Cuprins:
Căldura excesivă distruge culturile de cacao
Ciocolata, desertul iubit de milioane de oameni din întreaga lume, se află în pericol. Producția de cacao depinde de condițiile meteo ideale, iar Africa de Vest, unde se produce aproximativ 70% din cacaoa mondială, se confruntă cu temperaturi extreme, ploi imprevizibile și boli care distrug recoltele.
„Excesul de căldură reduce atât cantitatea, cât și calitatea recoltei”, avertizează cercetătorii, anunță sursa citată.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/ciocolata-sursa-foto-profimedia-e1739542826275-1024x577.jpg)
Un nou studiu realizat de organizația independentă Climate Central se arată că schimbările climatice, cauzate în principal de arderea combustibililor fosili, duc la temperaturi din ce în ce mai ridicate în țări precum Coasta de Fildeș și Ghana, cei mai mari producători de cacao din lume.
„Anul trecut, schimbările climatice au dus la temperaturi de peste 32°C timp de cel puțin 42 de zile în două treimi din regiunile analizate”, au raportat cercetătorii, subliniind că astfel de temperaturi afectează atât cantitatea, cât și calitatea recoltei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_daa836a015e991caa1bed8ee70b2a342.jpg)
În afară de temperaturile extreme, fermierii din Africa de Vest se confruntă și cu boli și dăunători, precipitați imprevizibile care fie inundă culturile, fie provoacă secete severe, defrișări și degradarea solului, dar și exploatarea ilegală a resurselor naturale, care îndepărtează fermierii de activitățile agricole. Toate reprezintă un pericol extrem pentru ciocolată.
Prețurile explodează pe piața globală
Iar efectele se văd deja, mai ales în prețul boabelor de cacao, care a depășit 12.500 de dolari pe tonă în decembrie 2024, de patru ori mai mult decât în urmă cu câțiva ani. Astfel, ciocolata devine tot mai scumpă și mai greu de găsit.
Comparativ, timp de decenii, prețul unei tone de cacao s-a menținut între 2.000 și 3.000 de dolari. Numeroși producători de ciocolată au anunțat deja scumpiri pentru a compensa costurile crescute.
Acest lucru înseamnă că în următorii ani, ciocolata ar putea deveni un lux inaccesibil pentru mulți consumatori.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/bucati-de-ciocolata-sursa-foto-profimedia-e1739543034130-1024x577.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_51c85ce42970b6cdd5f14640163ed5cb.jpg)
Cât de importantă este ciocolata și ce beneficii ne aduce ea
Ciocolata te face mai fericit, deoarece ciocolata neagră conține compuși care stimulează producția de serotonină și dopamină, hormonii fericirii.
„Un pătrățel de ciocolată poate avea același efect asupra creierului ca îndrăgostirea”, spun specialiștii.

Ciocolata îți protejează inima, contribuind la menținerea sănătății vaselor de sânge și reducerea riscului de boli cardiovasculare. Un studiu publicat în European Heart Journal arată că persoanele care consumă ciocolată neagră cu moderație au un risc mai mic de infarct și accident vascular cerebral.
Ciocolata îmbunătățește memoria și concentrarea. Un studiu realizat de Harvard Medical School a descoperit că persoanele care consumă cacao au o memorie mai bună și o gândire mai clară.
Ciocolata te ajută să reduci stresul, de aceea ai poftă de ciocolată când ești stresat. Ciocolata reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului, și îți oferă o senzație de calm și relaxare.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1b9531073c064d6230e2cf293e742d3d.jpg)
Mai mult, ciocolata susține imunitatea și ajută la reglarea inflamațiilor din organism
Cum putem salva ciocolata
Pentru a proteja viitorul cacaoului, specialiștii propun câteva măsuri urgente, mai scrie Science Alert.
- Sprijinirea fermierilor să adopte metode sustenabile, care să ajute culturile să reziste la schimbările climatice.
- Reducerea poluării și a emisiilor de gaze cu efect de seră, principala cauză a creșterii temperaturilor globale.
- Dezvoltarea unor soiuri de cacao mai rezistente la secetă și boli.
Dacă aceste măsuri nu sunt luate la timp, ciocolata ar putea deveni un produs de lux inaccesibil, iar criza cacaoului ar putea avea efecte devastatoare asupra economiilor locale din Africa de Vest.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_a25ef83be6cf74a4c636b5a407f5e198.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d06bd5e6affed972a4e04d96acea21e2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_1670b4f7a2c7f914146926dad0c1165d.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_d4d882f28c88e0425df140c97609ddde.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_c92b13e8f3a06c79355a674a87e41c50.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_abb79e55a53807b7234568fd0c991b14.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_fc8e66baa8339fed7d3d6e8479062906.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_d879aedb07b38409d87aeb354e060f41.jpg)