UPDATE 12 iulie 2019: Rezultate Repartizare Licee 2019. Au fost afisate Rezultatele
După ce vor afla liceul la care vor învăța, elevii trebuie să depună dosarele de înscriere acolo la unitățile la care au fost repartizați. Ei au la dispoziție patru zile pentru această etapă – mai precis, de pe 15 pe 18 iulie.
Cuprins:
• Cum se calculează media de admitere
• Algoritmul repartizării computerizate la liceu
• Ce se întâmplă cu elevii care nu au fost repartizați
• Topul specializărilor de anul trecut
Repartizare licee 2019. Cum se calculează media de admitere
Calculul mediei de admitere se face astfel:
MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN
unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.
Repartizare licee 2019. Algoritmul repartizării computerizate la liceu
1. Repartizarea se face ordonând candidații în județul respectiv descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opțiunile exprimate.
Ordonarea candidaților se face descrescător după mai multe criterii:
• media de admitere
• media de evaluare națională
• media generală de absolvire a claselor V-VIII
• nota obținută la proba de limbă și literatură română din cadrul evaluării naționale
• nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale
• nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă
2. Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opțiuni prima opțiune validă la care există locuri libere.
Ordinea opțiunilor de pe fișă este prin urmare semnificativă, prima opțiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opțiuni.
O opțiune este invalidă dacă:
• codul opțiunii alese de candidat nu există
• opțiunea aleasă necesită dată proba la limba maternă sau modernă și candidatul nu a susținut-o
• opțiunea aleasă este cu predare în limba maternă iar candidatul care a susținut Evaluarea Națională cu probă de limba maternă a optat pentru calculul mediei de Evaluare fară a lua în considerare nota de la proba de limba maternă
3. În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.
Repartizare licee 2019. Ce se întâmplă cu elevii care nu au fost repartizați
Elevii care nu au fost repartizați în prima sesiune a admiterii de liceu mai au o șansă, la finalul lunii iulie, când se desfășoară a doua etată de repartizare.
Repartizare licee 2019. Calendarul celei de-a doua sesiuni de admitere
• 23 iulie 2019: Afișarea situației locurilor rămase libere, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbămodernă/maternă;
• 24 – 25 iulie 2019: Înscrierea candidaților la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă/maternă;
• 26 – 29 iulie 2019: Desfășurarea probelor de aptitudini sau probe de verificare a cunoștințelor de limbă
modernă/maternă;
• 24 – 30 iulie 2019: Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare; (la Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes)
• 31 iulie -1 august 2019: Repartizarea absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare.
Potrivit broșurii de admitere la liceu realizate de Inspectoratul Școlar, media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80% şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.
Repartizare licee 2019. Topul specializărilor de anul trecut
La nivel de țară, la admiterea în liceu de anul trecut, cele mai multe specializări au fost din București – 16, urmate de cele din Constanța – 7, Dolj – 5. Mai sunt 4 din Iași și Galați, 3 din Cluj și Braşov, 2 din Argeș și câte una din Buzău, Timiș, Brăila, Bihor și Suceava, potrivit edupedu.ro.
În topul 50 din 2018, prima specializare a fost cea de Matematică-Informatică bilingv-engleză de la Colegiul Național „Sfântul Sava”, din București. Ultima medie a fost aici 9,91 și s-au ocupat 29 de locuri
Pe locul al doilea s-a clasat specializarea Matematică-Informatică bilingv-engleză de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, unde au intrat doar 14 elevi și ultima medie a fost 9,85.
Pe locul al treilea a fost Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, cu specializarea Științe ale Naturii, unde au intrat 29 de elevi, cea mai mică medie fiind de 9,85.
Citește și:
Calendar admitere liceu 2019