Raportul Hurun privind cei mai bogați chinezi arată că averea totală a acestora a ajuns în acest an la 4.000 de miliarde de dolari, mai mult decât întreaga economie a Germaniei.
Numai în acest an cei mai bogați chinezi au adăugat 1.500 de miliarde de dolari, mai mult decât în ultimii cinci ani împreună. Nivelul este echivalent cu jumătate din PIB-ul Marii Britanii.
„Lumea nu a văzut niciodată atâta bogăție creată în doar un an. Antreprenorii Chinei au dus-o mai bine decât așteptările. În ciuda Covid-19, aceștia au ajuns la niveluri record‟, spune Rupert Hoogewerf, președintele Hurun.
Potrivit unui raport separat, realizat de către banca elvețiană UBS și compania de consultanță PwC, doar miliardarii din SUA au o avere cumulată mai mare.
Șase metropole adună jumătate dintre miliardari
Jumătate dintre miliardari trăiesc în cele mai mari șase metropole ale Chinei, respectiv Beijing, Shenzen, Shanghai, Hangzhou, Guangzhou și Suzhou, potrivit datelor oferite de Hurun.
De asemenea, un număr de zece companii au în total 137 de bogați în topul din acest an.
Tehnologia, la putere
Cel mai bogat chinez este, pentru al treilea an la rând, Jack Ma – fondatorul gigantului online Alibaba.
Averea acestuia a crescut cu 45%, până la 58,8 miliarde de dolari deoarece o altă companie a sa, Ant Group, urmează să se listeze pe bursele din Hong Kong și Shanghai în această lună la valori-record.
Ant deține aplicația de plăți Alipay, cea mai mare din lume, cu 900 de milioane de utilizatori. Compania speră să strângă de la investitori 35 de miliarde de dolari la o evaluare de peste 200 de miliarde de dolari.
Poziția a doua este ocupă de Pony Ma, fondatorul gigantului online Tencent, supranumit „Facebook-ul Chinei‟. Aceasta este și cea mai mare companie de jocuri video din lume. Averea lui Pony Ma este de 57,4 miliarde de dolari, în creștere cu 50%.
Listări noi
Zhong Shanshan, care și-a listat recent compania de apă îmbuteliată Nongfu Spring Co pe bursa din Hong Kong, a ajuns direct pe podium, cu o avere de 53,7 miliarde de dolari.
Averea lui He Xiaopeng a crescut la rândul ei cu 80%, până la 6,6 miliarde de dolari, după listarea pe bursa din New York a producătorului de mașini electrice Xpeng Motors în această vară.
Retailul, la putere
Wang Xing, fondatorul Meituan Dianping, o aplicație-gigant care oferă livrare de mâncare, servicii și transport urban, şi-a majorat de patru ori avuţia în acest an, până la 25 de miliarde de dolari. Acesta a urcat 52 de locuri, până pe poziția a 13-a.
Colin Huang, fondatorul retailerului Pinduoduo, și-a crescut averea cu 63%, până la 32,4 miliarde de dolari. La doar 40 de ani, acesta este cel mai tânăr antreprenor care a ajuns miliardar prin forțe proprii și nu a moștenit averea.
Richard Liu, fondatorul retailerului online JD.com, și-a dublat la rândul său averea, până la 23,5 miliarde de dolari, ajungând cel de-al 16-lea cel mai bogat om din China.
Electronice și sancțiuni
Lei Jun, supranumit „Steve Jobs al Chinei‟, este fondatorul producătorului de electronice Xiaomi. Acesta și-a crescut averea la 25 miliarde de dolari, în special din cauza sancțiunilor americane impuse Huawei.
Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, a consemnat o scădere de 10% a averii sale, până la 2,8 miliarde de dolari în urma problemelor avute de grupul său, ca urmare a sancțiunilor.
Miliardar din vaccinuri
O altă prezență în top este Jiang Rensheng, 67 de ani, care este proprietarul Zhifei, un producător de vaccinuri din orașul Chongqing.
Compania sa produce vaccinuri antigripale și împotriva meningitei. Averea sa s-a triplat recent, ajungând la 19,9 miliarde de dolari, după ce autoritățile de la Beijing au anunțat că au aprobat testele pentru vaccinul său anti-Covid.