roşii punctate, pentru a fi mai uşor observate), lucru care a întărit ipoteza că tăbliţele sunt autentice, nu nişte “făcături”.

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”
GSP.RO

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente