Mergi direct la conținut »
Vestea proastă: Bute ”a înfrânt”. Vestea bună: Lucian a scăpat de depresia post-Froch
Sport Libertatea > Sport > Vestea proastă: Bute ”a înfrânt”. Vestea bună: Lucian a scăpat de depresia post-Froch

Vestea proastă: Bute ”a înfrânt”. Vestea bună: Lucian a scăpat de depresia post-Froch

Cred că lucrurile au ieşit bine pentru toată lumea, după lupta lui Bute cu James DeGale, încheiată cu victoria la puncte a lui DeGale. Britanicul a rămas campion mondial, plus 2 milioane de dolari în cont, iar Lucian a recâştigat aprecierea lumii boxului, rămânând şi cu ”uşi” deschise pentru încă, poate, vreo 2-3 ani şi 4-5 lupte aducătoare de profit absolut mulţumitor, dacă e să ne luăm după ceea ce se spune despre bursa lui din acest meci, de 1,5 milioane de dolari. Una peste alta, în plan sportiv, se poate spune că, pentru Bute, ”unghiul mort” psihic şi fizic, ca o adevărată depresie, în care eşuase după infrângerea în faţa lui Froch, a fost depăşit. Şi mai poate visa chiar la încă o şansă la un titlu mondial.

Am privit lupta de duminică dimineaţă cu impresia că nimic în afara ”scenariului” nu se poate întâmpla. ”Care scenariu?”, o să vă întrebaţi. Habar n-am, doar că am avut senzaţia existenţei lui încă din prima rundă, când ”războinicul” DeGale – care îşi anunţase fanii cu mare pompă „Dont blink!”(”Nu clipiţi!”), sugerând astfel că altfel ar putea rata KO-ul rapid pe care i-l va administra încă din primele 3 runde lui Bute – s-a năpustit după gongul de început asupra românului, doar pentru a avea de unde să facă, după aceea, mulţi paşi înapoi. ”Bute e un boxer bun, dacă are centrul ringului. Însă în corzi, suferă. e vulnerabil”, mai spunea DeGale înaintea luptei din Videotron Centre din Quebec.

Deja îl vedeam pe actualul campion IBF al supermijlociilor forţându-l pe Lucian prin agresivitatea atacurilor să-şi caute un fatal refugiu în acele corzi. În ring, dimpotrivă: DeGale a cedat aproape deliberat, de multe ori, centrul, ajungând, în schimb, el însuşi, spre colţul ringului ori pe corzi, de unde încerca să iasă cu contre, ce-i drept, puternice, surprinzătoare şi, mai ales, precise. Mai precise decât au fost loviturile lui Bute, dacă ne luăm inclusiv după statistica meciului ce arată un scor de 211-140 pentru britanic la numărul loviturilor care şi-au atins ţinta. În privinţa loviturilor ”aruncate”, în general, tot DeGale conduce – chiar detaşat, în ciuda unei posibile senzaţii contrare – cu 710 la 521. Pentru Bute, în schimb, a fost incontestabilă ”revenirea la viaţă” după blocajul mental, mai ales, cauzat de zdrobitoarea înfrângere din faţa lui Froch. Iar „mâna” fraţilor Grant, actualii antrenori, s-a văzut.

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă

Mai mult sau mai puţin lăsat de DeGale, Lucian a reuşit să domine centrul ringului, a avut o gardă mult îmbunătăţită, chiar dacă a dat o parte din viteza deplasării pentru o stabilitate mai mare în poziţia de luptă. Atâta doar că loviturile lui au părut, majoritar, lipsite de o anume forţă explozivă, dacă e sa fac comparaţie doar cu una dintre prestaţiile lui cu adevărat remarcabile, cea din revanşa cu Librado Andrade, de acum fix 6 ani. Am remarcat doar câteva croşee şi upercuturi, de numărat pe degetele de la o mână, cu potenţial de KO. Restul, inclusiv seriile de lovituri, au fost expediate mai degrabă pentru acumularea de puncte ori au lovit doar blocajul britanicului. Dar, per total, în mod categoric, prestaţia lui a fost mult mai bună decât s-au aşteptat mulţi, chiar dacă suspansul în privinţa victoriei la puncte mi se pare deja niţel exagerat. Dar cum Lucian a declarat că se va întoarce în sala de pregătire, dornic să-şi continue aventura în lumea boxului, deja se nasc oportunităţi interesante. Toate, fireşte, îl au în mijloc pe influentul manager Al Haymon, care ”face şi desface” extrem de multe în boxul profesionist. Nu ştiu cât de uşor îi va fi lui Lucian să reia săptămânile lungi de antrenamente de dinaintea fiecărei partide, să lupte iar şi iar ca să facă greutatea unei categorii ce, până mai ieri, părea să nu-i mai fie deloc la îndemână, de aceea cred că n-ar mai avea deloc nevoie de vreo luptă de „umplutură”. Genul acela, îl ştiți, necesar pentru refacerea moralului după vreo înfrângere. Lucian trebuie să profite cât poate de mult de revenirea la cheful şi chiar la curajul de a lupta, de a lovi şi a fi lovit. Să profite de recâştigarea încrederii şi a unui psihic de luptător. De aceea, poate i-ar fi necesare doar meciuri tari, adevărate, cu pugilişti care să fie potriviţi şi pentru „reţeta financiară”, dar şi pentru menţinerea în ”cărţile” pentru o nouă şansă la o luptă pentru o centură mondială.

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul
Recomandări

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul

Elevele din Constanța, abuzate și în Italia: “A luat o rangă de metal și a început să dea cu ea.” “M-am dezbrăcat. Eram foarte rușinoasă”
Recomandări

Elevele din Constanța, abuzate și în Italia: “A luat o rangă de metal și a început să dea cu ea.” “M-am dezbrăcat. Eram foarte rușinoasă”


La urma urmei, mai există şi WBC, unde actualul campion Badou Jack e de o valoare apropiată lui DeGale, mai există WBO – unde însă Arthur Abraham poate fi cu greu ademenit în afara Germaniei, chestie specifică mai tuturor campionilor germani – dar, mai ales, există WBA – şi ce titlu prestigios e acesta – unde, după ce eternul ”supercampion” Andre Ward a renunţat, în fine, la titlul ce-l deţinea aproape fără să lupte în ultimii 3 ani, disputa a devenit deschisă, ea avându-l în frunte pe un boxer rus – bun, dar nu de speriat – Fedor Chudinov. Cum cei din topul WBA sunt ori relativ tineri ori, din contră, cam din generaţia lui Bute – vezi ”bătrânul” Felix Sturm – mi se pare că aceasta ar fi şi cea mai bună versiune pe care ar putea-o ţinti Lucian. O luptă, de exemplu, cu Julio Cesar Chavez jr, fie şi eliminatorie pentru un eventual meci de titlu WBA, cred că ar suscita un interes enorm în Canada – graţie lui Bute, dar şi în SUA – graţie lui Chavez. Dar astea sunt, fireşte, doar ”scenarii” ce îmi pot trece prin minte fără a cunoaşte aranjamentele din culise, aranjamente ce pot da şanse nesperate unui boxer ori îl pot ”îngropa” definitiv. Cu Al Haymon de partea lui, cred sincer că Bute va mai avea şansa câtorva meciuri bune. Ba, cum spuneam, chiar a unei alte şanse la un titlu mondial. Iar cu acea ocazie, poate că şi televiziunile din România vor spăla ruşinea netransmiterii luptei lui Bute de duminică dimineaţă şi se vor îndura să ni-l arate în direct în ringul de box. Că multe ocazii s-ar putea să nu mai aibe…

Close
Închide
  Close