Ce sunt pierogii și de unde provin

Pierogi sunt un tip de mâncare tradițională din Europa Centrală și de Est, în special din țări precum România, Polonia, Ucraina, Rusia, Belarus, Lituania și alte țări din regiune. Acestea sunt niște mici punguțe de aluat umplute cu diverse ingrediente și fierte sau prăjite. Pierogi sunt asemănătoare cu dumplings, ravioli sau empanadas din alte culturi, dar au caracteristici unice și rețete variate în funcție de regiune.

De la ravioli italieni, la piroshky polonez, la pierogii din România, colțunașii sau găluștele umplute sunt îndrăgite de oamenii din întreaga lume.

Considerat un aliment universal, ar fi greu să găsești o bucătărie culturală care să nu includă găluște sub o formă sau alta, fie că sunt umplute sau fierte. Nepalezi le spun momo, iar brazilienii empanadas.

Rețetele pentru ceea ce noi numim pierogi apar în textele romane și este sigur că găluștele chinezești sunt și mai vechi. La fel ca pâinea, găluștele umplute au apărut probabil independent în mai multe bucătării. Și, foarte probbail, au fost inventate ca o modalitate de a folosi o cantitate mică de carne pentru a hrăni mai mulți oameni. O jumătate de kilogram de carne de porc sau de vită ar putea să nu fie suficientă pentru o familie de șase persoane, dar amestecați-o cu niște varză și ceapă și înfășurați-o în aluat și este o masă perfect suficientă și chiar mai rămâne.

Primele rețete cunoscute de pierogi apar în Apicius, un text de bucătărie romană.

Pierogii sau găluștele umplute au fost probabil importate și îmbunătățite în Europa, dar bucătarii chinezi se bucură de o versiune cunoscută sub numele de jiaozi de mai bine de 1.800 de ani. Potrivit legendei, găluștele chinezești umplute au fost inventate în timpul dinastiei Han de un bărbat pe nume Zhang Zhongjian. Evenimentul a avut loc când Zhang s-a întors în satul său strămoșesc în timpul iernii, după o lungă absență.

El a observat că mulți dintre concetățenii săi sufereau de degerături, în special în jurul urechilor. Ca o modalitate de a rezolva această problemă, Zhang a gătit carne de oaie, chili și ierburi medicinale și le-a învelit în bucăți de aluat. A împăturit găluștele ca să arate ca niște urechi, le-a fiert și le-a împărțit vecinilor săi îndurerați. Nu se știe dacă au vindecat degerăturile, dar sătenii au iubit atât de mult gustul creației lui Zhang, încât au continuat să facă găluștele mult după ce a început primăvara, arată history.com.

Cum se prepară pierogi

Pierogi pot fi mâncate ca aperitiv, fel principal sau desert, în funcție de umplutură. Acestea sunt delicioase și pot fi personalizate după gustul fiecăruia, făcându-le astfel o mâncare versatilă și apreciată

Ingrediente de bază pentru aluat sunt făină, apă, ouă și sare. Există o varietate imensă de umpluturi pentru pierogi, iar selecția depinde de preferințele personale și tradițiile culinare. Unele dintre cele mai populare umpluturi includ:

  • Cartofi și brânză
  • Varză murată
  • Carne de porc sau vită
  • Brânză de capră sau brânză de vacă
  • Fructe, cum ar fi căpșuni sau prune

Pierogi cu cartofi și brânză

Pierogi cu cartofi și brânză
Pierogi cu cartofi și brânză

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 căni de făină
  • 2 ouă
  • 1/2 ceașcă de apă caldă
  • 1/2 linguriță de sare

Umplutura:

  • 3 cartofi mari, fierți și zdrobiți
  • 1 ceapă mică, tocată și călită
  • 1 ceașcă de brânză cheddar rasă
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Pentru aluat, amestecați făina, ouăle, apa și sarea într-un castron. Framantați până când obțineți un aluat elastic. Lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute.
Pentru umplutură, combinați cartofii zdrobiți cu ceapa călită și brânza cheddar. Condimentați cu sare și piper.
Întindeți aluatul și tăiați cercuri cu un pahar. Așezați umplutura pe cercurile de aluat și închideți-le pentru a forma pierogi.
Fierbeți pierogi în apă sărată până când plutesc la suprafață. Scoateți-i și serviți-i cu smântână sau cum doriți.

Pierogi cu varză murată

Pierogi cu varză murată
Pierogi cu varză murată

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 căni de făină
  • 2 ouă
  • 1/2 ceașcă de apă caldă
  • 1/2 linguriță de sare

Umplutura:

  • 2 căni de varză murată, scursă și tocată fin
  • 1 ceapă, tocată și călită
  • 1 lingură de ulei
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Amestecați varza murată, ceapa călită și uleiul într-un castron. Condimentați cu sare și piper.
Întindeți și tăiați aluatul, apoi așezați umplutura pe bucăți și sigilați-le pentru a forma pierogi.
Fierbeți pierogi și serviți-i cu smântână și puțină ceapă verde tocată.

Vezi și ce este koshari și cum se prepara.

Pierogi cu carne de porc

Pierogi cu carne de porc
Pierogi cu carne de porc

Ingrediente pentru aluat

  • 2 căni de făină
  • 2 ouă
  • 1/2 ceașcă de apă caldă
  • 1/2 linguriță de sare

Umplutura:

  • 250 g carne de porc mărunțită
  • 1 ceapă, tocată fin
  • Sare și piper, după gust
  • 1 lingură de ulei
  • 1/2 ceașcă de apă

Mod de preparare

Căliți ceapa în ulei până devine aurie, apoi adăugați carnea de porc și gătiți-o până când se rumenește. Condimentați cu sare și piper. Tăiați cercuri de aluat, așezați umplutura în mijloc și și sigilați pierogi. Fierbeți pierogi și serviți-i cu sos de roșii sau smântână.

Pierogi cu spanac

Pierogi cu spanac
Pierogi cu spanac

Ingrediente

  • 400-500 g făină
  • 2 ouă
  • 2 linguri smântână
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • sare

Pentru umplutură

  • 200 g spanac (opărit şi scurs)
  • 1-2 linguri unt sau ulei
  • 1-2 fire ceapă verde
  • 1 ou
  • 200 g caşcaval
  • sare
  • piper
  • verdeaţă
  • 100 ml ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Se face o adâncitură în făina cernută şi se amestecă cu smântâna, un praf de sare, ouăle şi zeama de lămâie. Se frământă cu făină cât cuprinde, astfel încât să se obţină un aluat mai moale, care să se poată întinde. Se acoperă şi se lasă 10-15 minute.

Între timp, se pregăteşte umplutura. Ceapa şi spanacul tocate mărunt se călesc în unt. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la foc mic până scade tot sosul din tigaie. Se lasă să se răcească şi se amestecă cu oul, verdeaţa tocată mărunt şi caşcavalul ras.

Se întinde aluatul într-o foaie groasă de 3-4 mm. Se taie rondele de 5-6 cm, pe care se pune câte o linguriţă de umplutură. Se pliază aluatul şi se presează pe margini să nu se desfacă, apoi se prăjesc pierogii în ulei. Se lasă la scurs pe o hârtie absorbantă şi se servesc calzi sau reci.

Pierogi cu vișine

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 2 ouă
  • 100 ml apă călduţă
  • sare

Pentru umplutură:

  • 700 g vişine decongelate
  • 200 g zahăr

Pentru servit:

  • fructe
  • smântână

Mod de preparare

Vişinele decongelate se pun într-o sită să se scurgă bine. Pentru aluat, se amestecă făina cu sarea şi apoi cu ouăle. Se adaugă încet apa, amestecând şi formând aluatul. Pe masa de lucru se frământă un pic aluatul şi se lasă să se odihnească 30 de minute. Se întinde aluatul într-o foaie potrivit de groasă şi se taie pătrate. Pe jumătatea fiecărui pătrat se pun vişine şi zahăr, apoi se ascund sub cealaltă jumătate. Se strâng bine marginile.

Se pune apă la fiert şi, când clocoteşte, se pun pierogii. Când se ridică la suprafaţa apei, sunt gata. Pierogii cu vișine se pot servi cu smântână şi fructe.

Pierogi cu brânză și legume

Pierogi cu brânză și legume
Pierogi cu brânză și legume

Ingrediente

  • 1 ceasca smântână
  •  1 lingura rom
  •  2 ouă
  •  sare, făină

Pentru umplutura

  •  200 g telemea de vacă
  •  100 g mix de legume
  •  25 g unt
  •  sare, piper, chimen, mărar
  •  ulei pentru prăjit

Mod de preparare

În făina cernută se toarnă smântâna, ouăle bătute cu un praf de sare şi romul. Se amestecă cu o furculiţă şi se frământă cu făină cât cuprinde, până se obţine un aluat uniform şi elastic, asemănător cu cel pentru tăiţei. Se acoperă cu o folie şi se lasă puţin deoparte, să se odihnească.

Legumele se înăbuşă într-o tigaie cu unt, apoi se dau deoparte şi se amestecă cu telemeaua tăiată cubuleţe, câteva fire de mărar tocate mărunt, un praf de sare şi piper şi o jumătate de linguriţă de chimen.

Se întinde aluatul într-o foaie subţire şi se taie în pătrate de 6- 7 cm, peste care se pune câte o linguriţă din compoziţia pentru umplutură. Se pliază pe diagonală şi se presează marginile, ca să se lipească aluatul şi să nu iasă umplutura. Se prăjesc colţunaşii în ulei, se scot pe un şervet şi se servesc ca aperitiv.

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (26)
Avatar comentarii

bartusgeorgiana 08.09.2023, 21:26

Un articol foarte interesant

Avatar comentarii

bartusgeorgiana 08.09.2023, 21:27

Foarte util

Avatar comentarii

bartusgeorgiana 08.09.2023, 21:27

Nu am auzit pana acum despre acest fel de mancare

Vezi toate comentariile (26)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.