Ce este radicalul unui număr

Radicalii sunt expresii matematice ce implică operația de extragere a rădăcinii unui număr. Radicalul de ordin n al unui număr a este definit ca fiind acel număr pentru care xn = a. Radicalul este opusul unui exponent reprezentat cu simbolul „√”,cunoscut sub numele de rădăcină. Acesta poate fi rădăcină pătrată √x, unde n = 2, rădăcină cubică ∛x, unde n = 3, a patra rădăcină ∜x, unde n = 4, și așa mai departe.

De exemplu: ∛125 = 5, deoarece 5 × 5 × 5 sau 53 = 125. În același timp, radicalul este metoda prin care se obține numărul ce a fost ridicat la puterea „2” pentru a obține numărul de sub radical. Dacă x2 = a, atunci avem √a = x, ceea ce este considerat opusul unui exponent, la fel cum adunarea este opusul scăderii, iar împărțirea opusul înmulțirii.

De exemplu, dacă ridicăm pe 2 la puterea 3 obținem 8 (23 = 8). Asta înseamnă că ∛8 = 2, expresie matematică care se citește ca „rădăcina lui 8”, „radical din 8” sau „rădăcina cubică a lui 8”.

Din ce este alcătuit un radical

Un radical poate fi asociat și cu termeni ca ecuație radicală (o ecuație aflată în interiorul unui radical), expresie radicală (expresie afltă în interiorul unei rădăcini pătrate) și inecuație radicală (inecuație aflată în interiorul unui radical). În notația matematică, linia orizontală care acoperă numărul se numește vinculum și acționează ca niște paranteze, indicând modul în care sunt grupate numerele și ordinea de calcul. Apoi, numărul de sub radical se numește radicand, iar cel scris înaintea radicalului poartă denumirea de indice sau grad. Potrivit Cuemath.com, acesta ne ajută să aflăm de câte ori ar trebui înmulțit acel număr cu el însuși pentru a fi egal cu radicandul.

Decizia instanței în cazul studentei care și-a dat în judecată părinții pentru o pensie de 2.000 de lei. Demersuri la „toate organele de investigații”
Recomandări
Decizia instanței în cazul studentei care și-a dat în judecată părinții pentru o pensie de 2.000 de lei. Demersuri la „toate organele de investigații”

Câte rădăcini pătrate are un număr real

Radicalul desemnează o valoare care, atunci când este ridicată la o anumită putere exprimată printr-un exponent fracționar (unde numitorul acestuia indică ordinul radicalului), este egal cu numărul dat. În cazul în care nu este specificat un ordin pentru radical, se consideră în mod implicit că este vorba despre radicalul de ordinul 2, care este cunoscut și sub denumirea de rădăcină pătrată.

Trebuie spus că orice număr real pozitiv x are două rădăcini pătrate, notate ±i√x​. În schimb, un număr real negativ posedă două rădăcini pătrate, complexe și conjugate, și se notează cu ±i√-x, unde 𝑖 este unitatea imaginară, adică un număr al cărui pătrat este –1, adică astfel încât i2 = –1. Și, cum nu există numere reale care, ridicate la pătrat, să fie numere negative, acest număr a fost numit imaginar de către filosoful și matematicianul francez Rene Descartes. Radicalii de orice ordin pot fi calculați prin intermediul logaritmilor naturali sau zecimali.

Reguli de calcul cu radicali

Pentru a calcula un radical este necesar să respecți o serie de reguli generale. Dacă numărul de sub radical este pozitiv, rezultatul va fi pozitiv, iar dacă acest număr este negativ, rezultatul va fi negativ. Totodată, dacă numărul de sub radical este negativ, iar un indice este un număr par, rezultatul va fi un număr irațional. În schimb, dacă indicele nu este menționat, radicalul va fi rădăcină pătrată.

Crin Antonescu a citit pasaje din declarația sa dată pentru Securitate în 1988: „A fost o decizie de necolaborare”
Recomandări
Crin Antonescu a citit pasaje din declarația sa dată pentru Securitate în 1988: „A fost o decizie de necolaborare”

Trebuie să știi că înmulțirea numerelor aflate sub același radical și indice este posibilă (de ex.: ∛12 × ∛10 = ∛120). Apoi, diviziunea este posibilă pentru numerele aflate sub același radical (de ex.: √8/√4 = √8/4 = √2).

O altă regulă fundamentală a radicalilor spune că este posibilă regula inversă a înmulțirii, în care numărul este împărțit sub același radical. De exemplu, √27 = √9 × √3 = ∛3 × √3. Este important de știut că radicalul poate fi scris și în forma sa exponențială în orice ecuație. De exemplu, √x = 25 (√x)2 = (25)2x = 5. Nu în ultimul rând, exponentul invers al indicelui este echivalent cu radicalul însuși (de ex.: √7 = (7)½, se mai precizează pe site-ul Cuemath.com. Iată și alte reguli de calcul cu radicali:

Radicalul unui produs: √a × b = √a × √b, unde ∀a, b ∈ R

Radicalul dintr-o fracție: √a/b = √a / √b, unde b ≠ 0

Ridicarea radicalului la putere: (√a)n = an/m, unde m este gradul radicalului

Radicalul inversului unui număr rațional pozitiv: √1/a = √a-1 = (√a)-1 = 1/√a

Adunarea radicalilor: se face prin factorizare: a√c + b√c = (a + b)√c

Scǎderea radicalilor: se face similar: a√d – b√d = (a – b)√d

Înmulțirea radicalilor: se face separat: a√c × b√d = (a × b)√c × d

O româncă a plătit 1.700 de euro pentru o vacanță în Turcia și a fost luată la bătaie în hotel, când a cerut altă cameră
Recomandări
O româncă a plătit 1.700 de euro pentru o vacanță în Turcia și a fost luată la bătaie în hotel, când a cerut altă cameră

Cum se calculează radicalii

Pentru a putea calcula radicalii se pot folosi metode precum descompunerea în factori primi sau metode numerice pentru valori aproximative. Spre exemplu, dacă avem de simplificat, va trebui ca numărul din interiorul radicalului să fie cât mai mic posibil, cu condiția să fie tot un număr întreg. Ca să ajungem la o formă simplificată a radicalului va trebui să parcurgem câțiva pași, ținând cont de regulile de calcul cu radicali, notează Mathsisfun.com. Iată cum procedăm:

Exemplu 1:

Simplifică √12

Cum 12 = 4 × 3, vei scrie după cum urmează:

√12 = √4 × 3

În acest caz, va trebui să aplici regula √ab = √a × √b:

√(4 × 3) = √4 × √3

Rădăcina pătrată a lui 4 este 2, așa că în continuare vei scrie:

√4​ × √3 ​= 2√3​

Așadar:

√12 se scrie mai simplu sub forma 2√3

Exemplu 2:

Simplifică √8

√8 = √(4×2) = √4 × √2 = 2√2

(deoarece rădăcina pătrată a lui 4 este 2)

Exemplu 3:

Simplifică √18

√18 = √(9 × 2) = √9 × √2 = 3√2

(deoarece rădăcina pătrată a lui 9 este 3)

De multe ori este util să factorizezi numerele, iar cel mai bine este să le transformi în numere prime. Iată cum trebuie să procedezi în această situație:

Exemplu:

Simplifică √6 × √15

Mai întâi poți combina cele două numere după cum urmează:

√6 × √15 = √(6 × 15)

Apoi le vei factoriza:

√(6 × 15) = √(2 × 3 × 3 × 5)

Apoi vei „scoate” cei doi de 3 și vei scrie:

√(2 × 3 × 3 × 5) = √(3 × 3) × √(2 × 5)= 3√10

Dacă ai de simplificat un radical care conține o fracție, iată cum trebuie să procedezi:

Exemplu:

Simplifică √30 / √10

Mai întâi poți să combini cei doi radicali, aplicând regula √a / √b = √a/b, astfel:

√30 / √10 = √(30 / 10)

Apoi vei simplifica:

√(30 / 10) = √3

Așadar:

√30 / √10 se scrie mai simplu sub forma √3

Alte exerciții și rezolvări cu radicali

CALCULAREA UNOR RADICALI SIMPLI

a) Găsirea radicalului de gradul 2

√144 = 12, deoarece 122 = 12 × 12 = 144

b) Găsirea radicalului de gradul 3

∛27 = 3, deoarece 33 = 3 × 3 × 3 = 27

c) Găsirea radicalului de grad dat

∜81 = 3, deoarece 34 = 81

d) Găsirea radicalului unei fracții zecimale

√0,25 = 0,5, deoarece 0,52 = 0,25

e) Găsirea radicalului unei fracții ordinare

√9/16 = √9 / √16 = 3/4

f) Găsirea radicalului unei puteri negative

∛8-1 = (∛8)-1 = 2-1 = 1/2

g) Rădăcina pătrată a unei fracții

Calculați: √25/49

Rezolvare:

Se ia rădăcina separat pentru numărător și numitor:

√25/√49 = 5/7

h) Rezolvarea unei ecuații cu radicali

Aflați x astfel încât √x + 5 = 4

Rezolvare:

Ridicăm la pătrat ambele părți:

x + 5 = 42

x + 5 = 16

x = 11

OPERAȚII CU RADICALI

a) Adunarea și scăderea radicalilor

Calculați: 3√7​ + 5√7​ − 2√7​

Rezolvare:
Se adună coeficienții radicalilor: (3+5−2)√7 ​= 6√7​

Calculați: √21 + 4 + √144 + 25

Rezolvare:

√21 + 4 + √144 + 25 = √25 + √169 = 5 + 13 = 18

b) Înmulțirea radicalilor

Calculați √6 × √24

Rezolvare:

√6 × √24 = √6 × 24 = √144

Alte exemple de probleme cu radicali

Exemplu 1:

Se dă ∛x = 8. Rezolvă radicalul, folosind formula radicalilor.

Pentru a scăpa de radicali, folosind formula radicalilor, vei scrie:

x1/3 = 8

(x1/3)3 = 83

x = 83

x = 512

Prin urmare, valoarea lui x pentru ∛x = 8 este 512

Exemplu 2:

Rezolvă expresia radicală (6 + 3√x)/y, unde x = 16 și y = 2.

Nu ai altceva de făcut decât să înlocuiești x și y:

(6 + 3√16)/2 = (6 + 3×4)/2 = 9

Prin urmare, rezultatul este 9

Vezi şi cum se calculează procentul!

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

danciuche   •   25.03.2025, 16:15

asa imi dau seama cat de greu e sa pricepi ceva de la profii de scoala noua sau de la terti; voi uitati ca "radicalul" este de fapt o operatiune cu puteri; articolul asta demonstreaza cat de greu sau chiar imposibil va fi pentru un elev sa priceapa ceva din "metoda" de mai sus; nu stiu de ce in romania e asa de greu sa fii normal.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Nu și ei! Erau atât de frumoși împreună! Încă o DESPĂRȚIRE zguduie lumea mondenă, chiar înainte de Paște. Și-au spus ADIO după 2 ani de relație
Unica.ro
Nu și ei! Erau atât de frumoși împreună! Încă o DESPĂRȚIRE zguduie lumea mondenă, chiar înainte de Paște. Și-au spus ADIO după 2 ani de relație
Cum arată casa în care locuiește George Simion. Are un apartament de 50 de metri pătrați, decorat în alb și gri și multe fotografii înrămate, iar un detaliu în mod special le-a atras atenția tuturor
Viva.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion. Are un apartament de 50 de metri pătrați, decorat în alb și gri și multe fotografii înrămate, iar un detaliu în mod special le-a atras atenția tuturor
Vedeta Kanal D, divorț-șoc, după 13 ani de căsnicie. E știrea momentului în showbiz. Primele declarații: “Ne-am separat...”
Libertateapentrufemei.ro
Vedeta Kanal D, divorț-șoc, după 13 ani de căsnicie. E știrea momentului în showbiz. Primele declarații: “Ne-am separat...”
În Săptămâna Mare, CTP contestă imaginea Mântuitorului: „În profunzimea ideii de Iisus stă o femeie, nu un bărbat”
Adevarul.ro
În Săptămâna Mare, CTP contestă imaginea Mântuitorului: „În profunzimea ideii de Iisus stă o femeie, nu un bărbat”
Cătălina Grama, imagini de vis din vacanță. Actrița e pe un vas de croazieră cu cei doi copii: „Trăim această aventură împreună.” FOTO
Elle.ro
Cătălina Grama, imagini de vis din vacanță. Actrița e pe un vas de croazieră cu cei doi copii: „Trăim această aventură împreună.” FOTO
Dezvăluirea lui George Simion despre Călin Georgescu. Un detaliu în ceea ce privește declanșarea pandemiei a atras atenția tuturor
Unica.ro
Dezvăluirea lui George Simion despre Călin Georgescu. Un detaliu în ceea ce privește declanșarea pandemiei a atras atenția tuturor
Pasageră, uimită de o regulă "nescrisă" invocată de stewardesă în timpul zborului: "După logica asta..."
Observatornews.ro
Pasageră, uimită de o regulă "nescrisă" invocată de stewardesă în timpul zborului: "După logica asta..."
Horoscop 18 aprilie 2025. Racilor li se deschide o oportunitate importantă de câștig financiar pentru perioada următoare
HOROSCOP
Horoscop 18 aprilie 2025. Racilor li se deschide o oportunitate importantă de câștig financiar pentru perioada următoare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI