Relatarea Livetext a războiului Israel-Hamas continuă aici: LIVETEXT | Israelul continuă atacurile în sudul Gazei, în ciuda apelurilor internaționale de a reduce victimele civile
Tal Haimi, israelianul cu cetățenie română răpit de Hamas, a murit
Ambasada Israelului în România a transmis, miercuri seară, că este „profund îndurerată” de vestea care confirmă decesul lui Tal Haimi, israelianul cu cetăţenie română, răpit de Hamas pe 7 octombrie, informează Agerpres.
„În acest moment de grea încercare, ne îndreptăm gândurile de compasiune şi susţinere către familia îndurerată”, a transmis Ambasadei Israelului în România, pe Facebook.
Mai multe detalii: Tal Haimi, israelianul cu cetățenie română răpit de Hamas, a murit
Armata israeliană susţine că Hamas trage din zona umanitară
Forțele de Apărare ale Israelului au acuzat din nou Hamas că a tras cu artileria din interiorul unei zone umanitare din sudul Gaza, transmite Sky News.
Armata israeliană a declarat că 116 rachete au fost lansate din zona umanitară începând cu 18 octombrie, 38 dintre ele aterizând în interiorul Gaza, „punând în pericol proprii civili”.
Hamas has fired 116 rockets from the humanitarian zone toward Israel since its opening on October 18. 38 of those rockets fell inside Gaza, endangering their own civilians.
— Israel Defense Forces (@IDF) December 13, 2023
Hamas continues to carry out terrorist activities from the humanitarian zone, designated to prevent harm… pic.twitter.com/LZXyEwnSpq
Netanyahu: „Nimic nu ne va opri, vom merge până la capăt, până la victorie”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a spus comandanților militari să nu șovăie în abordarea lor față de război în fața presiunilor tot mai mari de pe scena mondială, transmite Sky News.
„Vreau să spun în modul cel mai clar ceea ce tocmai i-am spus comandantului de pe teren – continuăm până la capăt”, a declarat el în această după-amiază.
„În fața presiunilor internaționale – nimic nu ne va opri, vom merge până la capăt, până la victorie, nu mai puțin decât atât”, a spus el sfidător.
Ieri, Joe Biden a recunoscut că sprijinul internațional pentru războiul din Gaza este în scădere.
O rezoluție a ONU care solicită încetarea focului a fost aprobată cu o majoritate covârșitoare aseară, ceea ce îi dă dureri de cap și mai mari lui Netanyahu, mai scrie sursa citată.
Biden s-a întâlnit cu familiile ostaticilor americani
Joe Biden s-a întâlnit, la Casa Albă, cu familiile unora dintre cei opt americani care sunt încă de negăsit și despre care se presupune că au fost luați prizonieri de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, relatează Associated Press.
Secretarul de stat Antony Blinken și principalul consilier adjunct pe probleme de securitate națională Jon Finer s-au alăturat președintelui american la întâlnirea cu cei 13 membri ai familiilor.
Aceasta a fost prima întâlnire fizică cu familiile pentru Biden, care a găzduit anterior întâlniri virtuale și a vorbit cu alții prin telefon.
„El le va garanta că nu îi vom pierde din vedere pe cei dragi lor, nu vom înceta să încercăm să îi aducem acasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, pentru CNN înainte de întâlnire.
Ambasadorul Israelului în Marea Britanie: Soluția celor două state nu este o posibilitate
Ambasadorul Israelului în Marea Britanie a declarat, la Sky News, că țara sa nu va accepta o soluție cu două state atunci când se va încheia războiul cu Gaza. „Categoric nu”, a spus Tzipi Hotovely.
Întrebată cum poate exista pace fără un stat palestinian, ea a adăugat: „Israelul știe astăzi și lumea ar trebui să știe acum… că palestinienii nu au vrut niciodată să aibă un stat alături de Israel”.
„Ei vor să aibă un stat de la râu până la mare. Ei o spun tare și clar”, a adăugat ea.
Ea a deplâns, de asemenea, faptul că Autoritatea Palestiniană a refuzat să condamne atacul din 7 octombrie comis de Hamas.
Ea a respins, de asemenea, comentariile președintelui Joe Biden de ieri, care a sugerat că Israelul bombardează Gaza „fără discriminare”.
„Vă amintiți vreo țară din lume care să fi creat un coridor umanitar către inamic? Nu-mi amintesc să fi ajutat Germania nazistă în timpul războiului și nu-mi amintesc ca America să-i ajute pe japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus ea.
Oficial ONU: Condițiile din Gaza sunt „un iad”
Condițiile din Gaza sunt „un iad”, potrivit comisarului general al Agenției Națiunilor Unite de ajutorare și lucrări pentru refugiații palestinieni (UNRWA).
Philippe Lazzarini a declarat, în cadrul unei reuniuni a Forumului global al ONU pentru refugiați de la Geneva, că s-a întors aseară din a treia sa vizită în Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie, și că aceasta a fost angoasantă, relatează The Guardian.
„Cea mai mare parte a populației din Gaza a fost strămutată cu forța, în mare parte în partea de sud a benzii. Rafah găzduiește în prezent peste un milion de persoane. În trecut, aici locuiau 280.000 de persoane. Nu are infrastructura și resursele necesare pentru a susține o astfel de populație. Familiile trăiesc în spații minuscule, separate de pături atârnate pe structuri subțiri de lemn. În aer liber, peste tot au apărut adăposturi șubrede. Rafah a devenit o comunitate de corturi”, a declarat acesta.
Potrivit acestuia, spațiile din jurul clădirilor UNRWA sunt aglomerate de adăposturi și de oameni disperați și înfometați.
„Ajutoarele nu mai pot ajunge la cei care nu s-au putut deplasa spre sud. Nu mai există alimente de cumpărat, nici măcar pentru cei care pot plăti. În magazine, rafturile sunt goale”, a mai spus acesta.
Hamas „nu răspunde” la negocierile de încetare a focului
Discuțiile cu privire la un posibil nou acord de încetare a focului în Gaza par să se fi ajuns într-un punct mort, potrivit unui „oficial american de rang înalt” citat de CNN, informează The Guardian.
Sursa citată afirmă că Qatar, care a ajutat la medierea pauzei anterioare de o săptămână a ostilităților dintre Israel și Hamas, a fost activ în urmărirea unui nou acord.
Dar Hamas „nu a fost receptivă”, spune aceasta. Qatarul face presiuni pentru un acord care ar permite eliberarea celorlalte femei pe care Hamas le deține, precum și a bărbaților în vârstă, bolnavi sau cu dizabilităţi.
„Nu există o negociere activă, dar există o explorare reală a ideilor privind modul în care se poate ajunge la această situație”, a declarat oficialul american pentru CNN, sub rezerva anonimatului.
Armata israeliană anunţă că a lovit ţinte Hezbollah în Liban
Armata israeliană confirmă lovirea unor ţinte Hezbollah din sudul Libanului ca răspuns la tiruri de rachete asupra nordului Israelului, relatează The Times of Israel.
Armata precizează că avioanele de luptă au lovit mai multe ţinte aparținând grupării teroriste, iar forțele terestre au blocat mai multe celule teroriste de-a lungul graniței cu Libanul.
Loviturile vin după ce din Liban au fost trase rachete dinspre Rosh Hanikra, iar toate au aterizat în zone deschise, potrivit IDF.
Proiectile au fost trase și în alte zone de-a lungul frontierei de nord, adaugă FDI. Nu există informaţii cu privire la răniți în urma atacurilor.
Bilanțul deceselor în Gaza a crescut la 18.608
Cel puțin 18.608 persoane au fost ucise și 50.594 au fost rănite în urma loviturilor israeliene asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit ultimelor cifre publicate de Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, relatează The Guardian.
De asemenea, armata israeliană a anunţat că numărul personalului rănit în război a crescut la 1.704. Potrivit sursei citate, 619 soldați au fost răniți, dintre care 139 au fost grav răniţi în timpul operațiunii terestre. Armata spune că 115 soldați au fost uciși în timpul ofensivei terestre.
Potrivit UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, aproape 1,9 milioane de persoane din Gaza, adică aproape 85% din populație, sunt strămutate în interiorul țării.
Israelul promite să continue războiul „cu sau fără” sprijin internațional
Ministrul de externe al Israelului a declarat că țara sa va continua războiul cu sau fără sprijin internațional, relatează Sky News.
Eli Cohen a declarat că o încetare a focului ar fi un „cadou pentru Hamas”, permițându-i acestuia să amenințe din nou Israelul.
Declaraţiile vin după ce 153 de membri ai ONU au votat în favoarea unei rezoluții care solicită o încetare imediată a focului, în timp ce doar 10 au votat împotrivă.
Între timp, Joe Biden a declarat că Israelul a început să piardă sprijinul din cauza „bombardamentelor fără discernământ” din Gaza.
Biroul umanitar al ONU (OCHA) a raportat că ministerul sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 18.205 palestinieni au fost uciși și peste 50.000 au fost răniți.
Ziua cu cele mai multe decese pentru armata israeliană
Armata israeliană a anunțat că 10 soldați au fost uciși în luptele din nordul Gazei de ieri, cel mai mare număr de decese înregistrate într-o singură zi de când a început ofensiva sa terestră împotriva Hamas.
Nouă dintre cei uciși – inclusiv un comandant de batalion și un colonel – luptaseră în Shejaiya, la est de orașul Gaza. Ei au murit în urma unei ambuscade organizate de Hamas.
Times of Israel relatează că, potrivit unei investigații preliminare, marți seară, soldații de infanterie din Brigada Golani desfășurau operațiuni de căutare în inima orașului Shejaiya, văzută de mulți ca una dintre cele mai puternic fortificate bastioane Hamas din nordul Gazei.
Forța inițială a patru soldați a intrat într-un grup de trei clădiri – despre care se crede că ar fi fost abandonate – în jurul unei curți, pentru a efectua căutări și a găsit intrarea unui tunel. Când trupele au intrat într-una dintre clădiri, teroriștii Hamas i-au pus în ambuscadă, aruncând grenade, detonând un dispozitiv exploziv și deschizând focul asupra lor.
Echipa inițială, formată din patru soldați, au fost lovită de explozibil din interiorul clădirii, în timp ce focuri de armă au fost trase din exteriorul structurii.
În această etapă, un al doilea grup de trupe din exterior a încercat să ajungă la ei, dar contactul cu ofițerul s-a pierdut. Comandanții locali au inițiat apoi proceduri de urgență pe fondul temerilor că soldații ar fi putut fi capturați. Câțiva ofițeri superiori din brigadă au condus imediat forțele în zonă.
În timpul încercărilor de salvare, soldații au fost supuși unor focuri de armă continue din partea teroriștilor din interiorul clădirilor, care au aruncat și grenade și au declanșat mai multe explozii de amploare.
Forța de salvare a ajuns la grupul inițial de patru soldați, dar a constatat că toți erau morți. În timpul acestei lupte, doi soldați din echipa de căutare și salvare Unitatea 669 a Forțelor Aeriene de elită au fost uciși în timp ce încercau să pătrundă în complex.
În acel stadiu, forțele de salvare au fost supuse unui atac de amploare coordonat din a doua clădire. Trupele au răspuns, inclusiv trăgând o rachetă lansată asupra clădirii, ceea a detonat alți explozibili în interior și a aruncat în aer întreaga clădire.
The IDF releases footage showing troops of the Golani Brigade operating in Gaza City’s Shejaiya neighborhood in recent days. Yesterday, nine soldiers were killed during an ambush and battle against Hamas operatives in the area. pic.twitter.com/o1QQ90PvrT
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 13, 2023
Familiile ostaticilor au făcut un lanț uman în fața Parlamentului
În Ierusalim, sute de susținători și membri ai familiei ostaticilor ținuți în Gaza au format un lanț uman care se întinde de la biroul prim-ministrului până la Knesset (Parlamentul israelian), cu scopul de a vorbi cu parlamentarii în momentul în care aceștia sosesc.
Unii membri ai familiei ostaticilor au dormit în corturi montate de-a lungul străzii Eliezer Kaplan, după ce aseară au mărșăluit cu torțe la Knesset.
O navă care traversează strâmtoarea Mării Roșii, aproape să fie lovită de rachete trase din Yemen
Două rachete lansate de pe teritoriul controlat de rebelii Houthi din Yemen au trecut aproape de o navă comercială aflată în apropierea strâmtorii Bab el-Mandeb, a declarat un oficial american, potrivit Times of Israel.
De asemenea, o navă de război americană a doborât dronă care a fost lansată de Houthi și zbura în direcția sa în timpul incidentului, potrivit oficialului. Nimeni nu a fost rănit în timpul atacului.
Nava care a fost vizată, petrolierul Ardmore Encounter, sub pavilionul Insulelor Marshall, se îndrepta spre nord, spre Canalul Suez din Marea Roșie, au arătat datele de urmărire prin satelit analizate de Associated Press.
Nava venea din India și avea la bord un echipaj de securitate înarmat, potrivit datelor transmise de navă.
Ultimul spital din nordul Gazei, o „zonă de dezastru umanitar”
ONU afirmă că ultimul spital „abia funcțional” din nordul Gazei arată precum o „zonă de dezastru umanitar” – cu coridoare pline de pacienți și medici care tratează oameni pe podele.
Spitalul Al-Ahli din orașul Gaza are un personal foarte limitat care trebuie să trateze peste 200 de pacienți, dar are resurse suficiente pentru a susține doar 40, a declarat dr. Richard Peeperkorn, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Gaza, citat de BBC.
Întrucât nu pot efectua intervenții chirurgicale vasculare, personalul a trecut la amputarea membrelor oamenilor „ca ultimă soluție pentru a salva vieți”, a spus el.
În toată Gaza există acum doar 11 spitale funcționale – în scădere de la 36, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
Peste 250 de bombardamente asupra Gaza în ultima zi
Armata israeliană a anunțat că a efectuat peste 250 de bombardamente în Fâșia Gaza în ultima zi, care au vizat luptătorii Hamas și infrastructura grupării teroriste, potrivit The Times of Israel.
Într-una din misiuni, forțele israeliene au identificat o celulă Hamas în cartierul Shejaiya din orașul Gaza care se pregătea să tragă rachete spre Israel.
Soldații au îndreptat un atac aerian asupra celulei, precizează armata, publicând imagini cu momentul atacului.
The IDF says it carried out more than 250 strikes in the Gaza Strip over the past day, targeting Hamas operatives and infrastructure belonging to the terror group.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 13, 2023
In one incident, the IDF says troops of the Bislamach Brigade and the Border Defense Corps’ 636th Combat… pic.twitter.com/xLK2KwmM46
Crește bilanțul soldaților israelieni uciși în Gaza
Nouă soldați israelieni au fost uciși marți într-un singur incident în nordul Gazei, a anunțat miercuri armata israeliană într-o actualizare a bilanțului.
Circumstanțele în care a avut loc incidentul, în care un comandant de batalion a fost ucis, rămân necunoscute. Incidentul are unul din cel mai mare bilanț al deceselor pentru forțele israeliene de când a început ofensiva lor terestră în Gaza.
Potrivit datelor CNN, numărul total de soldați israelieni uciși în conflictul din Gaza este acum de 115.
Israelul, tot mai izolat diplomatic
Israelul se confruntă cu o izolare diplomatică din ce în ce mai mare în războiul său împotriva Hamas, după ce Organizația Națiunilor Unite a cerut o încetare imediată a focului umanitar în Gaza, iar președintele american Joe Biden i-a transmis că bombardamentele „nediscriminatorii” asupra civililor afectează sprijinul internațional, relatează Reuters.
Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, a adoptat marți o rezoluție prin care cere încetarea focului. Trei sferturi din statele membre au votat „pentru”.
„Prețul înfrângerii Hamas nu poate fi suferința continuă a tuturor civililor palestinieni”, au transmis liderii Canadei, Australiei și Noii Zeelande într-o declarație comună în care solicită încetarea focului.
Autoritatea Palestiniană a salutat rezoluția și a îndemnat țările să facă presiuni asupra Israelului pentru a se conforma. Un oficial Hamas aflat în exil, Izzat El-Reshiq, a transmis că Israelul ar trebui să „oprească agresiunea, genocidul și epurarea etnică împotriva poporului nostru”.
Opt soldați israelieni, inclusiv un comandat, au murit în ultima zi în Gaza
Armata israeliană a anunțat că opt soldați au fost uciși ieri în luptele din Fâșia Gaza, ceea ce urcă la 113 numărul soldaților morți în ofensiva terestră împotriva grupării teroriste Hamas.
Printre cei uciși se numără comandantul Batalionului 13 al Brigăzii Golani, Tomer Grinberg, dar și doi comandați de companie și unul de pluton.
Alți trei soldați au fost răniți grav în luptele din Gaza.
Israel anunţă că 19 dintre cei 135 de ostatici din Gaza sunt morţi
Israelul a declarat că 135 de ostatici sunt încă ținuți captivi în Gaza de către Hamas. Dintre aceștia, 19 au fost declarați morți, potrivit oficialilor, informează Sky News.
Corpurile a doi ostatici care au murit în captivitate au fost recuperate de către Forțele de Apărare ale Israelului în cursul zilei de astăzi.
Pe lista ostaticilor morți care sunt încă în Gaza se află și un cetățean tanzanian, a precizat biroul de presă al guvernului. Tanzania a declarat anterior că doi dintre cetățenii săi se aflau printre cele 240 de persoane luate ostatice de Hamas la 7 octombrie.
Celălalt cetățean tanzanian a fost confirmat mort luna trecută.
Israelul anunţă că aproape 200 de camioane cu ajutoare umanitare au fost inspectate marți la punctele de trecere
Autoritățile israeliene anunţă că 197 de camioane cu ajutoare umanitare au fost verificate și transferate în Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah, transmite CNN.
Coordonatorul activităților guvernamentale israeliene în teritorii (COGAT) a declarat că 117 camioane au fost inspectate la punctul de trecere Nitzana și 80 la punctul de trecere Kerem Shalom.
Guvernul israelian a interzis ca ajutoarele să fie transferate direct din punctele de trecere israeliene în Gaza.
Anterior, CNN a relatat că Statele Unite fac presiuni asupra Israelului pentru a deschide punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom pentru a permite camioanelor cu ajutoare umanitare să intre direct în Gaza în regim de urgență, potrivit oficialilor americani.
Un purtător de cuvânt al biroului premierului israelian a refuzat să comenteze demersul SUA.
Biden: guvernul israelian „nu dorește o soluție cu două state”
Vorbind în fața donatorilor democrați la Washington, Biden a declarat că guvernul Netanyahu „este cel mai conservator guvern din istoria Israelului”. Preşedintele american a adăugat că guvernul israelian „nu dorește o soluție cu două state”, relatează The Guardian.
Biden a declarat că Israelul începe să piardă sprijinul în întreaga lume și a susținut că Netanyahu „trebuie să consolideze și să schimbe” guvernul israelian pentru a găsi o eventuală soluție pe termen lung la conflictul israeliano-palestinian.
Remarcile, făcute la o strângere de fonduri în afara camerelor de luat vederi, un loc în care președintele a fost mai liber decât în aparițiile sale obișnuite la Casa Albă, au reprezentat unele dintre cele mai sincere declarații ale lui Biden de până acum în ceea ce privește opinia sa despre războiul dintre Israel şi Hamas.