Cuprins:
Despre chec și pandișpan
Checul și pandișpanul sunt două deserturi populare și apreciate în bucătăria tradițională, ambele având la bază ingrediente simple precum făina, ouăle și zahărul. Sunt prăjituri coapte la cuptor, ușor de preparat și potrivite pentru diverse ocazii.
Checul este adesea îmbogățit cu ingrediente precum cacao, nuci, fructe confiate sau ciocolată, având o textură mai densă și un gust mai bogat.
Pandișpanul, pe de altă parte, este cunoscut pentru textura sa aerată, fiind realizat fără grăsime adăugată, ceea ce îl face ușor și delicat.
Ambele pot fi servite simple sau acompaniate de diverse glazuri și creme, fiind versatile și adaptabile în funcție de preferințe.
Cum se face checul
Checul este un desert clasic, preparat prin amestecarea unor ingrediente simple, dar care permite o mare varietate de combinații pentru a obține arome și texturi diferite.
Se începe prin mixarea ouălor cu zahăr, până când amestecul devine cremos și voluminos. Apoi, se adaugă grăsime, de obicei sub formă de unt topit sau ulei, pentru a conferi checului o textură moale și pufoasă.
Făina, amestecată cu praf de copt, este încorporată treptat pentru a obține un aluat omogen.
În această bază pot fi integrate ingrediente precum cacao, nuci, stafide, bucăți de ciocolată sau fructe confiate.
Aluatul este turnat într-o tavă, adesea lungă și îngustă, și copt până când capătă o crustă aurie și un interior bine legat. Checul este robust și ușor de personalizat, ceea ce îl face o alegere ideală pentru cele mai diverse gusturi.
Cum se face pandișpanul
Pandișpanul, pe de altă parte, este un preparat care impresionează prin simplitatea și finețea sa.
De regulă, acesta se bazează doar pe ouă, zahăr și făină, fără adaos de grăsimi.
Secretul pandișpanului constă în tehnica de preparare: ouăle sunt separate, iar albușurile sunt bătute spumă tare, apoi se încorporează treptat zahărul până se obține o compoziție lucioasă și stabilă.
Gălbenușurile se adaugă pe rând, urmate de făina cernută, care este amestecată ușor, pentru a păstra aerarea aluatului. Acest proces conferă pandișpanului textura sa caracteristică, aerată și delicată.
Aluatul se toarnă într-o tavă și se coace la temperatură moderată, rezultatul fiind un desert pufos și ușor, perfect pentru a fi servit simplu sau ca bază pentru alte prăjituri și torturi.
Spre deosebire de chec, pandișpanul are un gust mai neutru, dar excelează prin simplitatea sa.
Diferența dintre chec și pandișpan
Diferența dintre chec și pandișpan, este semnificativă, deși ambele sunt prăjituri foarte populare.
Checul este un desert mai bogat, datorită prezenței grăsimilor, cum ar fi untul sau uleiul, care îi conferă o textură mai densă și un gust intens. În plus, checul permite adăugarea unor ingrediente variate, precum cacao, nuci, fructe confiate sau ciocolată, ceea ce îl face versatil și consistent. De obicei, aluatul pentru chec este mai vâscos, iar preparatul final are o crustă ușor crocantă și un interior bine legat.
Pandișpanul, în schimb, este cunoscut pentru simplitatea sa, fiind realizat fără grăsimi adăugate sau agenți de creștere artificiali. Deși uneori se mai adaugă praf de copt, cantitatea este de obicei foarte mică. La pandișpan se obține volumul și textura aerată din spuma de albușuri bătută cu zahăr, la care se adaugă ușor gălbenușurile și făina.
Rezultatul este o prăjitură ușoară, delicată, cu o structură poroasă și foarte fină. Spre deosebire de chec, pandișpanul are un gust mai simplu și mai subtil, fiind adesea folosit ca bază pentru alte deserturi, cum ar fi torturile sau ruladele.
Rețete de pandișpan
Pentru a vedea diferența dintre chec și pandișpan este nevoie să vedem ingredientele și modul de preparare al celor două deserturi. Așa că iată câteva rețete din care să te inspiri.
Pandișpan glazurat
Ingrediente
- 6 ouă
- 200 g zahăr pudră
- 3 pliculete praf de vanilie
- 1/2 lingurita praf de copt
- unt şi făină pentru tapetat
Pentru cremă
- 250 ml lapte
- 60 g făină
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 pachet blat de pandişpan (din magazin)
- 230 g unt
- 250 g zahăr pudră
- 100 g gem
- 50 ml rom
- 5 piersici din compot
Pentru glazură:
- 300 g ciocolată menaj
- 50 ml lapte
Pentru decor:
- fistic
- piersică proaspătă
Mod de preparare
Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu zahăr, apoi se adaugă vanilia şi praful de copt. Se amestecă bine. La sfârşit, se adaugă şi gălbenuşurile bătute spumă.
Se tapetează o tavă cu grăsime şi făină şi se adaugă compoziţia. Se dă la cuptor pentru aproximativ 25 de minute.
Între timp se prepară crema. Într-un vas se amestecă laptele cu făina, zahărul vanilat şi 30 de g de unt. Se pun pe foc şi se lasă să fiarbă până se formează o pastă consistentă.
Separat se amestecă untul rămas cu zahărul pudră, după care se pune în crema preparată anterior şi răcită.
Se însiropează blatul de pandişpan cumpărat, dar şi cel proaspăt scos din cuptor. Pe un platou se aşază blatul făcut în casă. Peste el se pune gemul de coacăze, piersicile din compot tăiate felii şi pe deasupra crema de vanilie preparată. Se acoperă cu blatul e pandişpan şi se glazurează cu ciocolată dizolvată în lapte. Se ornează cu fistic şi felii de piersică proaspătă.
Descoperă și rețete de tort de ciocolată.
Pandișpan japonez – kasutera
- 200 g făină
- 200 g zahăr
- 6 ouă
- 80 ml miere
- două linguri apă călduță
Mod de preparare
Mierea și apa călduță se amestecă bine într-un pahar, până amestecul devine semilichid.
Ouăle (la temperatura camerei) se bat spumă. Se adaugă zahărul și se omogenizează.
Se continuă amestecarea energică până ce aluatul își mărește volumul cam de 4 ori și își schimbă culoarea în galben deschis.
Se adaugă mierea amestecată cu apă. Se amestecă încet la viteza cea mai mică a mixerului electric.
Se cerne făina și se adaugă treptat, în 3 etape. În prima etapă se adaugă 1/3 din cantitatea totală de făină și trebuie amestecată 15 secunde la viteza cea mai mică a mixerului. Se adaugă și restul făinii în 2 etape în cantități egale.
Nu se amestecă foarte mult pentru că se va risca formarea glutenului și astfel kasutera este compromisă.
Se preîncălzește cuptorul la 160 grade Celsius.
Aluatul pentru pandișpanul japonez se toarnă într-o formă de chec. Se lovește forma cu aluat de masă pentru a evita formarea de bule.
Kasutera se coace timp de 35-40 minute sau până ce desertul trece testul scobitorii. Pandișpanul japonez se lasă la răcit și apoi se învelește în folie alimentară și se dă la frigider pentru 12 ore. Sursă retete.unica.ro.
Rețete de chec
Checul este un desert al copilăriei pentru mulți dintre noi, alături de tradiționalul cozonac. Spre deosebire de acesta din urmă, checul este mai ușor de preparat, nu necesită frământare.
Chec cu cacao
Ingrediente
- 5 ouă
- 200 grame făină
- 200 grame zahăr tos
- o linguriță praf de copt
- două linguri cacao
- 4 linguri ulei
- două plicuri zahăr vanilat
- un praf de sare.
Mod de preparare
Se separă gălbenuşurile de albuşuri, albuşurile se bat spumă, cu praful de sare, apoi se adaugă zahărul tos şi zahărul vanilat. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, până când se obţine o maioneză și se toarnă peste albușurile bătute, amestecând de jos în sus cu o spatulă.
Făina se amestecă cu praful de copt și se pune peste ouă. Se împarte compoziția în două părți egale. În una se pune cacaoa şi se încorporează.
Se toarnă în tava cu hârtie de copt pe fund coca albă, iar deasupra ei – compoziţia cu cacao. Se împunge cu spatula uşor, ca să se întrepătrundă cele două culori. Se dă la cuptor pentru circa 40 minute. Se probează dacă s-a copt cu ajutorul unei scobitori.
Chec cu portocale
Ingrediente
- 250 g făină;
- 200 g zahăr pudră;
- 180 ml suc de portocale proaspăt;
- 180 g zahăr;
- 130 ml ulei;
- 3 portocale – doar coaja rasă;
- 3 ouă;
- 50 g amidon de porumb;
- O lingură cacao;
- Un plic praf de copt;
- Un vârf cuțit praf de sare;
- Un vârf cuțit bicarbonat;
- Sucul de la o lămâie.
Mod de preparare
Într-un vas se pun ouăle și se mixează împreună cu zahărul și sarea până își triplează volumul. Se adaugă și sucul de portocale, coaja rasă și uleiul și se amestecă totul cu un tel până obții o compoziție omogenă.
Făina se amestecă cu praful de copt, amidonul și bicarbonatul și se adaugă în amestecul de mai sus amestecând cu un tel. O tavă pentru chec dreptunghiulară sau rotundă se tapetează cu ulei și făină și se umple cu aluat. Peste aluat se adaugă lingura de cacao și se amestecă bine pentru a se încorpora totul.
Peste aluat se adaugă și sucul de portocale și se amestecă puțin cu o scobitoare. Checul se dă la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade C, după care se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie și se distribuie pe toată suprafața checului, după care se lasă să se întărească pentru aproximativ 20 de minute.
Descoperă mai multe rețete de chec.
Sursă foto – Shutterstock.com