În ultimii ani, tot mai multe companii din domeniul IT-ului și-au deschis sedii în Cluj-Napoca, profitând de forța de muncă specializată existentă aici. În ciuda situației create de epidemia COVID-19, acest oraș continuă să fie atractiv pentru tineri – atât pentru studenți, cât și pentru cei dornici să avanseze în carieră. Dacă ai în plan să te muți aici în viitorul apropiat, cu siguranță te întrebi în ce zonă ar fi mai indicat să achiziționezi – sau să închiriezi – o locuință. Desigur că totul depinde, desigur, de cerințele și preferințele tale particulare, însă în cele de mai jos poți găsi o listă a celor mai sigure cartiere ale orașului, alături de o hartă a acestora.

Harta cartierelor din Cluj-Napoca

Capitala Transilvaniei este alcătuită, per ansamblu, din 21 de subdiviziuni majore, cele mai întinse cartiere fiind Dâmbul Rotund, Grigorescu, Mănăștur, Becaș, Borhanci, Sopor, Someșeni și Iris. În ultimii ani, orașul de pe Someș a continuat să se dezvolte, printre cele mai „tinere” cartiere ale sale numărându-se Borhanci, Sopor, Someșeni, Europa, Făget, dar și Becaș și Bună Ziua – zone ce prezintă, în continuare, un important potențial în materie de dezvoltări imobiliare. Un statut cu totul special este cel al localității Florești, situată în vecinătatea carterului Mănăștur: deși nu se încadrează oficial între granițele orașului de pe Someș, aceasta s-a dezvoltat în ultimii ani ca un adevărat „cartier-dormitor” al acestuia.

Cum a fost scos din țară „un Zamolxe de patrimoniu” pentru o mită de 300 de euro. Frăția româno-maghiară a șpăgilor din Vama Nădlac
Recomandări
Cum a fost scos din țară „un Zamolxe de patrimoniu” pentru o mită de 300 de euro. Frăția româno-maghiară a șpăgilor din Vama Nădlac
Cele mai sigure cartiere din Cluj-Napoca în care te poți muta chiar azi (PUBLICITATE)
Cartierele mărginașe ale Clujului prezintă în continuare un important potențial de dezvoltare (Sursă foto: Imobiliare.ro)

Cele mai sigure cartiere din Cluj-Napoca

Dacă ești hotărât să te muți aici, te vei bucura să afli că, în comparație cu Bucureștiul, Cluj-Napoca este un oraș sensibil mai liniștit, majoritatea cartierelor sale fiind destul de „aerisite” și având acces la o multitudine de spații verzi. Zonele enumerate mai jos se numără printre cele mai căutate de către potențialii cumpărători, ele fiind  atractive din punctul de vedere al gradului de siguranță, dar și în ceea ce privește calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul, accesibilitatea transportului public, dar și anumiți indicatori socio-economici.

Cartierul Grigorescu

Cartierul Grigorescu este amplasat la periferia vestică a orașului – dacă jumătatea sa de est este mărginită de alte patru subdiviziuni ale Clujului (Gruia, Centru, Plopilor și Mănăștur), partea de vest se continuă cu o amplă zonă verde, din care o bună parte este reprezentată de pădurea Hoia-Baciu. Acest fapt poate fi considerat un important avantaj pentru locuitorii cartierului, atât din punctul de vedere al oportunităților de petrecere a timpului liber, cât și din cel al calității aerului. Un avantaj important oferit de această zonă este liniștea – ceea ce înseamnă că ar fi o bună alegere pentru cumpărătorii (sau chiriașii) pentru care locuința ideală înseamnă, mai presus de orice, tihnă. Având în vedere că pe o bună parte din suprafața cartierului se găsesc aproape exclusiv case și vile, densitatea populației este, în mod firesc, mai redusă decât în alte zone unde blocurile predomină (cum ar fi Mănășturul, spre exemplu). La această caracteristică contribuie din plin și faptul (observabil cu ochiul liber) că partea de nord – vest a cartierului, dincolo de strada Donath, este, de fapt, o amplă întindere de terenuri (cele câteva case se găsesc mai ales spre interiorul cartierului).

Șovăielile alianței PSD-PNL privind candidatul la Primăria București. Cum a ajuns Coaliția la un pas de situația liberalilor din 2016
Recomandări
Șovăielile alianței PSD-PNL privind candidatul la Primăria București. Cum a ajuns Coaliția la un pas de situația liberalilor din 2016

Cartierul Mănăştur

Mănășturul este unul dintre cele mai mari cartiere din Cluj-Napoca, atât ca suprafață, cât și ca număr de locuitori. Este amplasat la periferia orașului, în zona de sud-vest, fiind mărginit la nord de cartierele Grigorescu și Plopilor, iar la est de Centru, Zorilor și Europa. În zona de vest se învecinează cu localitatea Florești. Dacă iei în calcul să te muți aici, te vei bucura să afli că localizarea și configurația generală a acestui cartier prezintă câteva avantaje importante. Unul dintre acestea ar fi că, dată fiind amplasarea sa periferică, Mănășturul este înconjurat, pe partea de sud-vest, de o amplă zonă de vegetație (o parte importantă este reprezentată, în sud, de Pădurea Făget). În plus, cartierul este, în general vorbind, unul aerisit – în ciuda numărului relativ ridicat de locuitori. Blocurile (în special cele vechi) sunt prevăzute și cu zone verzi, iar, pe lângă locurile de joacă amenajate pentru copii, locuitorii au la dispoziție și câteva parcuri pentru petrecerea timpului liber.

Cartierul Andrei Mureșanu

Amplasat cam în mijlocul orașului Cluj-Napoca, zona Andrei Mureșanu se învecinează cu alte patru cartiere ale acestuia, respectiv Zorilor la vest, Centru la nord-vest, Gheorgheni la nord-est și Bună Ziua la sud-est. Având dimensiuni relativ reduse, această zonă este alcătuită în mod predominant din case și vile – cu toate că aici pot fi găsite câteva blocuri construite înainte de Revoluție. Cartierul este, așadar, unul liniștit și „aerisit”, neducând  lipsă de spații verzi. Dincolo de aceste caracteristici, unul dintre cele mai importante avantaje în ochii potențialilor cumpărători de locuințe interesați de o achiziție în Andrei Mureșanu este reprezentat, bineînțeles, de apropierea de proximitatea zonei centrale a orașului – unde se găsesc o multitudine de puncte de interes, de la muzee, parcuri și magazine până la spitale și instituții de învățământ (inclusiv universități).

Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”
Recomandări
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Cartierul Gheorgheni

Amplasat în partea central-estică a Clujului, zona Gheorgheni se învecinează cu opt alte subdiviziuni ale orașului, anume Andrei Mureșanu și Centru și la vest, Mărăști și Între Lacuri la nord, Sopor la est și Borhanci, Becaș și Bună Ziua la sud. Deși ca întindere are dimensiuni medii, aceasta se distinge printr-o densitate mai ridicată a populației comparativ cu alte zone similare sau chiar mai mari ca suprafață, dar care sunt alcătuite majoritar din case (precum Dâmbul Rotund, Someșeni sau Făget). Cu toate acestea, în comparație cu Mănășturul, care este alcătuit în mod preponderent din blocuri ridicate înainte de Revoluție, aici se găsesc și destule case și vile. Dată fiind structura sa, această zonă poate răspunde atât cerințelor celor aflați în căutarea unei case, cât și ale acelora care își doresc un apartament. Apropierea de Centru și facilitățile oferite locuitorilor săi fac din Gheorgheni unul dintre cele mai căutate cartiere din Cluj-Napoca. Un alt avantaj important pentru potențialii cumpărători este reprezentat de amploarea spațiilor verzi, în special în zonele de blocuri din centru și sud.

Cartierul Zorilor

Amplasat în jumătatea de sud a municipiului Cluj-Napoca, Zorilor este un cartier de dimensiuni relativ reduse – cel puțin comparativ cu ale subdiviziuni ale orașului, precum Mănăștur sau Someșeni. În nord, este mărginit de Centru, în vest de Plopilor și Mănăștur, în sud de Europa, iar în est de Bună Ziua și Andrei Mureșanu. Un atu important al cartierului, atât pentru potențialii cumpărători, cât și pentru chiriași, este reprezentat, bineînțeles, de localizarea sa favorabilă, în proximitatea centrului vechi. În Zorilor se găsesc numeroase blocuri ridicate în perioada comunistă (concentrate îndeosebi în partea de centru-vest), dar și zone de case și vile (mai ales în nord, sud și est). Datorită bunei reprezentări a celor două segmente de piață, Zorilor este o opțiune demnă de luat în calcul atât de către cumpărătorii de apartamente, cât și de către cei care și-ar dori să locuiască la bloc. Cartierul este, în general vorbind, unul destul de verde și liniștit, pliindu-se, astfel, pe cerințele familiilor cu copii. Apropierea de Centru, pe de altă parte, îl face o alegere potrivită pentru studenții și tinerii care își doresc să aibă acces facil la oportunitățile oferite de viața orașului.

Cele mai sigure cartiere din Cluj-Napoca în care te poți muta chiar azi (PUBLICITATE)
Ca centru cultural cu vechime, capitala Transilvaniei abundă de obiective istorice (Sursă foto: Pixabay)

Cât costă un apartament în Cluj-Napoca

Odată familiarizat cu oportunitățile oferite de piața rezidențială din capitala Transilvaniei, cu siguranță ești interesat să afli cam care este prețul locuințelor de aici. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pretențiile vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat, per ansamblu, cu 2,1% pe parcursul lui martie 2021, ajungând la o medie de 1.887 de euro pe metru pătrat util (în creștere de la 1.848 de euro pe metru pătrat la finele lunii februarie). Potrivit datelor portalului, acesta a fost, de altfel, cel mai mare avans consemnat în perioada analizată în cele mai mari șase orașe ale țării. În vreme ce apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,7% (de la 1.822 la 1.853 de euro pe metru pătrat util), cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au înregistrat un avans mai consistent, de 2,7% mai exact (de la 1.874 la 1.924 de euro pe metru pătrat util).

Scurt istoric despre Cluj Napoca

Potrivit site-ului oficial al Primăriei Cluj-Napoca, orașul de pe Someș are o istorie de aproximativ 2000 de ani, cetatea Napoca fiind cunoscută încă din vremea romanilor, ca una dintre cele mai importante așezări ale provinciei Dacia Romană. Ca centru de cultură și civilizație, Clujul este unul dintre cele șapte orașe pe baza cărora Transilvania și-a căpătat, în perioada medievală, numele german  Siebenburgen. Considerat, pe drept cuvânt, o adevărată „capitală” a acestei regiuni, cele 21 de cartiere ale orașului se întind pe o suprafață de aproximativ 180 de kilometri pătrați, pe valea Someșului, dar și pe dealul Feleacului. Fapt specific regiunii din care face parte, Cluj-Napoca este un oraș multietnic și multiconfesional, chiar dacă aproximativ 80% dintre cei peste 323.000 de locuitori ai săi sunt de naționalitate română (alți 16% sunt de naționalitate maghiară).

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Condimentul care încetinește îmbătrânirea și ține inima tânără. Se găsește și în farmacii
FANATIK.RO
Condimentul care încetinește îmbătrânirea și ține inima tânără. Se găsește și în farmacii
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Noua iubită a lui Arpad Paszkany l-a dat de gol:  „Nu am limite. Sunt dispusă să fac orice”
GSP.RO
Noua iubită a lui Arpad Paszkany l-a dat de gol: „Nu am limite. Sunt dispusă să fac orice”
Localitatea din România în care au ajuns tone de gunoaie din Europa: „Așa e de ani de zile”
FANATIK.RO
Localitatea din România în care au ajuns tone de gunoaie din Europa: „Așa e de ani de zile”
„Un incendiu subacvatic” masiv se întâmplă în oceane. Experții avertizează întreaga omenire
Știrileprotv.ro
„Un incendiu subacvatic” masiv se întâmplă în oceane. Experții avertizează întreaga omenire
Wow, ce soție elegantă are Chef Bontea!! Celebrul bucătar nu își expune viața privată pe internet, dar o imagine recentă cu soția lui a strâns zeci de mii de reacții / FOTO
Unica.ro
Wow, ce soție elegantă are Chef Bontea!! Celebrul bucătar nu își expune viața privată pe internet, dar o imagine recentă cu soția lui a strâns zeci de mii de reacții / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
Observatornews.ro
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
HOROSCOP
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
RECOMANDĂRI