Încă de la primele semne ale iernii, medicii pediatri se confruntă cu un val de viroze respiratorii, pneumonii sau complicaţii mai grave, întâlnite mai ales la copiii crescuţi în locuinţe mizere şi de multe ori neîncălzite. Aşa se face că micuţii sunt internaţi la Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei (SCJU) Constanţa, însă pentru că de multe ori condiţiile de aici sunt mai bune decât acasă, părinţii uită să se mai întoarcă după ei până la primăvară. “Este deja o practică a familiilor cu mulţi copii care nu au ce să le dea să mănânce, nu le pot asigura căldură acasă”, a declarat managerul SCJU, doctorul Dănuţ Căpăţînă.
Medicul susţine că fenomenul a luat amploare mai ales în ultimii ani, ajungând acum ca 10% din clinică să fie ocupată de copii sănătoşi. “Având în vedere că Pediatria are 90 de paturi, zece este un număr mare”, se plânge medicul Căpăţînă. Atât el, cât şi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa au mâinile legate din punct de vedere legal. În momentul în care dau de urma părinţilor, aceştia refuză să renunţe la copii, ba chiar se bat cu pumnii în piept că nu ar renunţa în veci la ei, totul pentru a trage de timp. Mulţi ştiu că fără acordul acestora, micuţii nu pot fi mutaţi în centre de plasament sau la asistenţii maternali. Procedura de decădere din drepturile părinteşti durează mai bine de trei luni. În cazul unora dintre copii, mămicile lor se întorc şi îi iau acasă înainte ca acest lucru să se întâmple, însă alţii dintre ei nu îşi mai văd niciodată părinţii.
Decăzuţi din drepturile părinteşti după 3 luni
Este şi cazul lui Hasan, un băieţel de un an, şi cel al lui Omer, de 2 ani, care au fost internaţi cu diverse probleme de sănătate, care între timp au fost tratate de medici. Totuşi, după ce i-au adus aici, părinţii nu s-au mai interesat de ei. “Multe dintre mamele care îşi abandonează copiii în spital provin din familii dezorganizate şi nu au posibilitatea de a-i îngriji pe micuţi. Drept urmare, ele decid că este mai bine pentru copii să îi abandoneze în spital”, a declarat doctorul Cristina Mihai, şefa Secţiei de Pediatrie. Aceasta a adăugat că, din experienţa sa, a observat că multe dintre mămici sunt atât de tinere, încât pot fi considerate ele însele copii, iar multe au rămas gravide din greşeală şi se tem că ar putea fi alungate de acasă de părinţi.
În timp ce ele se întorc în familii şi duc apoi o viaţă normală, micuţii lor rămân să fie crescuţi de medicii şi de asistentele Secţiei de Pediatrie, care nu pot rămâne imuni la poveştile înduioşătoare ale copiilor nedoriţi. “Vă daţi seama că am şi eu acasă o nepoţică de doi ani, pe care o iubesc foarte mult, şi nu înţeleg cum alţii renunţă atât de uşor la un copil. De multe ori încerc atunci când ies de la serviciu să îmi las toate problemele de muncă acolo, pentru că altfel nu aş mai putea funcţiona ca un om normal”, ne-a mărturisit Vali Rugină, asistenta şefă a Secţiei de Pediatrie. În acest timp, la Iaşi, judeţul din România cu cei mai mulţi copii abandonaţi, autorităţile au fost forţate să găsească soluţii mai rapide pentru a evita supraaglomerarea.
Cele mai multe abandonuri, în Iaşi
“În prezent, la noi în spital avem cel mult zece cazuri pe an, însă pentru ca micuţii să nu rămână aici, lucrurile în această privinţă s-au reglementat foarte bine. Colaboram tot timpul cu cei de la Protecţia Copilului şi asistenţii sociali tocmai pentru a se evita situaţiile de altă dată, când pacienţii rămâneau blocaţi la noi”, a declarat Radu Terinte, directorul Spitalului de Copii din Iaşi, care a adăugat însă că unitatea pe care o conduce nu este singura care se confruntă cu astfel de situaţii. Tocmai de aceea, în 2013, autorităţile de aici au raportat nu mai puţin de 3.947 de cazuri de abandon la nivelul judeţului.

Cei mai mulţi rămân în grija statului

Fenomenul observat de medici nu este, din păcate, nici nou şi nici rar întâlnit. Potrivit datelor deţinute de reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Constanţa, la începutul anilor 2000, în unităţile medicale se înregistrau lunar aproximativ 60 de cazuri de copii abandonaţi. “Din păcate, dacă ar fi să ne raportăm la perioada 2008-2013, numărul este în creştere”, a precizat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanţa. Situaţia este îngrijorătoare şi la nivel naţional, Constanţa fiind pe locul 4 ca număr de copii abandonaţi, după Iaşi, Vaslui şi Timiş. Din păcate, aşa cum se observă şi în tabelul alăturat, cei mai mulţi dintre aceştia nu se întorc în familii şi nici în măcar în grija unor rude îndepărtate, ci în braţele asistenţilor maternali.

CTP s-a enervat după ce vloggerul Selly a făcut accident. Jurnalistul il ataca foarte dur: "Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..."
GSP.RO

CTP s-a enervat după ce vloggerul Selly a făcut accident. Jurnalistul il ataca foarte dur: "Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..."

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse
HOROSCOP

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse