Potrivit reprezentaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, tânăra în vârstă de 26 de ani, cu handicap grav, s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe în data de 9 ianuarie, fiind însoțită de mama ei. Prezenta dureri abdominale puternice. A fost diagnosticată cu ocluzie intestinală și internată în secția de Chirurgie, alături de mama sa, tânăra fiind imobilizată la pat și neputând comunica.
Potrivit procedurilor, la internare atât pacienta, cât și mama au fost testate COVID. Testul mamei a ieșit pozitiv, al fiicei negativ. Medicii au comunicat mamei că starea fetei este una foarte gravă și trebuie operată de urgență.
Potrivit oficialilor spitalului din Vaslui, mama s-ar fi opus și, a doua zi, a solicitat externarea.
„Mama a refuzat orice tratament și nu și-a dat acordul pentru intervenția chirurgicală”, a precizat managerul Spitalului din Vaslui, Ana Rinder.
Potrivit jurnaliștilor de la Vremea Nouă, care au relatat despre caz, mama tinerei s-ar fi speriat după ce a fost diagnosticată cu COVID și s-ar fi temut să nu ajungă în ATI alături de fiica ei.
În fața medicilor, femeia nu a justificat în vreun fel refuzul categoric privind intervenția chirurgicală. Pur și simplu și-a luat fiica și a plecat acasă, în carantină.
A murit după două zile
După externare, starea tinerei s-a agravat. Miercuri, 12 ianuarie, familia a solicitat intervenția unei ambulanțe, fata fiind transportată din nou la Spitalul din Vaslui. Starea ei era una critică, medicii constatând în aceeași zi decesul.
„În data de 12 ianuarie, Poliţia municipiului Vaslui a fost sesizată de către Spitalul Judeţean Vaslui cu privire la decesul unei femei de 26 de ani. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite împrejurările în care s-a produs decesul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.
Ce spune legea
Ancheta urmează să stabilească dacă medicii care au preluat pacienta au respectat protocolul, având în vederea lipsa acordului scris al reprezentantului legal.
Potrivit legii privind drepturile pacientului, în cazul în care trebuie făcută o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră ca intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate.
În cazul în care pacientul necesită o intervenție chirurgicală de urgență, consimțământul reprezentantului legal nu mai este necesat.
Articol 15 Legea 46/2003, privind drepturile pacienților:
Managerul Spitalulului din Vaslui nu a putut preciza dacă s-a întrunit o astfel de comisie la nivelul unității medicale, fiind în carantină. Directorul medical al spitalului nu a putut fi contactat. Surse medicale au declarat pentru Libertatea că o astfel de comisie nu s-a întrunit.
Sursa Foto: Pagina de Facebook a Spitalului de Urgență Vaslui
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro