Amiba i-a devorat creierul în doar opt zile

Conform CDC, femeia a început să se simtă rău la patru zile după ce a folosit pentru prima dată apa de la robinet pentru a-și spăla nasul. A prezentat simptome neurologice severe: febră, dureri de cap și tulburări de comportament.

După alte patru zile de suferință, a murit. Medicii au descoperit că a fost infectată cu Naegleria fowleri, cunoscută și ca „amiba care mănâncă creierul”. Această amibă provoacă o boală extrem de rară, dar aproape întotdeauna fatală, numită meningoencefalită amibiană primară (PAM).

Apa contaminată a intrat prin nas, iar microbul a ajuns direct în creier

Femeia era într-o rulotă, aflată într-un camping din Texas, când a folosit un dispozitiv nazal de curățare. A turnat în el apă de la robinet, fără să o fi fiert înainte. În doar câteva zile, a început să se simtă rău. După o săptămână, a murit din cauza infecției grave la creier provocate de amiba microscopică.

„Femeia folosea în mod repetat un sistem de irigare nazală umplut cu apă de la robinet, timp de patru zile, înainte să apară primele simptome”, se arată în raportul CDC.

Autoritățile spun că femeia nu avea alte probleme de sănătate. Apa folosită provenea din rezervorul rulotei, umplut cu câteva luni înainte. Nu se știe exact de unde a fost colectată apa, iar testele ulterioare nu au mai găsit urme ale amibei.

Război Israel-Iran, ziua 11: Un mare complex militar și șase aeroporturi iraniene, lovite de israelieni / Khamenei, izolat în buncăr, cu o capacitate fizică și cognitivă limitată
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua 11: Un mare complex militar și șase aeroporturi iraniene, lovite de israelieni / Khamenei, izolat în buncăr, cu o capacitate fizică și cognitivă limitată

Ce este Naegleria fowleri? Microbul care ucide în câteva zile

Naegleria fowleri este o amibă liberă care trăiește în apele dulci, calde, precum lacuri, râuri, izvoare termale, dar uneori și în bazine sau țevi de apă netratată. Infecția apare de obicei atunci când apa contaminată ajunge în nas, mai ales în timpul scufundărilor sau al curățării sinusurilor.

După ce pătrunde prin cavitatea nazală, amiba urcă pe nervii olfactivi și ajunge direct în creier. Acolo, distruge țesutul cerebral rapid.

„Boala este rară, dar în 97% dintre cazuri este mortală”, avertizează CDC.

Cum te poți proteja? CDC recomandă să nu folosești apă de la robinet pentru nas

Pentru a reduce riscul de infecție cu Naegleria fowleri, CDC recomandă:

  • Să folosești doar apă distilată, fiartă sau filtrată pentru irigarea nazală.
  • Dacă te scufunzi în lacuri sau izvoare, ține-ți nasul acoperit sau poartă clipsuri nazale.
  • Nu săpa în fundul apelor dulci, pentru că amibele pot trăi în sedimente.

„Faptul că o persoană perfect sănătoasă a murit după o simplă curățare a nasului arată cât de puțin știm despre pericolele din jur”, au comentat experți în sănătate publică, citați de presa locală.

Subiectele la Română la Evaluarea Națională 2025. Ce a picat la prima probă a examenelor pentru clasa a 8-a
Recomandări
Subiectele la Română la Evaluarea Națională 2025. Ce a picat la prima probă a examenelor pentru clasa a 8-a

Autoritățile au avertizat că, în cazul în care apa provine din surse necontrolate, aceasta trebuie întotdeauna fiartă sau filtrată înainte de a fi folosită pentru igienă personală.

Vezi Subiecte română Evaluarea Națională 2025 – ce a picat elevilor de clasa a 8-a!

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.