Din păcate, în showroom, surprinzător de mulți clienți, au ajuns cu informații eronate, unii de mână cu instalatorul, nu numai despre ce înseamnă o centrală termică pe gaz, dar și despre ce filtre și accesorii ar trebui montate pe o instalație simplă.

Să începem însă cu un mit, promovat în 2015, excesiv și eronat, la TV, despre centralele termice clasice sau convenționale. 

Acest tip de centrală murală  (tiraj fortat sau tiraj natural) încă se mai găsește pe piață, sub diferite forme și denumiri. Și da, nu aveți nici un impediment legal să vă achizitionați, montați și autorizați ISCIR, centrale cu acest tip de tehnologie a schimbatorului de căldură, atat timp cat încă le mai găsiți în showroom.

 Cea mai cunoscută probabil și cel mai vechi model de pe piață , upgradat în 2015 și încă în producție, este cea a grupului KOBER, MOTAN KPlus 24 kw. Acest tip de centrală folosește și el , ca și centralele în condensare sau în condensare, două schimbătoare de căldură. Diferența o face schimbătorul principal, care la clasice este un schimbător în plăci (ca la un radiator de mașină ).

 Centrala convențională este de obicei folosită la încălzirea pe calorifere, deoarece schimbătorul principal se comportă mai bine cu temperaturi mai mari ale agentului termic.  Schimbătoarele centralelor în condensare sunt gândite mai mult pentru instalații de căldură cu încălzirea în pardoseală și pentru spații mai mari de 100m2. Pentru a se creea condensul, punctul de rouă, este nevoie de o diferență de temperatură dintre tur și retur.

Spre exemplu , la instalația pe calorifere pentru o garsonieră, instalatorul greșește dacă sugerează o centrală în condensație, deoarece apa care pleacă fierbinte, nu are un traseu suficient de lung pentru a se întoarce rece. Fără condens nu se poate beneficia de randamentul unei astfel de centrale. (dacă afară e rece și înăuntru cald, se formează condens pe geam. Dacă nu .. NU!)

(Publicitate) Centrala termică pe gaz, Clasică sau Condesare

Atunci care este rostul centralei in condensare? Mai ales ca, o centrală clasică de 24 kw , duce pană la 200 mp, cu doi consumatori instant și este mult mai ieftină la întreținere și post garanție. Face centrala în condensare și cartofi prajiti, de este atat de promovată? Ei da, chiar face. Dar la spații mai mari de 100 mp, folosind calorifere supradimensionate sau la încălzirea în pardoseala. Pentru încalzirea în pardoseala, modularea 1/10 spre exemplu, pe care o fac noile schimbătoare de la Valmex, înseamnă confort, o ridicare treptată a temperaturii și adecvata pașilor desculți. Pentru economie, din 25 kw cat știe și poate sa mearga , va folosii și 2,5 kw, 5 kw etc. Nu ca o clasică. Aici e bine sa fii atent , pentru ca branduri mari și vechi nu știu sa moduleze 1/10. Eu prefer sa recomand tot MOTAN, că sunt român, modelele 325 si 525.

 Dar stai! Ce e aia centrala în semicondensare sau cu recuperare de condens? 

Încă mai există centrale pe gaz clasice. Există și respectă și normele de poluare din cele mai pretențioase tari. Semicondensările sunt tot clasice, tot cu schimbător în plăci, doar ca mai au unul. Trei schimbătoare. Al treilea este pentru Noxe însă. Nu îți dă reducere la factura de gaz. (este ca un catalizator la masină). KOBER Warmetehnik cu modelul Condens 050 este o astfel de centrală.

Acum pe scurt, să vă spun ce recomand eu din showroom, iar dacă doriți mai multe detalii, va asteptam pe Baba Novac 29.

Vrei încălzire în pardoseală sau calorifere ? Dacă e în pardoseală vorbim doar despre condensări, nici măcar despre semicondensări. Și dacă vrei ceva bun, vezi sa aiba modulare 1/10 obligatoriu și să fie schimbător de la VALMEX de oțel inox, sa nu aiba suduri unde sa acumulezi… probleme.

Vrei pe calorifere. Și nu e tocmai garsonieră , alege orice, atâta timp cât nu e schimbător de aluminiu, aluminiu siliciu. Poate sa fie de alamă, ideal de inox. Brandul și prețul s-ar putea să te inducă în eroare, să fie scumpă dar cu aluminiu, sa fie cu nume dar cu schimbător de inox de acum 10 ani, cu suduri.

Stai la maxim 50 mp. Ia-ti un Motan Kplus sau ceva cu semicondensare. Sau dacă vrei mașină de curse sa mergi la cumpărături cu ea, ia cu modulare 1/10.

Ideal ar fi să cauti asistență tehnică  de la showroom specializat. Nu de la nea Gică  fie el și instalator neautorizat sau vecinul de la trei. A venit să lucreze în România și a fost șocat de ce a văzut în țara noastră. Spaniolul „s-a închinat, nu-i venea să creadă”
PARTENERI - GSP.RO
A venit să lucreze în România și a fost șocat de ce a văzut în țara noastră. Spaniolul „s-a închinat, nu-i venea să creadă”
Ce se întâmplă chiar acum, imediat după înmormântarea lui Bogdan Stanoevici. Fiul său a stabilit
PARTENERI - PLAYTECH
Ce se întâmplă chiar acum, imediat după înmormântarea lui Bogdan Stanoevici. Fiul său a stabilit
Horoscop 18 ianuarie 2021. Scorpionii își pregătesc un eșec, dacă se ocupă doar de propriile interese
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2021. Scorpionii își pregătesc un eșec, dacă se ocupă doar de propriile interese
Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat
Știrileprotv.ro
Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Legătura dintre bani și emoții. Ce trebuie să știi ca să pui mai mult deoparte (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Legătura dintre bani și emoții. Ce trebuie să știi ca să pui mai mult deoparte (PUBLICITATE)