Despre chec și pandișpan

Checul și pandișpanul sunt două deserturi populare și apreciate în bucătăria tradițională, ambele având la bază ingrediente simple precum făina, ouăle și zahărul. Sunt prăjituri coapte la cuptor, ușor de preparat și potrivite pentru diverse ocazii.

Checul este adesea îmbogățit cu ingrediente precum cacao, nuci, fructe confiate sau ciocolată, având o textură mai densă și un gust mai bogat.

Pandișpanul, pe de altă parte, este cunoscut pentru textura sa aerată, fiind realizat fără grăsime adăugată, ceea ce îl face ușor și delicat.

Ambele pot fi servite simple sau acompaniate de diverse glazuri și creme, fiind versatile și adaptabile în funcție de preferințe.

Cum se face checul

Checul este un desert clasic, preparat prin amestecarea unor ingrediente simple, dar care permite o mare varietate de combinații pentru a obține arome și texturi diferite.

Se începe prin mixarea ouălor cu zahăr, până când amestecul devine cremos și voluminos. Apoi, se adaugă grăsime, de obicei sub formă de unt topit sau ulei, pentru a conferi checului o textură moale și pufoasă.

Făina, amestecată cu praf de copt, este încorporată treptat pentru a obține un aluat omogen.

În această bază pot fi integrate ingrediente precum cacao, nuci, stafide, bucăți de ciocolată sau fructe confiate.

Dosarul polițiștilor-torționari de la Secția 16, condamnați la închisoare. Instanța: „Scopul lor a fost de a pedepsi și de a înjosi”
Recomandări
Dosarul polițiștilor-torționari de la Secția 16, condamnați la închisoare. Instanța: „Scopul lor a fost de a pedepsi și de a înjosi”

Aluatul este turnat într-o tavă, adesea lungă și îngustă, și copt până când capătă o crustă aurie și un interior bine legat. Checul este robust și ușor de personalizat, ceea ce îl face o alegere ideală pentru cele mai diverse gusturi.

Cum se face pandișpanul

Pandișpanul, pe de altă parte, este un preparat care impresionează prin simplitatea și finețea sa.

De regulă, acesta se bazează doar pe ouă, zahăr și făină, fără adaos de grăsimi.

Secretul pandișpanului constă în tehnica de preparare: ouăle sunt separate, iar albușurile sunt bătute spumă tare, apoi se încorporează treptat zahărul până se obține o compoziție lucioasă și stabilă.

Gălbenușurile se adaugă pe rând, urmate de făina cernută, care este amestecată ușor, pentru a păstra aerarea aluatului. Acest proces conferă pandișpanului textura sa caracteristică, aerată și delicată.

Aluatul se toarnă într-o tavă și se coace la temperatură moderată, rezultatul fiind un desert pufos și ușor, perfect pentru a fi servit simplu sau ca bază pentru alte prăjituri și torturi.

Spre deosebire de chec, pandișpanul are un gust mai neutru, dar excelează prin simplitatea sa.

Diferența dintre chec și pandișpan

Diferența dintre chec și pandișpan, este semnificativă, deși ambele sunt prăjituri foarte populare.

Vasile Coman, liderul grupului de ingineri care a evadat cu iahtul din România comunistă: „Securitatea nu a înțeles când și cum am plecat”
Recomandări
Vasile Coman, liderul grupului de ingineri care a evadat cu iahtul din România comunistă: „Securitatea nu a înțeles când și cum am plecat”

Checul este un desert mai bogat, datorită prezenței grăsimilor, cum ar fi untul sau uleiul, care îi conferă o textură mai densă și un gust intens. În plus, checul permite adăugarea unor ingrediente variate, precum cacao, nuci, fructe confiate sau ciocolată, ceea ce îl face versatil și consistent. De obicei, aluatul pentru chec este mai vâscos, iar preparatul final are o crustă ușor crocantă și un interior bine legat.

Pandișpanul, în schimb, este cunoscut pentru simplitatea sa, fiind realizat fără grăsimi adăugate sau agenți de creștere artificiali. Deși uneori se mai adaugă praf de copt, cantitatea este de obicei foarte mică. La pandișpan se obține volumul și textura aerată din spuma de albușuri bătută cu zahăr, la care se adaugă ușor gălbenușurile și făina.

Rezultatul este o prăjitură ușoară, delicată, cu o structură poroasă și foarte fină. Spre deosebire de chec, pandișpanul are un gust mai simplu și mai subtil, fiind adesea folosit ca bază pentru alte deserturi, cum ar fi torturile sau ruladele.

Rețete de pandișpan

Pentru a vedea diferența dintre chec și pandișpan este nevoie să vedem ingredientele și modul de preparare al celor două deserturi. Așa că iată câteva rețete din care să te inspiri.

Horaţiu Potra şi fiul lui, ridicaţi de jandarmi de la protestul AUR din Bucureşti. Fiul fostului mercenar avea un baston telescopic
Recomandări
Horaţiu Potra şi fiul lui, ridicaţi de jandarmi de la protestul AUR din Bucureşti. Fiul fostului mercenar avea un baston telescopic
Pandispan glazurat
Pandișpan glazurat

Pandișpan glazurat

Ingrediente

  • 6 ouă
  • 200 g zahăr pudră
  • 3 pliculete praf de vanilie
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • unt şi făină pentru tapetat

Pentru cremă

  • 250 ml lapte
  • 60 g făină
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 pachet blat de pandişpan (din magazin)
  • 230 g unt
  • 250 g zahăr pudră
  • 100 g gem
  • 50 ml rom
  • 5 piersici din compot

Pentru glazură:

  • 300 g ciocolată menaj
  • 50 ml lapte

Pentru decor:

  • fistic
  • piersică proaspătă

Mod de preparare

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu zahăr, apoi se adaugă vanilia şi praful de copt. Se amestecă bine. La sfârşit, se adaugă şi gălbenuşurile bătute spumă.

Se tapetează o tavă cu grăsime şi făină şi se adaugă compoziţia. Se dă la cuptor pentru aproximativ 25 de minute.

Între timp se prepară crema. Într-un vas se amestecă laptele cu făina, zahărul vanilat şi 30 de g de unt. Se pun pe foc şi se lasă să fiarbă până se formează o pastă consistentă.

Separat se amestecă untul rămas cu zahărul pudră, după care se pune în crema preparată anterior şi răcită.

Se însiropează blatul de pandişpan cumpărat, dar şi cel proaspăt scos din cuptor. Pe un platou se aşază blatul făcut în casă. Peste el se pune gemul de coacăze, piersicile din compot tăiate felii şi pe deasupra crema de vanilie preparată. Se acoperă cu blatul e pandişpan şi se glazurează cu ciocolată dizolvată în lapte. Se ornează cu fistic şi felii de piersică proaspătă.

Descoperă și rețete de tort de ciocolată.

Pandișpan japonez – kasutera

Pandișpan japonez - kasutera
Pandișpan japonez – kasutera
  • 200 g făină
  • 200 g zahăr
  • 6 ouă
  • 80 ml miere
  • două linguri apă călduță

Mod de preparare

Mierea și apa călduță se amestecă bine într-un pahar, până amestecul devine semilichid.

Ouăle (la temperatura camerei) se bat spumă. Se adaugă zahărul și se omogenizează.

Se continuă amestecarea energică până ce aluatul își mărește volumul cam de 4 ori și își schimbă culoarea în galben deschis.

Se adaugă mierea amestecată cu apă. Se amestecă încet la viteza cea mai mică a mixerului electric.

Se cerne făina și se adaugă treptat, în 3 etape. În prima etapă se adaugă 1/3 din cantitatea totală de făină și trebuie amestecată 15 secunde la viteza cea mai mică a mixerului. Se adaugă și restul făinii în 2 etape în cantități egale.

Nu se amestecă foarte mult pentru că se va risca formarea glutenului și astfel kasutera este compromisă.
Se preîncălzește cuptorul la 160 grade Celsius.

Aluatul pentru pandișpanul japonez se toarnă într-o formă de chec. Se lovește forma cu aluat de masă pentru a evita formarea de bule.

Kasutera se coace timp de 35-40 minute sau până ce desertul trece testul scobitorii. Pandișpanul japonez se lasă la răcit și apoi se învelește în folie alimentară și se dă la frigider pentru 12 ore. Sursă retete.unica.ro.

Rețete de chec

Checul este un desert al copilăriei pentru mulți dintre noi, alături de tradiționalul cozonac. Spre deosebire de acesta din urmă, checul este mai ușor de preparat, nu necesită frământare.

Chec cu cacao

Chec cu cacao
Chec cu cacao

Ingrediente

  • 5 ouă
  • 200 grame făină
  • 200 grame zahăr tos
  • o linguriță praf de copt
  • două linguri cacao
  • 4 linguri ulei
  • două plicuri zahăr vanilat
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Se separă gălbenuşurile de albuşuri, albuşurile se bat spumă, cu praful de sare, apoi se adaugă zahărul tos şi zahărul vanilat. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, până când se obţine o maioneză și se toarnă peste albușurile bătute, amestecând de jos în sus cu o spatulă.

Făina se amestecă cu praful de copt și se pune peste ouă. Se împarte compoziția în două părți egale. În una se pune cacaoa şi se încorporează.

Se toarnă în tava cu hârtie de copt pe fund coca albă, iar deasupra ei – compoziţia cu cacao. Se împunge cu spatula uşor, ca să se întrepătrundă cele două culori. Se dă la cuptor pentru circa 40 minute. Se probează dacă s-a copt cu ajutorul unei scobitori.

Chec cu portocale

Chec cu portocale
Chec cu portocale

Ingrediente

  • 250 g făină;
  • 200 g zahăr pudră;
  • 180 ml suc de portocale proaspăt;
  • 180 g zahăr;
  • 130 ml ulei;
  • 3 portocale – doar coaja rasă;
  • 3 ouă;
  • 50 g amidon de porumb;
  • O lingură cacao;
  • Un plic praf de copt;
  • Un vârf cuțit praf de sare;
  • Un vârf cuțit bicarbonat;
  • Sucul de la o lămâie.

Mod de preparare

Într-un vas se pun ouăle și se mixează împreună cu zahărul și sarea până își triplează volumul. Se adaugă și sucul de portocale, coaja rasă și uleiul și se amestecă totul cu un tel până obții o compoziție omogenă.

Făina se amestecă cu praful de copt, amidonul și bicarbonatul și se adaugă în amestecul de mai sus amestecând cu un tel. O tavă pentru chec dreptunghiulară sau rotundă se tapetează cu ulei și făină și se umple cu aluat. Peste aluat se adaugă lingura de cacao și se amestecă bine pentru a se încorpora totul.

Peste aluat se adaugă și sucul de portocale și se amestecă puțin cu o scobitoare. Checul se dă la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade C, după care se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie și se distribuie pe toată suprafața checului, după care se lasă să se întărească pentru aproximativ 20 de minute.

Descoperă mai multe rețete de chec.

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Unica.ro
DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
El este fiul lui Călin Georgescu. Are o meserie total diferită de a părinților lui și s-a aflat și ce alte afaceri mai are, dar și cât de mult câștigă: "Un șoc total, dar am avut norocul..." Uluitor, ce spune și despre victoria tatălui său
Viva.ro
El este fiul lui Călin Georgescu. Are o meserie total diferită de a părinților lui și s-a aflat și ce alte afaceri mai are, dar și cât de mult câștigă: "Un șoc total, dar am avut norocul..." Uluitor, ce spune și despre victoria tatălui său
Încă un divorț-șoc în showbiz! Celebra actriță, mamă a 3 copii, divorțează după 16 ani! Și soțul e foarte cunoscut
Libertateapentrufemei.ro
Încă un divorț-șoc în showbiz! Celebra actriță, mamă a 3 copii, divorțează după 16 ani! Și soțul e foarte cunoscut
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
FANATIK.RO
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
Directă din fire, Dana Budeanu a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. După ce l-a numit ”fătălău în pantaloni roșii” în fața tuturor, acum a spus clar: ”Până la o limită...” Nimeni nu se aștepta la ce a urmat
Unica.ro
Directă din fire, Dana Budeanu a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. După ce l-a numit ”fătălău în pantaloni roșii” în fața tuturor, acum a spus clar: ”Până la o limită...” Nimeni nu se aștepta la ce a urmat
Ce a păţit o româncă stabilită în Irlanda în timp ce livra un colet. "Mi-a picat cerul în cap. Am crezut că e ca în filme"
Observatornews.ro
Ce a păţit o româncă stabilită în Irlanda în timp ce livra un colet. "Mi-a picat cerul în cap. Am crezut că e ca în filme"
Horoscop 12 ianuarie 2025. Scorpionii se lasă prinși, fără luptă, în mrejele unor situații demult trecute, ca să se simtă din nou ca atunci
HOROSCOP
Horoscop 12 ianuarie 2025. Scorpionii se lasă prinși, fără luptă, în mrejele unor situații demult trecute, ca să se simtă din nou ca atunci

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI