Potrivit documentului publicat de Avocatul Poporului, băiatul este crescut doar de mamă, care este asistent medical și lucrează în ture. Copilul „petrece foarte mult timp singur acasă, fiind supravegheat prin camere video de către mamă”.

În perioada 20-26 martie 2021, copilul a fost internat la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din Capitală. Iar pe 17 mai a fost evaluat psihologic la Spitalul de Copii Marie Curie. În raport nu se dau date cu caracter personal ale băiatului și nu se precizează diagnosticul său.

„Mama nu a adus la cunoștința reprezentanților unităţii de învățământ aceste afecțiuni ale copilului. Documente în acest sens au fost comunicate doar după petrecerea incidentului din data de 2 iunie 2021”, mai arată Avocatul Poporului.

În general foloseşte un limbaj nepotrivit, obscen, este violent verbal și relaționează cu greutate. Are și dificultăți de învățare, însă colegii încearcă să îl ajute. Cu unii dintre colegi este agresiv permanent, în timp ce cu alții nu interacţionează niciodată.

Raport Avocatul Poporului:

Elevul era cunoscut cu probleme comportamentale

În urma anchetei instituției se mai arată că elevul a avut „probleme comportamentale încă din clasele mici”. În clasa a IV-a, a urmat un program de consiliere privind interrelaționarea, pentru că „nu se adapta”. În clasa a V-a, a avut o şedinţă de consiliere, „ca urmare a unui conflict cu o colegă”. Ulterior, comportamentul lui „s-a mai îmbunătățit”.

Inteligența artificială ca bun public global. Ce pot face autoritățile, școala și societatea civilă pentru a ne pregăti pentru ce urmează?
Recomandări
Inteligența artificială ca bun public global. Ce pot face autoritățile, școala și societatea civilă pentru a ne pregăti pentru ce urmează?
Filmul incidentului în care un băiat s-a aruncat de la etajul I al unei școli din București. A stat două ore singur în laboratorul de fizică

În clasa a VI-a, cursurile s-au derulat cel mai mult online. În această perioadă băiatul a avut „o atitudine pasivă, în sensul că asista la ore, însă fără a interveni”, se mai precizează în ancheta Avocatului Poporului.

Datele de contact ale consilierului şcolar au fost transmise pe grupurile de comunicare cu părinții, „însă mama lui nu a solicitat şedinţe de consiliere”.

Documentul susține că „mama cunoaşte faptul că are o atitudine nepotrivită, întrucât la fel se poartă și acasă“ și că „băiatul nu are prieteni deoarece îi îndepărtează pe colegi prin comportamentul său“.

Avocatul Poporului: „Incidentul nu se înscrie în sfera bullyingului”

După ce colegii băiatului care au vorbit cu jurnaliștii au spus că acesta era jignit și umilit, Avocatul Poporului afirmă că „incidentul în cauză nu se înscrie în sfera fenomenului de bullying”.

Pe de altă parte, Mihaela Dinu, psiholog „Salvați Copiii” România, care a discutat cu părinți și profesori din școală, spune că afirmațiile din raport trebuie interpretate doar ca observații imediate de la fața locului și că realitatea ar putea fi mai complexă.

Raed Arafat cumpără cu 12 milioane de euro, pentru IGSU, o clădire de la o firmă de imobiliare israeliană
Recomandări
Raed Arafat cumpără cu 12 milioane de euro, pentru IGSU, o clădire de la o firmă de imobiliare israeliană

„Avocatul Poporului face astfel de afirmații de pe urma unor observații de pe teren, nu a unei evaluări îndelungate. Este greu să spui de ce acest copil nu avea prieteni. La fel cum este greu să spui că nu a fost victimă a bullying-ului. Vom putea înțelege situația la un nivel mai profund doar în urma unei consilieri constante a copilului și a colegilor săi”, mai explică psihologul.

Cum s-a desfășurat ziua, potrivit rezultatelor anchetei

Pe 2 iunie, în ziua incidentului, diriginta clasei l-a găsit pe băiat în laboratorul de fizică. Acesta i-a spus că „vrea să stea în laborator pentru că este supărat, deoarece nu se înțelege cu o colegă”.

Două ore a stat băiatul singur în laborator până când diriginta l-a îndemnat să meargă la ora de geografie, ceea ce elevul a și făcut, conform raportului Avocatului Poporului.

În raport nu se precizează ora la care a fost găsit băiatul de dirigintă în laborator.

În timpul orei de geografie, potrivit directoarei școlii, băiatul „a fost agitat şi a băut coca-cola”. În pauză, în intervalul 16-16.10, „a adresat injurii unei colege”, după care a ieşit din clasă, „cu o pernă în brațe (dintre cele de pe scaunele din clasă) și a alergat în direcția toaletei pentru băieți”.

A emigrat în cel mai prietenos oraș din lume cu bicicliștii și a lucrat în Columbia, Palestina sau Uganda: „Suntem cu 50 de ani în urmă în urma Olandei. Dar nu suntem singurii”
Recomandări
A emigrat în cel mai prietenos oraș din lume cu bicicliștii și a lucrat în Columbia, Palestina sau Uganda: „Suntem cu 50 de ani în urmă în urma Olandei. Dar nu suntem singurii”

A ajuns în capătul holului, după care a sărit pe calorifer, a pus piciorul pe pervaz și a sărit de la geamul etajului I al clădirii, aterizând pe iarba din curtea școlii. 

Pe hol erau în jur de cinci elevi, întrucât pauzele erau decalate pentru a se respecta măsurile de distanțare.

Unul dintre elevi a spus că, înainte de incident, și-a exprimat intenția de a sări pe geam, însă niciunul dintre colegi nu l-a încurajat să facă acest gest.

Raport Avocatul Poporului:

Directorul şi directorul adjunct s-au deplasat imediat la locul incidentului. Băiatul era conştient, „fără a prezenta plăgi vizibile sau hemoragice, acuzând doar dureri de spate și picior”, potrivit documentului.

Elevul a fost transportat în zona birourilor pentru a i se acorda primul ajutor şi a fost apelat numărul de urgențe 112. La fața locului au venit echipaje de ambulanță și de poliție. 

Copilul era sub tratament medicamentos

Până la plecarea ambulanței, a sosit și mama copilului, care „şi-a cerut scuze pentru comportamentului acestuia, menționând că nu înțelege de ce a recurs la acest gest şi că atunci când l-a pregătit pentru şcoală i-a administrat tratamentul prescris de medic”.

Doar atunci conducerea școlii a aflat că minorul se află sub tratament psihiatric, se precizează în raport.

În ziua incidentului, profesorul de serviciu se afla în capătul opus al holului, „motiv pentru care nu a putut observa intenția elevului de a sări pe geam şi, pe cale de consecință, de a preveni acest lucru”, se explică în raport.

De asemenea, holurile școlii sunt supravegheate video. Înregistrările din ziua incidentului au fost predate organelor de poliție.

Băiatul a fost internat timp de cinci zile la Spitalul Marie Curie, după care a avut nevoie de 30 de zile de repaus la pat. Din acest motiv, în ziua anchetei, copilul se afla acasă. 

Măsurile luate de școală după incident au fost:

  • raportarea incidentului la Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti și la Direcția Generală de Asistenţă Socială și Protecția Copilului Sector 4;
  • consilierea colegilor lui, individual şi în grup;
  • „conducerea şcolii a identificat un psiholog dispus să acorde elevului servicii de psihoterapie în mod gratuit, lucru comunicat mamei acestuia”.

Ultima măsură este explicată de psihologul Mihaela Dinu de la „Salvați Copiii”. „La câteva zile după incident ne-am dus la școală împreună cu reprezentanți ai Ministerului Educației. Consilierul școlar era depășit de situație, având peste o mie de elevi repartizați, iar profesorii au făcut cât au putut ei să-l sprijine”, spune psihologul.

Așa că Mihaela Dinu s-a oferit să facă consiliere gratuită cu copilul. „I-am transmis mamei prin intermediul școlii chiar la câteva zile după incident, dar n-am primit niciun răspuns. Mi s-a spus doar că o să mă contacteze mama.“

Filmul incidentului în care un băiat s-a aruncat de la etajul I al unei școli din București. A stat două ore singur în laboratorul de fizică
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii. Fotografie de ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX FOTO

Psihologul a mai spus că a vorbit cu consilierul școlii acum trei săptămâni, iar acesta i-a spus că mama băiatului nu ceruse consiliere psihologică până atunci.

„Școala sau direcția de asistență socială ar trebui să insiste mai mult la mamă ca să permită consilierea psihologică. Încă nu realizăm că acest copil a vrut să-și pună capăt vieții. Ce trebuie să se mai întâmple pentru ca autoritățile să acționeze?“, atrage atenția Gabriela Alexandrescu, președintele „Salvați Copiii” România, una dintre cele mai active organizații din țară pentru drepturile copiiilor și pentru combaterea bullyingului din școli.

Recomandările Avocatului Poporului:

Conform raportului, directorul Şcolii Gimnaziale „George Bacovia” Bucureşti trebuie:

  • să introducă în Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) obiectivul „școală cu toleranță zero la violență”;
  • să înființeze un grup de acțiune anti – bullying, după cum prevăd normele Legii împotriva violenței psihologice-bullying de peste un an;
  • să informeze Avocatul Poporului asupra măsurilor luate.

Potrivit legii, fiecare școală ar trebui să aibă un grup de acțiune pentru problema bullying-ului format din: profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a bullyingului, cel puțin doi reprezentanți ai elevilor, un reprezentant al părinților și reprezentanți ai autorității locale.

Legea e în vigoare, dar unele școli nici nu cunosc normele

Deși a trecut un an de la aprobarea acestora norme, multe școli nici n-au auzit de ele, a mai explicat președintele Salvați Copiii.

Din păcate, normele nu se respectă în cele mai multe școli din România. E adevărat că ne-am confruntat și ne confruntăm în continuare cu această pandemie, dar dacă vrem ca cei mici să revină la școală, trebuie să le oferim și condiții de siguranță.

Gabriela Alexandrescu, președinte „Salvați Copiii”:

Cât despre cazul elevului de la Școala George Bacovia, reprezentanta ONG-ului spune că măsurile recomandate de Avocatul Poporului sunt insuficiente. 

„Avocatul Poporului trebuia să insiste asupra nevoii de terapie pentru copil, pentru colegii săi, cât și pentru mamă. Nu în ultimul rând, să ceară responsabilizarea cadrelor didactice. Nu este normal ca un copil să stea două ore singur într-o sală de laborator și să nu iei măsuri imediate pentru consiliere”.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

"Mâncarea e dezgustătoare, oamenii pot să te ucidă, iar femeile sunt ca porțelanul". Țara din Europa care a îngrozit-o pe soția lui Angel Di Maria
GSP.RO
"Mâncarea e dezgustătoare, oamenii pot să te ucidă, iar femeile sunt ca porțelanul". Țara din Europa care a îngrozit-o pe soția lui Angel Di Maria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Playtech.ro
Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Viva.ro
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Preţul nepăsării pe care l-ar putea plăti o bucătăreasă româncă din Italia. Şi-a abandonat colega, când avea mare nevoie de ajutor: "Zace pe podea, printre legume"
Observatornews.ro
Preţul nepăsării pe care l-ar putea plăti o bucătăreasă româncă din Italia. Şi-a abandonat colega, când avea mare nevoie de ajutor: "Zace pe podea, printre legume"
Ce au făcut niște tineri care petreceau într-un sat din Vaslui când au auzit că o ambulanță a rămas blocată în nămeți
Știrileprotv.ro
Ce au făcut niște tineri care petreceau într-un sat din Vaslui când au auzit că o ambulanță a rămas blocată în nămeți
Culisele scandalului de xenofobie care a dus la oprirea meciului Sepsi – FCU Craiova! Se răzbună ultrașii pe Mititelu? “Nu ne interesează dacă se reia!” Exclusiv
FANATIK.RO
Culisele scandalului de xenofobie care a dus la oprirea meciului Sepsi – FCU Craiova! Se răzbună ultrașii pe Mititelu? “Nu ne interesează dacă se reia!” Exclusiv
Cuvintele care au oprit meciul Sepsi - U Craiova 1948. Ce au putut să scandeze fanii olteni | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Cuvintele care au oprit meciul Sepsi - U Craiova 1948. Ce au putut să scandeze fanii olteni | EXCLUSIV
Horoscop 30 ianuarie 2023. Leii au șansa de a obține un control mult mai bun asupra propriilor gânduri și de a le coordona mai bine
HOROSCOP
Horoscop 30 ianuarie 2023. Leii au șansa de a obține un control mult mai bun asupra propriilor gânduri și de a le coordona mai bine
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află