Decizia vine ca urmare a analizei OUG 27/2022, care a introdus această taxă cunoscută sub numele de contribuție de solidaritate.

CCR consideră că nivelul taxei este prea mare, fiind disproporționat și echivalent cu o naționalizare a veniturilor. Curtea subliniază că, deși taxa în sine este legală, cuantumul ei trebuie redus.

„În ceea ce privește caracterul adecvat al măsurii, Curtea apreciază că impunerea obligației de achitare a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică este capabilă, în abstract, să îndeplinească scopul legitim urmărit. Curtea observă, însă, caracterul deosebit de oneros al acestei contribuții, al cărei cuantum este foarte ridicat, fiind fixat la întregul venit suplimentar obținut peste plafonul de 450 lei/MW, iar ulterior de 400 de lei/MWh, preț de referință stabilit ca atare prin lege”, se arată în motivarea deciziei CCR.

Limitele constituționale ale taxării la energie

Curtea a subliniat că, deși statul are dreptul să impună suprataxe pentru a proteja populația, în acest caz, taxa este excesiv de mare și reprezintă de fapt o naționalizare a veniturilor companiilor din energie.

CCR a explicat că legiuitorul are dreptul să stabilească o contribuție ridicată, dar aceasta trebuie să fie proporțională cu scopul urmărit.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

„În aceste condiții, cuantumul contribuției menționate, ținând seama de exigențele echilibrării intereselor concurente, se raportează la o valoare minimă ce poate depăși 50% și o valoare maximă care nu poate fi egală cu 100% din cuantumul venitului asupra căruia poartă”, potrivit Curții.

Curtea a subliniat că o taxă de 100% se transformă într-o „veritabilă măsură de confiscare/naționalizare” a venitului, ceea ce este neconstituțional.

CCR, despre necesitatea menținerii contribuției

Este important de menționat că CCR nu consideră suprataxa în sine ca fiind neconstituțională, ci doar nivelul ei.

Curtea a subliniat necesitatea existenței acestei contribuții, dar cu un procent de taxare mai mic.

„Faptul că legiuitorul delegat nu a apreciat în mod rezonabil, din perspectiva art.44 din Constituție, echilibrul care trebuie să caracterizeze interesele aflate în joc, și anume interesul public constând în protejarea populației de turbulențele existente pe piața energiei electrice și cel privat al celor a căror activitate generează această contribuție, nu echivalează cu eliminarea în sine a contribuției”, potrivit CCR.

Ce valoare trebuie să aibă taxa pentru producătorii de energie

Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top
Recomandări
Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top

Ca urmare a acestei decizii, legiuitorul are la dispoziție 45 de zile pentru a stabili un nou nivel al suprataxei.

Acesta trebuie să fie mai mare de 50% din venitul suplimentar, dar nu poate atinge valori care ar echivala cu o confiscare.

De asemenea, trebuie stabilit un mecanism și un termen rezonabil pentru restituirea sau compensarea diferențelor dintre sumele deja plătite și cele care vor fi calculate conform noului cuantum al contribuției.

Decizia CCR va avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat. România a încasat peste 13 miliarde lei (aproximativ 13,6 miliarde lei) în 2022 și 2023 din această suprataxă.

Acești bani au fost utilizați pentru compensarea furnizorilor de energie și gaze în contextul plafonării prețurilor finale la consumatori.

În funcție de noul nivel al taxei care va fi stabilit, statul va trebui să calculeze și să restituie o parte din sumele încasate de la producătorii de energie.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

parpalache 03.06.2025, 16:02

Iar CCR?!„Quosque tandem abutere nostra patientia...”ca sa-l citez pe Cicero!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.