UPDATE ora 15.40 Judecătorii CCR au decis că preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a exercitat în mod corect competenţa, în privinţa revocării miniştrilor, în urma remanierii din 26 august.

Astfel, ministrul Ana Birchall, pentru care s-a propus revocarea de la ministerul Justiţiei şi numirea ca vicepremier, ar trebui să fie demisă, şeful statului fiind obligat să semneze decretele prin care premierul a cerut acest lucru.

Şeful statului este obligat să semneze revocările, însă a acţionat constituţioal când a respins propunerile pentru Justiţiei, în persoana Danei Gârbovan, pentru Interne, în persoana lui Mihai Fifor şi Şerban Valeca, la Educaţie.

Pentru cele trei refuzuri, şeful statului trebuie să trimită motivarea acestei decizii, către premierul Viorica Dăncilă.

În plus, şeful statului trebuie să semneze şi interimarii la portofoliile deţinute de ALDE.

Pe 26 august 2019, premierul Viorica Dăncilă a transmis preşedintelui propunerile de noi miniştri la Educaţie (Şerban Valeca), Justiţie (Dana Gîrbovan) şi Interne (Mihai Fifor), precum şi propunerile de vicepremier la parteneriate strategice (Ana Birchall) şi pe probleme economice (Iulian Iancu). Mihai Fifor ocupă funcţia de ministru interimar de Interne, din 30 iulie 2019, după ce Nicolae Moga şi-a înaintat demisia.

Propunerea pentru portofoliul Educaţiei a intervenit în condiţiile în care Daniel Breaz a asigurat interimatul, începând cu 5 august 2019, în locul Ecaterinei Andronescu, care a fost demisă.

Cu privire la justiţie, Dana Gîrbovan a fost propusă să ocupe acest portofoliu în locul Anei Birchall, care a fost propusă, la rândul ei, să revină la la implementarea parteneriatelor strategice.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, la 27 august 2019, propunerile de miniştri interimari la Energie – ministrul Economiei, Niculae Bădălău, la Mediu – ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi la Relaţia cu Parlamentul – ministrul pentru Mediul de afaceri, antreprenoriat şi comerţ, Radu Oprea.

Miniştrii ALDE Graţiela Gavrilescu – Mediu, Viorel Ilie – Relaţia cu Parlamentul şi Anton Anton – Energie şi-au depus demisia la Secretariatul General al Guvernului, la 27 august 2019, după ce ALDE a anunţat părăsirea coaliţiei de guvernare.

Toni Greblă: „Preşedinte poate să folosească această prerogativă constituţională de a încerca să deblocheze lucrurile şi nu de a le bloca, artificial, aşa cum face acum!”

UPDATE ora 13.50 Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat miercuri, după şedinţa CCR, că preşedintele trebuia să-şi exercite rolul de mediator şi să cheme partidele politice la consultări „pentru a putea să fie degajată o majoritate parlamentară care să asigure sprijinul necesar unei bune funcţionări a guvernării”.

„Trebuie luate în calcul prevederile constituţionale, care instituie funcţiile de ministru interimar pe 45 de zile tocmai pentru ca, în acest interval, partidele politice, alianţele să se contureze tocmai pentru a putea veni în faţa Parlamentului cu acea echipă guvernamentală care să aibă susţinerea unei majorităţi. Pentru acest lucru, când a fost gândită Constituţia, a fost inventată această funcţie a ministrului interimar care trebuie să ia locul aproape instantaneu ministrului titular – preşedintele neavând aici niciun fel de marjă de manevră”, a spus Greblă, la finalul şedinţei CCR privind sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedintele României.

Secretarul general al Guvernului a afirmat că, probabil, acţiunile şefului statului au fost determinate şi de apropierea declanşării campaniei electorale pentru alegerile din noiembrie.

„Odată ce se conturează cel puţin un blocaj instituţional, preşedintele, în orice împrejurare, şi oricare preşedinte poate să folosească această prerogativă constituţională de a încerca să deblocheze lucrurile şi nu de a le bloca, artificial, aşa cum face acum, probabil, şi din cauza faptului că ne apropiem de începutul oficial al campaniei”, a susţinut Greblă.

Ciochină (Administraţia Prezidenţială): „Considerăm că presupusul conflict este unul politic, premierul negând la acest moment destrămarea coaliției de guvernare”

Mihaela Ciochină, consilier al Administrației Prezidențiale, a afirmat, despre conflictul dintre Guvern și Președinție sesizat de Viorica Dăncilă, că este unul politic, iar un eventual conflict juridic de natură constituțională ar trebui să fie între Guvern și Parlament.

„Considerăm că presupusul conflict este unul politic, premierul negând la acest moment destrămarea coaliției de guvernare, iar un eventual conflict juridic de natură constituțională ar putea fi numai între Guvern și Parlament, generat de refuzul implicit al prim-ministrului de a solicita aprobarea Parlamentului”, a afirmat Mihaela Ciochină, în fața judecătorilor CCR, la susținerea punctelor de vedere în urma sesizării depuse de Viorica Dăncilă privind un conflict juridic între Guvern și Klaus Iohannis.


În acest moment, Guvernul se confruntă cu situaţia în care mai multe ministere nu au titulari, nici măcar interimari. Este vorba despre ministerele ALDE, dar şi de două ministere importante, Internele şi Educaţia, unde foştii miniştri, Nicolae Moga şi Ecaterina Andronescu, şi-au dat demisia.

Şeful statului a refuzat să semneze cele trei propuneri de interimari, la portofoliile deţinute de ALDE, unde miniştrii au demisionat. Este vorba de Energie, unde ministru era Anton Anton, Mediu, unde era Graţiela Gavrilescu şi Relaţia cu Parlamentul, condus de Viorel Ilie.

PSD i-a propus pe Nicolae Bădălău (Ministerul Energiei), Ioan Deneș (Ministerul Mediului) și Radu Popa (Ministerul pentru Relația cu Parlamentul).

Șeful statului a anunțat, pe 5 septembrie, că respinge aceste propuneri, după ce respinsese și propunerile de remaniere primite de la PSD, pentru portofoliile de la Justiție, Educație, Interne și cele două posturi de vicepremier.

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR pe 5 septembrie, părţile – Executiv şi Preşedinţie – având ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie.

„Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (…) Şi pentru că românii merită să nu fie implicaţi şi sacrificaţi de către preşedinte în numele ambiţiei prezidenţiale, Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului”, spunea premierul Viorica Dăncilă.

Preşedintele spune că premierul este obligat, de Constituţie, să vină imediat în faţa Parlamentului, cu un nou Guvern, pentru un vot de încredere, după schimbarea componenţei politice a Executivului.

       
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
PARTENERI - GSP.RO
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
BOMBĂ! Anamaria Prodan a primit lovitura de grație chiar azi. Ce a aflat impresara sâmbătă, 4 decembrie
Playtech.ro
BOMBĂ! Anamaria Prodan a primit lovitura de grație chiar azi. Ce a aflat impresara sâmbătă, 4 decembrie
Fetiță de 8 ani din Grecia, ”moarte lentă și dureroasă” după ce a fost strivită de poarta metalică a unei fabrici. Martorii au rămas nepăsători
Observatornews.ro
Fetiță de 8 ani din Grecia, ”moarte lentă și dureroasă” după ce a fost strivită de poarta metalică a unei fabrici. Martorii au rămas nepăsători
Horoscop 5 decembrie 2021. Peștii au unele impresii greșite sau exagerate, destul de departe de realitate
HOROSCOP
Horoscop 5 decembrie 2021. Peștii au unele impresii greșite sau exagerate, destul de departe de realitate
Accident cumplit în Popești-Leordeni. O femeie a murit călcată de un camion pentru transportul betonului
Știrileprotv.ro
Accident cumplit în Popești-Leordeni. O femeie a murit călcată de un camion pentru transportul betonului
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Telekomsport
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!