Ştiai că? Creatorul «Hobbitului» şi al «Stăpânului inelelor» a rămas orfan la 12 ani

02 ianuarie 2016 23:45

Cinematografia ultimilor ani a fost dominată de creaţiile lui J.R.R. Tolkien, “Stăpânul inelelor” şi “Hobbitul” fiind transformate de regizorul Peter Jackson în filme de aventuri fascinante. De unde i-a venit inspiraţia genialului scriitor britanic pentru aceste minunate poveşti? Se pare că din mitologia nordică, în special cea finlandeză…

Tolkien s-a născut în urmă 124 de ani, chiar pe 3 ianuarie, şi a fost profesor de engleză veche la Oxford. Când era mic, i-a murit tatăl, iar la 12 ani a rămas orfan şi de mamă. Pe când era la şcoală în Birmingham, a descoperit Kalevala, cea mai cunoscută culegere de poeme folclorice finladeze, iar dintre ele, l-a cucerit povestea unui orfan, Kullervo, cu care, din motive lesne de înţeles, s-a identificat.
Mai târziu, a ales să rescrie în propria interpretare povestea lui Kullervo, care a fost publicată anul acesta în Marea Britanie. În viziunea sa, băiatul are puteri supranaturale, dar un destin tragic: rămas orfan şi vândut ca sclav, jură să se răzbune pe vrăjitorul care i-a ucis tatăl şi i-a răpit mama. Pe acelaşi Kullervo, l-a transformat în Turin Turambar în “Silmarillion”.
Fascinat nu numai de mitologia nordicilor, ci mai ales de limba finlandeză – a declarat că în momentul în care a descoperit- o, s-a simţit ca şi cum ar fi intrat într-o pivniţă cu vinuri rare, cu un gust nemaiîntâlnit! -, Tolkien a folosit-o ca bază pentru “limba elfilor” creată de el, Quenia.
Apoi, pornind de la limbajul inventat, le-a dat viaţă hobbiţilor, piticilor, elfilor şi celorlaltor personaje din “Stăpânul inelelor” sau “Hobbitul”. Tolkien a împrumutat mai multe elemente din Kalevala. De exemplu, în toate cele 50 de poeme din culegerea finlandeză există Sampo, un obiect magic, ce dă puteri neobişnuite posesorului său.
În “Stăpânul inelelor” există inelele făurite de Sauron şi dăruite apoi regilor- elfi, regilor-pitici şi regilor din regatul oamenilor, şi inelul suprem, păstrat de Sauron, care are putere asupra tuturor celorlalte. Deşi n-a mers niciodată în Finlanda, Tolkien a fost fascinat şi de relieful ţinutului nordic, aşa cum l-a găsit descris în Kalevala, şi a încercat să-l recreeze în cărţile sale.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro