• Ziarul a intrat în posesia unor documente oficiale ale Autorității, marcate „Restricționat”, în care publicul poate vedea ce informații au primit despre problemele din piață și ce au făcut cu ele unii șefi ai ASF, care au fost evaluați la „o performanță excelentă”.

Investigație de Cristian Andrei, Daniel Ionașcu și Cătălin Tolontan

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, a avut un salariu net de 12.000 de euro lunar în 2021, conform ultimei declarații de avere disponibile, depusă de acesta în primăvara lui 2022. 

Cele mai recente date, confirmate pentru ziar de surse din interiorul ASF, arată că, un an mai târziu, în 2022, președintele a primit în plus trei salarii. Acestea adaugă 36.000 de euro net pe an la venitul de 150.000 de euro anual, provenit din salariile regulate.

Cele trei salarii bonus au fost date în 2022 pentru: performanțele din anul anterior, 2021, de ziua ASF și de Crăciun. Fiecare om din ASF are această clauză în contractul de muncă. Munca lui este evaluată și ia 50% din salariu pentru activitate bună, 75% pentru foarte bine și 100% pentru excepțional. Președintele Nicu Marcu a fost evaluat la performanțe excepționale, au explicat mai mulți oameni din ASF, care au acces la aceste informații, sub condiția confidențialități.

În martie 2022, Marcu a luat bonusul de performanță, în mai a luat bonusul pentru „Zilele ASF” și în decembrie a luat bonusul pentru Crăciun. Bonusurile au fost păstrate secrete de către Nicu Marcu chiar și față de Parlamentul României, instituție în fața căreia răspunde Autoritatea. 

Nicu Marcu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF)
Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Foto: Agerpres

Claudiu Năsui: „Noi am primit un răspuns în bătaie de joc!”

Comisia de buget finanțe din Camera Deputaților a vrut să afle în februarie 2023 care au fost bonusurile încasate în 2022 de președintele ASF și de ceilalți membri ai conducerii. 

Întrebarea a fost formulată de Claudiu Năsui (USR) și de Horia Țuțuianu (PSD), în ședința comisiei parlamentare din 7 februarie 2023. Invitați la comisie au fost reprezentanții ASF. Aceștia au precizat că nu pot răspunde pe loc ce prime s-au încasat. Au spus că vor oferi un răspuns în scris, după cum au relatat mai mulți parlamentari prezenți.

Răspunsul n-a venit. Peste o săptămână, președintele Comisiei de buget finanțe din Camera Deputaților, Bogdan Huțucă (PNL), a trimis în numele comisiei o nouă solicitare către ASF. 

Conducerii ASF i s-a cerut, din nou, să prezinte salariile, primele și bonusurile încasate în 2022. Răspunsul ASF a venit după mai bine de o lună. Cei de la Autoritate i-au trimis pe deputați pe site-ul ASF, unde nu există sumele pe oameni, ci doar principiile după care se acordă bonusurile.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară este preocupată în mod concret să ofere acces la informațiile ce reflectă activitatea și deciziile instituției. Acest proces de transparentizare include și prezentarea veniturilor conducerii Autorității. Prin urmare, veniturile acordate membrilor Consiliului ASF sunt prezentate pe website-ul Autorității”, a fost răspunsul trimis de ASF către Parlament, sub semnătura președintelui Nicu Marcu, pe 16 martie 2023.

EXCLUSIV. Președintele ASF a primit, în 2022, 15 salarii de câte 12.500 de euro. Unul a fost bonus de „performanță excelentă” pentru anul în care City a intrat în insolvență și ASF a știut că Euroins avea probleme de solvabilitate, dar a lăsat-o în pace
De la stânga la dreapta: Claudiu Năsui (USR), Horia Țuțuianu (PSD) și Bogdan Huțucă (PNL)

Pe site nu se regăsesc însă primele încasate în 2022, ci doar potențialele prime și bonusuri. Deputații din Comisie nu știu din primele posibile care au fost încasate și care nu. Și nici cine le-a primit.

Noi am primit un răspuns în bătaie de joc, în care ni se spune să căutăm pe site. Nu ni s-a răspuns practic, am fost trimiși la plimbare. Răspunsul arată respectul pe care această instituție, în teorie subordonată Parlamentului, îl are. Adică nu îl are.

Deputatul Claudiu Năsui pentru Libertatea: 

A aflat Libertatea

Exasperarea parlamentarului USR a ajuns atât de mare, încât a dat în judecată ASF ca să obțină aceste venituri. „Vă dați seama ce hal de secretomanie guvernează această instituție? Le e frică să nu se afle”, a adăugat deputatul din Comisia de buget.

Libertatea a reușit să obțină din interiorul ASF răspunsul: 15 salarii a luat Nicu Marcu în 2022: 12 salarii regulate și 3 ca bonus. Unul dintre salariile bonus a fost pentru „performanța excepțională” a anului 2021. Nicolae Marcu nu a fost singurul din conducere care a avut o „performanță excepțională”.

Prim-vicepreședinta ASF Doina Dascălu încasează un salariu lunar de 38.477 de lei, plus o indemnizație de 19.665. Ajunge la 11.600 de euro pe lună, net.

Cei trei vicepreședinți ai ASF, Gabriel Grădinescu, Cristian Roșu și Ștefan Armeanu, au și ei un salariu lunar net de 33.774 de lei, plus o indemnizație egală cu cea a președintelui, 19.665 de lei. Vicepreședinții iau 10.600 de euro net pe lună.

EXCLUSIV. Președintele ASF a primit, în 2022, 15 salarii de câte 12.500 de euro. Unul a fost bonus de „performanță excelentă” pentru anul în care City a intrat în insolvență și ASF a știut că Euroins avea probleme de solvabilitate, dar a lăsat-o în pace

Toți acești 4 oameni din conducere au primit și ei evaluarea de „performanță excepțională” pentru munca din 2021 și, prin urmare, au încasat încă trei salarii în 2022, conform informațiilor ziarului din interiorul ASF. „Și angajații au luat 3 salarii, numai că în cazul multora e vorba de salarii de 6.000-7.000 de lei pe lună, nu de 60.000 de lei”, a spus un om din ASF. 

Ce s-a întâmplat în 2021 și care au fost performanțele lui Nicu Marcu și ale unora dintre colegii săi din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară?

Prima performanță: ASF a lăsat City să încaseze încă 6 luni bani de la oameni, după ce descoperise că City a escrocat asigurații și statul

În martie 2021, un audit al KMPG a descoperit că City Insurance a mințit și nu are 125 de milioane de euro într-un cont din banca elvețiană Axion Swiss Bank. De fapt, City nici nu avea cont în banca respectivă. Începând din 2017, vreme de 4 ani, ASF fusese păcălită de City. Compania de asigurări afirmase, inițial, că are 50 de milioane de euro, apoi că are 125 de milioane de euro într-un cont care nu a existat niciodată. 

Din momentul expunerii unei veritabile scheme Ponzi, a durat o jumătate de an până când ASF a retras autorizația de funcționare a City. Vreme de 6 luni, martie-septembrie 2021, românii au fost lăsați să achiziționeze polițe fără valoare, de la o companie fără solvabilitate și care scosese mari sume de bani din țară.

A doua performanță: după insolvența City începe creșterea prețului la RCA, care se mărește cu 71% în 2022

ASF a retras autorizația companiei City Insurance în septembrie 2021. Tot atunci, City a intrat în insolvență. A început un proces accelerat de creștere a prețului la RCA, care și-a adăugat 71% la cost pe parcursul anului 2022, același an în care președintele Nicu Marcu și-a încasat, în martie, bonusul de „performanță excepțională” pentru munca sa din 2021. 

A treia performanță: ASF a știut încă din 2021 că Euroins are probleme de capital. Instituția aflase și că societatea trimitea bani către Eurohold, în Bulgaria

O serie de documente „Restricționate” intrate în posesia Libertății, dar și rapoarte publice, arată că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a știut încă de la începutul anului 2021 că Euroins nu dispunea de fondurile necesare.

În data de 6 ianuarie 2021, ASF a informat pe site-ul său despre auditul realizat împreună cu EIOPA – autoritatea europeană care supraveghează pensiile și asigurările – asupra sectorului de asigurări din România.

În cadrul acestui exercițiu au fost verificate informațiile companiilor de profil din țară. Verificările nu au fost realizate de către ASF, ci de companii de audit. În cazul Euroins, controlul a fost realizat de către PricewaterhouseCoopers.

Minus de 416% la capitalul minim necesar al Euroins

Documentul arată că încă din 2020, Euroins nu avea capitalul necesar.

În anexa care detaliază starea companiei s-a arătat că societatea avea active în valoare de 1,26 miliarde de lei și datorii de 1,85 miliarde, ceea ce înseamnă un capital negativ de aproape 600 de milioane.

Concomitent, la calcularea solvabilității conform cu standardele Solvabilitate II, a reieșit că societatea avea un capital minim de -416,86% (MCR) și un capital de solvabilitate de -139,39% (SCR).

Documentul mai menționa că „în cazul unui contract de reasigurare, acesta nu a fost considerat în substanță un contract de reasigurare”. Peste doi ani, exact nerecunoașterea de către ASF a unui contract de reasigurare al Euroins a dus la declararea insolvenței. 

Auditorul a identificat în 2021 „deficiențe semnificative” și în legătură cu sistemul de guvernanță al Euroins. 

Din primăvara anului 2021 au trecut doi ani până când ASF să constate că problemele Euroins nu s-au rezolvat, ci s-au agravat. Gaura companiei a crescut, în doi ani, la 400 de milioane de euro, iar ASF a declarat insolvența Euroins. În acești doi ani, compania a mai încasat încă peste 800 de milioane de euro și și-a crescut numărul proceselor cu asigurații nedespăgubiți la 102.000 de litigii, Euroins ajungând cea mai dată în judecată instituție din România.  

„Performanța excepțională” din 2021, conform evaluărilor interne despre munca președintelui Nicu Marcu și a altor oameni de rang înalt din ASF, a continuat și în 2022. 

2022 a fost anul când nu s-a ținut cont nici de notele interne ale Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din ASF. 

Serviciul specializat al Autorității a semnalat conducerii cum banii din majorări de capital se întorceau imediat la Eurohold, grupul din Bulgaria ce deține Euroins. Din nou, ca și la City, a mai durat încă un an până la constatarea lipsei de solvabilitate a noului lider de piață RCA, Euroins. Continuarea investigației, în Libertatea de mâine.

***

Citește și:

Citește și seria de investigații pe tema City Insurance:


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit și acum se bucură de o viaţă de lux
GSP.RO
După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit și acum se bucură de o viaţă de lux
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (16)

Mihai771   •   19.03.2023, 21:45

"Alo ,stati la locurile vostre va mai dam 100 de lei la salariu!" ...intre timp noi furam miliarde din bani europeni,din banii contribuabilului si nimeni nu zice nimic.....a comenteaza unii pe net dar ***... in Franta au marit pretul la motorina cu vreo zece centi si au marit virsta de pensionare cu doi ani si toti francezi cu mic cu mare sint in strada si dau foc la masini si se bat cu politia....a iesit cineva in strada sa protesteze impotriva hotilor de la ASF,PNL,PSD,UDMR care conduc magariile astea...a iesit cineva in strada sa protesteze impotriva hotilor cu pensii speciale,impotriva defrisarilor ilegale de paduri,impotriva scutirii de plata a Munai Gaz de catre Ponta a sumei de 600 milioane de dolari din banii contribuabilului roman? Aud? ..urmeaza o pauza lunga...Societate civila in Romania este moarta si infasurata in pansamentul mumiilor egiptene! DIICOT si DNA sint niste glume proaste, cu telecomanda la partid. ANAF da amenzi la babe si oameni fara aparare.Judecatorii sint bara-bara cu banditii iar oamenii sint cazuti intr-o resemnare demna de filme horror....sintem din pacate tara in care miorita este *** impregnat in mentalul colectiv care ne face niste zombii vii....sa nu uitam de educatie care a facut posibil ca manelistii,hotii si *** sa fie laudati la tv in show-uri care de care mai toxice...actuala generatie nu stie sa citeasca si sa scrie...deci perpectivele sint sumbre....dar mai exista o sansa sa ne trezim...

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Jonx   •   19.03.2023, 20:27

Avem nevoie de cateva sute de ani, vreo 10 generatii viitoare care sa se sature de atat furat si sa decida sa faca ceva util pentru tara asta. Astazi totul e corupt, e imposibil de rezolvat. De la presedinte pana la maturatorii de spații verzi, corupți. Degeaba ne-am chinuit cu Unirea din 1918, s-a dus totul de râpa!

chifi   •   19.03.2023, 13:39

Aceste persoane sa plateasca amarătilor RCA ul care l- a incheiat cu Euroins pe 1 an pentru ca nu i au oprit la timp. Oamenii si au rupt de la mâncarea familiei sa fie in regula cand circula pe șosele. Doamne in ce tara trăim. Ce salarii de seici in aceasta tara in care cei mai mulți trăim cu 1700 lei si muncim o lună intreaga pe brânci. Sa -i ajunga rugăciunile de sanatate de la noi toți. Nerusinatii.???

Vezi toate comentariile (16)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Carmen Iohannis, de NERECUNOSCUT! Cum a fost surprinsă Prima Doamnă la câmp... ŢINUTA a atras toate privirile
Playtech.ro
Carmen Iohannis, de NERECUNOSCUT! Cum a fost surprinsă Prima Doamnă la câmp... ŢINUTA a atras toate privirile
Ce scrie, de fapt, în contractul semnat de concurenții America Express. Nelu Cortea a dat acum cărțile pe față: 'În caz de...'
Viva.ro
Ce scrie, de fapt, în contractul semnat de concurenții America Express. Nelu Cortea a dat acum cărțile pe față: 'În caz de...'
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
Observatornews.ro
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
O româncă, dansatoare într-un club de noapte, a devenit eroină în Italia, după ce și-a salvat angajatorul de la un atac cu cuțitul. Cum a procedat femeia
Știrileprotv.ro
O româncă, dansatoare într-un club de noapte, a devenit eroină în Italia, după ce și-a salvat angajatorul de la un atac cu cuțitul. Cum a procedat femeia
Ce a pățit un turist în Suceava. Bărbatul a vrut să-și comande un burger: ”Halucinant, sincer”
FANATIK.RO
Ce a pățit un turist în Suceava. Bărbatul a vrut să-și comande un burger: ”Halucinant, sincer”
FOTO | Ce făcea acest tânăr într-o parcare. Trecătorii au fost şocaţi când au văzut ce face şi cine este
Orangesport.ro
FOTO | Ce făcea acest tânăr într-o parcare. Trecătorii au fost şocaţi când au văzut ce face şi cine este
Adevărul din spatele divorțului dintre Deea și Dinu Maxer. Apropiații cuplului dau detalii din spatele ușilor închise
Unica.ro
Adevărul din spatele divorțului dintre Deea și Dinu Maxer. Apropiații cuplului dau detalii din spatele ușilor închise
Horoscop 29 martie 2023. Peștii sunt foarte activi și dornici de emancipare, poate chiar caută să aducă un pic de lux în existența lor
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2023. Peștii sunt foarte activi și dornici de emancipare, poate chiar caută să aducă un pic de lux în existența lor
Cel mai important eveniment multidisciplinar din România
PUBLICITATE
Cel mai important eveniment multidisciplinar din România