Când sunt considerați asteroizii periculoși

Asteroizii se află în prezent pe orbita lui Venus, oscilând în jurul celui mai apropiat vecin planetar al Pământului, la diferite distanțe de planeta noastră.

Oamenii de știință din Brazilia au atras atenția că ar putea exista mai mulți asteroizi ascunși în apropierea planetei Venus și că aceștia ar putea reprezenta un pericol chiar și pentru Pământ, conform ziarului britanic The Sun.

„Douăzeci de asteroizi co-orbitali de Venus sunt cunoscuți în prezent”, au scris autorii în studiul lor, publicat în revista Astronomy & Astrophysics. „Statutul co-orbital protejează acești asteroizi de apropierea de Venus, dar nu îi protejează de întâlnirea cu Pământul”.

Potrivit specialiștilor, asteroizii sunt considerați potențial periculoși (PHA) dacă au un diametru de cel puțin 140 de metri și se află la mai puțin de 0,05 unități astronomice de orbita Pământului.

Doar unul dintre cei 20 de asteroizi cunoscuți are o excentricitate orbitală mai mică de 0,38 – 0 fiind o orbită perfect circulară, iar 1 însemnând o orbită eliptică sau ovală. Acest lucru înseamnă că unii asteroizi cu orbite mai largi vor fi mai ușor de observat, dar cei cu excentricități orbitale minore pot fi dificil de detectat.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Cercetătorii nu știu cum va evolua orbita unui asteroid în următorii 150 de ani

Cu toate acestea, cercetătorii au avertizat că asteroizii Venus cu o excentricitate orbitală mai mare de 0,38 ar putea „reprezenta un pericol de coliziune pentru Pământ”.

Asteroizii co-orbitali, cei care împart orbita cu planeta vecină, sunt, de asemenea, cunoscuți pentru faptul că au orbite imprevizibile.

„Asteroizii co-orbitali ai planetei Venus sunt foarte haotici, cu timpi Lyapunov de ordinul a 150 de ani”, au explicat autorii. Timpul Lyapunov se referă la timpul necesar pentru ca orbita unui obiect să devină imprevizibilă din cauza dinamicii haotice.

Prin urmare, oamenii de știință nu știu cum va evolua orbita unui asteroid în următorii 150 de ani și dacă acesta s-ar putea ciocni cu Pământul în viitor.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.