Cuprins:
Friptura de Crăciun sau de Revelion poate fi preparată din diverse tipuri de carne, cum ar fi porc, miel, vită, rață sau curcan. Fiecare tip de carne aduce cu sine arome distincte și tradiții culinare specifice. Preparatele festive includ adesea ingrediente de sezon, cum ar fi merele coapte, prunele uscate, merișoarele, fructele confiate sau scorțișoara care dau fripturii un caracter distinct.
Rețete de friptură de porc pentru Crăciun și Revelion
Printre cele mai consumate rețete de Crăciun sau Revelion, friptura de porc la cuptor, se pregătește destul de repede, iar gustul este cu adevărat savuros.
Friptură de porc cu bere
Pentru a da un gust aparte și pentru a prepara rețete de friptură fragedă și suculentă, berea este un ingredient foarte apreciat.
Ingrediente
- 1 kg carne de porc
- 5 cepe
- 1 catel usturoi
- 3 linguri miere
- 50 g unt
- 500 ml bere neagră
- cimbru
- 100 ml ulei
- sare
- piper
Mod de preparare
Într-un vas, se topeşte untul şi se pun două cepe tăiate peştişori şi usturoiul. Se potriveşte de sare şi piper, se toarnă berea şi se lasă pe foc circa 10 minute, până se reduce la jumătate.
Între timp, celelalte trei cepe se taie şi ele peştişori şi se pun în tava de copt. Carnea se sărează şi se piperează şi se unge din abundenţă cu ulei. Se aşează carnea peste ceapă şi se unge cu miere. Se dă la cuptor pentru o oră.
După acest timp se adaugă sosul de bere şi ceapă şi se lasă din nou la cuptor până ce şi ceapa şi carnea se rumenesc frumos.
După coacere, se mai lasă 10 minute înainte de a fi tăiată şi adusă la masă. Sursă – retete.unica.ro
Friptură fragedă de porc în vin roșu
Ingrediente:
- 1,5 kg pulpă de porc
- 4 căței de usturoi, zdrobiți
- 1 lingură de boia dulce
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 linguriță de rozmarin uscat
- 1 linguriță de busuioc uscat
- 1 linguriță de miere
- 3 linguri de ulei de măsline
- Sare și piper, după gust
- 1 cană de vin roșu sec
- 1 cană de supă de pui sau legume
Mod de preparare:
Într-un castron, amestecați usturoiul zdrobit, boiaua dulce, cimbrul, rozmarinul, busuiocul, mierea, uleiul de măsline, sare și piper. Obțineți o pastă omogenă.
Ungeți pulpa de porc cu această marinadă, asigurându-vă că acoperiți bine toate părțile cărnii.
Lăsați să marineze în frigider timp de cel puțin 2-4 ore, sau ideal peste noapte, pentru a permite aromelor să pătrundă în carne.
Încălziți cuptorul la 180°C. Așezați pulpa de porc marinată într-o tavă de copt. Adăugați vinul roșu și supa de pui sau legume în tavă.
Coaceți timp de aproximativ 2-2,5 ore sau până când friptura de porc este fragedă și suculentă. În timpul coacerii, turnați din când în când marinada din tavă peste carne pentru a menține umiditatea.
Scoateți friptura din cuptor și lăsați-o să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o felia.
Tăiați friptura în felii și serviți cu sosul format în timpul coacerii.
Friptură de porc cu legume
Ingrediente
- 1.5 kg carne de porc
- 500 g morcovi
- 100 g mix de legume
- 2 foi dafin
- 1-2 ramuri de cimbru
- 6 căţei de usturoi
- 6 cepe
- 4 linguri ulei
- sare
- piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
Carnea se spală, se curăţă de pieliţe, se fasonează să se obţină o formă cât mai compactă şi se presară cu puţină sare şi piper. Se leagă circular cu o aţă, se prăjeşte pe toate părţile într-o tigaie încinsă cu ulei şi apoi se pune deoparte şi se păstrează caldă.
Morcovii curăţaţi şi spălaţi se taie rondele şi se presară într-un vas pentru copt, care se poate acoperi cu un capac. Se adaugă usturoiul, mixul de legume şi ceapa curăţată şi spălată, tăiată în sferturi. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se stropeşte cu ulei şi se amestecă. Deasupra se aşază carnea, se toarnă un pahar cu apă şi se aromează cu foile de dafin şi cimbrul.
Se pune vasul în cuptorul foarte bine încins şi se coace la foc iute 50-55 de minute. Se reduce focul, se scoate tava din cuptor şi se ia capacul. Se întoarce bucata de carne sau se stropeşte cu sosul din tavă şi se mai coace 20-25 de minute, până se rumeneşte frumos.
Friptura se serveşte cu legume şi cu sosul din tavă, care se strecoară şi se toarnă peste carne.
Friptură de porc gătită lent
- 2 kg de umăr de porc
- 1 lingură de ulei vegetal
- 1½ linguriță de sare de mare fină
- 1 ceapă mare, tăiată în felii
Încinge cuptorul la 240C. Usuc-o cu hârtie de bucătărie și apoi unge-o bine cu ulei. Presară sarea într-un strat uniform. Crestează carnea de porc și pune feliile de ceapă pe fundul unei tăvi. Se coace timp de 20-30 de minute, sau până când pielea începe să se umfle și se rumenește. Pune la fiert apă. Toarnă apă clocotită în jurul pulpei pentru a acoperi baza formei, asigurându-te că nu se scurge pe piele. Redu temperatura cuptorului la 180C.
Vezi și alte rețete delicioase de friptură de porc la cuptor.
Rețete de friptură de curcan pentru Crăciun și Revelion
De pe lista cu rețete de friptură pentru Crăciun și Revelion cu siguranță nu poate lipsi curcanul.
Friptură de curcan la cuptor cu mere și scorțișoară
Ingrediente:
- pulpă de curcan dezosată 800g,
- unt 100g,
- mere 200g,
- scorţişoară 2 batoane,
- busuioc proaspăt,
- sare şi piper,
- ulei de măsline.
Mod de preparare
Pulpa de curcan se desface pe o folie de plastic şi se crestează cu cuţitul încercând să întindeţi carnea cât puteţi de mult. Nu bateţi pulpa, ci doar o desfaceţi din cuţit. Presaraţi sare şi piper, puţin ulei de măsline. După ce le spălaţi, curăţaţi merele de coajă şi de seminţe, le tăiaţi cuburi mici şi le asezaţi pe centrul pulpei de curcan. Peste mere radeţi batonul de scorţişoară şi puneţi şi busuiocul întreg. Rulaţi pulpa de curcan şi daţi folia de plastic deoparte.
Dacă vreti şi vă este mai uşor, puteţi folosi sfoara de bucătărie pentru a lega pulpa, după care o băgaţi la cuptor la 180C, timp de 45 de minute. Acoperiţi cu folie de aluminiu şi asiguraţi-vă că aveţi cuptorul încins când introduceţi pulpa de curcan. Ca garnitură, puteţi folosi legume natur, orez fiert sau piureuri de legume.
Curcan umplut la cuptor
Ingrediente:
- 1 curcan (5-6 kilograme)
- jumătate de kilogram de carne de porc tocată
- 6 felii bacon
- 150 g șuncă de porc tăiată cubulețe
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 2 fire de țelină Apio
- jumătate de pahar de migdale tocate
- 4 mere
- jumătate de pahar de stafide
- jumătate de pahar de vin alb
- jumătate de pahar de sherry
- ulei pentru prăjit
- sare
- piper
Mod de preparare
Curcanul se spală bine cu apă rece, atât în exterior cât și în interior.
Se lasă la uscat și apoi se condimentează cu sare și piper și se leagă picioarele.
Într-un vas încăpător se pune curcanul cu apă și se fierbe câteva minute. Curcanul se lasă, apoi din nou la uscat.
Pentru a prepara umplutura se taie mărunt toate legumele și bacon-ul.
Usturoiul și ceapa se călesc în puțin ulei. După câteva minute se adaugă bacon-ul tocat și se lasă să prindă puțină culoare. Se adaugă și carnea tocată. Când carnea tocată începe să își schimbe culoarea se adaugă șunca, migdalele, stafidele, merele și țelina Apio. Se adaugă și sherry-ul și se lasă la gătit până ce toate legumele și carnea sunt gata.
Cine dispune de o seringă de bucătărie poate injecta curcanul cu vin din loc în loc. Cine nu are acest gadget, poate stropi curcanul cu vin.
I se desfac picioarele curcanului și se umple cu amestecul obținut anterior.
Când curcanul a fost umplut, i se leagă din nou picioarele.
Opțional, în tava de gătit se pot adăuga felii de ananas sau cartofiori.
Într-o tava de aragaz se adaugă curcanul umplut și se acoperă cu folie de aluminiu.
Curcanul se gătește timp de 5 ore la 180 – 200 grade Celsius. Calculul de gătire se face în felul următor – la un kilogram de curcan se ia în calcul o oră de gătit. La fiecare oră, curcanul se stropește cu lichidul din tavă. Dacă în tavă nu mai rămâne lichid se adaugă apă, supă, sau vin.
După ce curcanul este aproape gătit, se înlătură folia de aluminiu și se mai lasă la gătit până ce capătă o culoare frumoasă. Sursă – retete.unica.ro
Friptură de curcan cu portocale
Ingrediente:
- 1 curcan întreg (aproximativ 4-5 kg)
- 240 ml de miere
- 1/2 cană (120 ml) de sos de soia
- 1/4 cană (60 ml) de ulei de măsline
- Sucul și coaja rasă de la 2 portocale
- 4 căței de usturoi, zdrobiți
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Într-un castron, amestecați mierea, sosul de soia, uleiul de măsline, sucul și coaja rasă de portocale, usturoiul zdrobit, sare și piper. Puneți curcanul într-o tavă mare și ungeți-l bine cu marinada preparată. Asigurați-vă că acoperiți atât partea de deasupra, cât și cea de dedesubt.
Lăsați curcanul să marineze în frigider pentru cel puțin 4-6 ore sau peste noapte.
Preîncălziți cuptorul. Așezați curcanul într-o tavă de copt și turnați marinada peste el.
Coaceți curcanul în cuptor timp de aproximativ 3-4 ore.
Lăsați curcanul să se odihnească înainte de a-l felia. Serviți-l cu sosul rezultat din tavă.
Piept de curcan cu nuci și legume
- 1 piept de curcan
- sare
- piper
- cimbru
- boia dulce şi iute
- 50 ml ulei de floarea-soarelui
- 50 g unt
- 4 morcovi
- 6 cartofi
- 200 g miez de nucă
- 4-5 căţei usturoi
Se spală bine pieptul de curcan, în 2-3 jeturi de apă rece, apoi se lasă la scurs pe un prosop absorbant de bucătărie.
După ce s-a scurs de apă, se crestează pieptul de curcan şi se împănează cu usturoi, se condimentează cu sare, piper şi cimbru şi se lasă câteva minute, la rece, la frigider.
Între timp, se curăţă şi se spală morcovii şi cartofii, se taie cubuleţe şi se pun în tava tapetată cu unt şi cu ulei.
Se scoate pieptul de curcan de la rece, se aşază deasupra legumelor şi se stropeşte cu puţină apă. Se pune şi miezul de nucă, se bagă în cuptorul încins în prealabil şi se lasă la foc mijlociu.
Se lasă la copt în jur de o oră şi, după ce s-a făcut, se scoate pieptul din tavă şi se taie felii. Pieptul de curcan se serveşte cu legumele gratinate şi se ornează cu miez de nucă şi frunze de pătrunjel proaspăt.
Curcan la cuptor ierburi aromate
Ingrediente:
- 1 curcan întreg
- 1/2 cană (120 ml) de unt topit
- 2 linguri de cimbru proaspăt tocat
- 2 linguri de rozmarin proaspăt tocat
- 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
- 4 căței de usturoi, mărunțiți
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Într-un bol, amestecați untul topit cu cimbrul, rozmarinul, pătrunjelul, usturoiul mărunțit, sare și piper. Spălați și uscați curcanul. Ungeți-l cu amestecul de unt și ierburi, asigurându-vă că acoperiți bine toată suprafața.
Coaceți curcanul în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 3-4 ore
Lăsați curcanul să se odihnească înainte de a-l tăia. Serviți cu garnituri festive.
Descoperă și idei de meniuri sănătoase pentru masa de Crăciun.
Rețete de friptură de pui pentru Crăciun și Revelion
Aceste rețete festive de friptură de pui la cuptor sunt delicioase și pot fi servite alături de garnituri sau salate, în funcție de preferințele tale.
Piept de pui cu unt și rom
- 2 carne de pui (piept)
- 2-3 mere
- 1 lămâie
- 2-3 linguri ulei
- 100 g unt
- 100 ml rom
- 1 foaie dafin
- sare
- piper
- rozmarin
Mod de preparare
Pieptul de pui se curăţă, se spală şi se lasă la scurs sau se tapetează cu un şervet de hârtie. Se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă uscată şi se unge din abundenţă cu unt.
Se pregăteşte o tavă de copt care se poate acoperi. Se unge cu ulei şi se formează un strat de mere tăiat în sferturi şi felii de lămâie. Se presară jumătate linguriţă de sare, se aşază pieptul şi se toarnă o cană cu apă. Se pune în cuptorul dinainte încins şi se coace la foc mai mare, 30-40 de minute.
Se scoate tava din cuptor, se unge carnea cu sosul din tavă şi se stropeşte cu rom. Se acoperă friptura cu un capac sau cu un castron pentru a-şi păstra suculenţa, dar şi să se rumenească frumos, fără să se ardă. Se mai unge din când în când cu sosul din tavă şi unt, până când friptura este gata şi se pătrunde uşor cu furculiţa.
Friptură de pui cu sos de ciuperci
Ingrediente:
- 1.5 kg de piept de pui
- 200 g ciuperci, feliate
- 1 ceapă, tocată
- 2 căței de usturoi, mărunțiți
- 1 cană de smântână
- 1 cană de supă de pui
- Sare și piper
Mod de preparare:
Se rumenesc bucățile de pui într-o tigaie și apoi se transferă într-o tavă.
În aceeași tigaie, se călește ceapa și usturoiul, se adaugă ciupercile și se toarnă smântâna și supa de pui.
Sosul obținut se toarnă peste pui și se coace la cuptor timp de 35-40 de minute.
Friptură de pui cu miere și mustar
Ingrediente:
- 4-6 pulpe de pui
- 3 linguri de miere
- 2 linguri de muștar
- 3 căței de usturoi, mărunțiți
Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Se încălzește cuptorul la 200°C. Se amestecă mierea, mustarul, usturoiul, sarea și piperul.
Se unge puiul cu amestecul obținut și se coace la cuptor, într-o tavă acoperită cu staniol timp de aproximativ 30- 45. Se scoate staniolul și se mai coace încă 10-15, până se rumenește frumos.
Rețete de friptură de vită pentru Crăciun și Revelion
Poate că nu vita este cea mai populară atunci când vorbim despre rețete de friptură pentru Crăciun și Revelion, dar cu siguranță sunt și persoane care o preferă.
Rețetă de friptură fragedă de vită
- 800 g rasol de vită fără os
- 300 ml vin roşu demidulce
- cimbru verde
- 75 g unt
- 4 lingurite ulei de măsline
- sare grunjoasă
- piper negru măcinat
- 1 lingura miere
- 125 ml apă
- 1 lingurita paprika
Mod de preparare
Se taie rasolul felii potrivite. Se bate fiecare felie cu ciocanul de şnitele şi se condimentează cu sare, piper şi cimbru verde.
Se ung bucăţile cu unt şi ulei de măsline şi se acoperă cu vin şi apă. Se adaugă mierea şi se lasă la macerat 1-2 ore. Se pun să fiarbă la foc potrivit şi se acoperă cu un capac. Spre final, se presară paprika şi se bagă şi în cuptor câteva minute. Se pregătesc garniturile de piure sau mix de legume şi se servesc cu friptura de vita în sos dulce picant. Sursă – retete.unica.ro
Friptură de vițel cu legume
- 800 g carne de vită
- 50 g unt
- sare
- piper
- pastă de roşii
- 1 ceapă roşie
- morcovi
- cimbru
- broccolli
- conopidă
- 1-2 lingurite zahăr
- 50 ml vin roşu sec
Mod de preparare
Se spală bine bucata de carne şi se pune să fiarbă în oală cu sare şi puţină apă, se ia spuma şi se lasă să fiarbă până se frăgezeşte.
După ce a fiert, se scoate, se unge cu unt, se taie felii, se aşază în tavă şi se acoperă cu un capac. Se stropesc feliile cu 2-3 linguri de apă caldă şi se lasă în cuptor aproximativ 60 de minute.
Separat, într-o cratiţă, se pregăteşte sosul. Se pune ceapa tăiată solzişori şi un cubuleţ de unt şi se căleşte până se înmoaie. Apoi se adaugă pasta de roşii, vinul roşu, sarea, piperul, cimbrul uscat şi zahărul.
După ce s-a făcut friptura de vită, se unge pe toată suprafaţa cu sosul pregătit şi se serveşte cu legume fierte şi pastă de brânză cu baghetă prăjită. Se ornează cu pătrunjel verde toacat mărunt.
Friptură de vită cu sos de vin roșu și ciuperci
Ingrediente:
- 1,5 kg carne de vită
- 200 g ciuperci, tăiate în felii
- 1 ceapă mare, tocată
- 2 căței de usturoi, mărunțiți
- 1 sticlă de vin roșu sec
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri unt
- Sare și piper, după gust
- Mix de ierburi uscate (rozmarin, cimbru)
Mod de preparare
Condimentați carnea de vită cu sare, piper și ierburi uscate. Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline și rumeniți carnea pe toate părțile pentru a forma o crustă. Scoateți-o și așezați-o într-un vas termorezistent.
În aceeași tigaie, adăugați untul și căliți ceapa și usturoiul. Adăugați ciupercile și gătiți până se înmoaie.
Turnați vinul roșu în tigaie și lăsați-l să fiarbă până scade la jumătate.
Turnați amestecul de ciuperci și vin peste carne. Băgați la cuptor și gătiți timp de aproximativ 2 ore sau până când carnea este fragedă.
Vită cu legume la cuptor
Ingrediente:
- 1,5 kg carne de vită
- 1 ardei roșu, tăiat în bucăți
- 1 ardei galben, tăiat în bucăți
- 1 dovlecel, tăiat în felii
- 1 ceapă, tăiată în inele
- 4 căței de usturoi, mărunțiți
- 2 linguri ulei de măsline
- Sare și piper, după gust
- Ierburi proaspete (oregano, pătrunjel)
Instrucțiuni:
Condimentați carnea de vită cu sare și piper. Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline și rumeniți carnea pe toate părțile.
În aceeași tigaie, adăugați ardeii, dovlecelul, ceapa și usturoiul. Gatiti-le timp de 5-7 minute. Așezați carnea și legumele într-un vas termorezistent, impreuna cu sosul format, și coaceți apoi la cuptor timp de aproximativ 1,5 ore sau până când carnea este fragedă.
Rețete de pește la cuptor pentru Crăciun și Revelion
Peștele are cu siguranță cel mai sănătos tip de carne, așadar, de ce să nu profiți de asta și când alegi rețetele de friptură pentru Crăciun și Revelion.
Somon la cuptor cu măsline și lămâie
Ingrediente:
- File de somon
- Măsline negre și verzi, tăiate
- Lămâie, felii subțiri
- Usturoi, mărunțit
- Ierburi proaspete (rozmarin, cimbru) Sare și piper
Mod de preparare:
Așează fileurile de somon într-o tavă. Presară măslinele, felii de lămâie și usturoiul mărunțit peste somon. Condimentează cu ierburi proaspete, sare și piper. Coace la cuptor până când somonul este frumos rumenit.
Pește la cuptor cu ananas
- 800 g file şalău sau alt pește
- 3-4 linguri ulei de măsline
- 2 lămâi
- 1 foaie dafin
- sare
- piper măcinat
- 1 cana vin alb
- 1 ananas
- 50 g unt
- 1 ardei verde
- 1 legatura ceapă verde
Mod de preparare
Se condimentează peştele cu sare şi piper şi se pune în tavă cu uleiul de măsline, boabele de piper, foaia de dafin şi vinul şi se bagă la cuptor la foc potrivit.
Separat se curăţă ananasul, se taie rondele subţiri care se călesc împreună cu ceapa verde şi ardeiul în puţin unt.
După ce s-au înmuiat, se aşteaptă câteva minute să-şi lase sucul şi se pun peste peşte. Se mai ţine câteva minute în cuptor, să se rumenească feliile de ananas.
După ce s-au făcut, se aşază pe un platou, se ornează cu felii de lămâie şi câteva fire de pătrunjel verde şi se stropeşte din când în când cu sosul din tavă care este dulce-acrişor.
Crap cu legume la cuptor
- 1 kg de crap
- 1 lămâie
- sare
- piper
- 1-2 fire de praz
- 2-3 căţei de usturoi
- 2-3 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 500 g cartofi
- 3-4 linguri ulei
- mărar şi pătrunjel verde
Peştele se curăţă bine, se spală cu apă rece, se usucă şi se taie bucăţi. Se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se condimentează cu sare şi piper. Se lasă la rece 30 minute.
Prazul şi usturoiul se curăţă, se spală, se toacă şi se călesc într-o tigaie încinsă cu ulei. Se sting cu apă şi se fierb înăbuşit 5 minute. Se răstoarnă într-o tavă cu puţină apă, apoi se adaugă morcovii, pătrunjelul şi cartofii tăiaţi bucăţi. Se dă cu un praf de sare şi piper, iar deasupra se pun bucăţile de peşte. Se stropeşte totul cu ulei şi se coace pentru 30-40 minute.
Somon în crustă de parmezan
- 1 file de somon de 1 kg
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 legătură pătrunjel tocată fin
- parmezan din belșug
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la treaptă mare. Pe o tavă, întinde niște hârtie de copt sau folie de aluminiu (așa vei avea de curățat mai puțin). Pune somonul, cu pielea în jos, în tavă. Acoperă cu altă hârtie de copt/folie de aluminiu și dă la cuptor pentru 10 minute. Între timp, mărunțește usturoiul, toacă pătrunjelul și amestecă-le cu parmezanul. Scoate de la cuptor și dă la o parte hârtia de copt/folia de aluminiu de deasupra. Acoperă somonul cu mixtura de usturoi, pătrunjel și parmezan. Dă-l din nou la cuptor, fără a-l mai acoperi, până când parmezanul de deasupra se topește și se transformă într-o crustă aurie.
Sursă foto – 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!