MENIU CAUTĂ
, de Madalina Ciodaru Burada

Eurovision 2012. Cele mai interesante lucruri din istoria concursului

Distribuie

Eurovision este considerat cel mai longeviv program din istoria televiziunii, având loc anual încă din 1956. Are cele mai mari audienţe internaţionale dintre transmisiunile ne-sportive.
ABBA şi Celine Dion s-au lansat pe plan internaţional după ce ua câştigat Eurovision. ABBA cu „Waterloo” în 1974 şi Celine Dion cu „Ne partez pas sanas moi” în 1988. Celine a participat pentru Elveţia.
Pot participa ţările care sunt membri activi în EBU (European Broadcasting Union), ceea ce nu depinde de aşezarea geografică şi nici de apartenenţa la Uniunea Europeană.
În 1958 s-a decis ca ţara câştigătoare să organizeze concursul în anul următor. Regula a fost respectată în toţi anii, cu cinci excepţii. În 1960, 1963, 1972 şi 1974, Eurovision s-a ţinut în Anglia pentru că Olanda, Franţa, Monaco, respectiv Luxemburg au refuzat să-l găzduiască din cauza costurilor mari. În 1980 Eurovision s-a ţinut în Olanda pentru că data aleasă pentru finală pica de ziua naţională a Israelului, ţara câştigătoare din 1979.
Partea vocală a pieselor trebuie să fie cântată live. Nu se permit voci pe negativ. În 1999 Croaţia a fost penalizată pentru că pe negativul piesei sale apăreau sunete ce semănau cu voci umane.
Între 1966 şi 1973 participanţii aveau voie să cânte doar în limba oficială a ţării lor.
Începând din 1990, toate persoanele care urcă pe scena Eurovision trebuie să aibă peste 16 ani.
Anglia, Germania, Franţa şi Spania ajung automat în finală în fiecare an pentru că sunt cei mai importanţi susţinători financiari ai EBU.
Irlanda a câştigat Eurovision de şapte ori. Urmează Franţa, Luxemburg şi Anglia, cu cinci titluri fiecare. Astăzi, aceste ţări nu mai au un succes atât de mare.
Finlanda a câştigat pentru prima dată în 2006, deşi avea la activ 45 de participări.
Din 1998, când s-a introdus votul telespectatorilor, Grecia şi Cirpu şi-au acordat reciproc punctaj maxim, fără nicio excepţie.
Se ştie că atât juriul, cât şi telespectatorii votează nu doar în funcţie de preferinţele muzicale, ci şi în funcţie de relaţiile dintre ţări. Studiile au arătat că cel puţin de două ori, rezultatul a fost influenţat în mod dramatic de acest lucru.
Află pe Unica.ro şi alte detalii despre istoria Eurovisionului.
Citeşte şi: Mandinga, DEZASTRU înainte de marea finală! Elena a uitat versurile, vezi aici momentul ruşinos de la finala pentru juriu | VIDEO

Citește mai multe despre EuroVision pe Libertatea.

Comentarii