Hideo Yamazaki, expert în analiză de mediu, spune că 20,100 bequereli (Bq) de cesiu pe metrul pătrat au fost descoperiți în malul râului Kyu-Edogawa, într-un raport realizat la cinci ani după dezastrul nuclear de la Fukushima. Ulterior, noroaiele contaminate au fost purtate de ape și au ajuns în Golful Tokyo.
Din relatarea lui Yamazaki reiese că rezultatele studiului realizat în 2016 au fost ținut secret, scrie Digi24.
În unele părți ale Golfului Tokyo, bac1uerelii de cesiu-137 s-au extins în nămol până la 104,000 pe metru pătrat, a atras atenția expertul.
Guvernul Japonez insistă că nuvelul de radioactivitate din Golful Tokyo nu depășește standardul național de siguranță. În prezent, trei dintre cele șase reactoare de la Fucushima Daiichi – grav afectate de cutremurul și tsunamul din 11 martie 2011 – sunt pline de fisuri.
Accidentul de la centrala nucleară Fukushima, cel mai grav din istorie, după cel de la Cernobîl (1986) a lăsat în urma sa 73.000 de persoane strămutate.
Chiar dacă guvernul nipon a ridicat ordinele de evacuare în unele zone ale comunelor Itate, Namie, Kawamata și Tomioka în primăvara anului trecut, mulți locuitori nu doresc să se întoarcă. De asemenea, zeci de plângeri au fost depuse împotriva autorităților și a companiei operează centrala, TEPCO.
CITEȘTE ȘI: Cum arată Sloane Stephens, adversara Simonei Halep din finala de la Roland Garros / GALERIE FOTO&VIDEO
FOTO: EPA
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!