Decizia a fost luată de cei 21 de membri ai Comitetului consultativ pentru vaccinuri și produse biologice asociate, iar acum FDA urmează să hotărască dacă autorizează administrarea serurilor în cazul acestei grupe de vârstă.

Cei 21 de specialiști au analizat date din studiile clinice la care au fost supuși copii cu vârste cuprinse între şase luni şi patru ani pentru vaccinul Pfizer, respectiv între şase luni şi cinci ani pentru vaccinul Moderna. Ei au concluzionat astfel că beneficiile vaccinării anti-COVID pentru acești copii depășesc riscurile.

Dacă FDA va emite o autorizare oficială, circa 10 milioane de doze de vaccin pediatric vor putea fi distribuite imediat în toate zonele SUA, au precizat autoritățile americane.

De asemenea, reprezentanții Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) se vor reuni la finalul săptămânii pentru a discuta despre aprobarea oficială a serurilor în cazul copiilor, iar în cazul unui răspuns pozitiv, procesul de imunizare ar putea începe de marți, 21 iunie.

În câte doze se va administra vaccinul pentru copiii de peste șase luni

În ceea ce privește dozajul vaccinurilor pentru copiii de peste șase luni, în cazul serului Moderna se vor administra 25 de micrograme, adică o pătrime din doza destinată adulților. Pentru vaccinarea cu Pfizer, copiii vor primi 3 micrograme, comparativ cu 30 de micrograme cât este doza obișnuită pentru un adult.

Vaccinul Moderna se administrează în două doze, la un interval de o lună, în timp ce pentru serul Pfizer sunt prevăzute trei doze, dintre care primele două la un interval de trei săptămâni, iar cea de-a treia, la opt săptămâni după a doua doză.

Conform datelor preliminare, vaccinul Pfizer are o eficiență de 80% împotriva formelor simptomatice de boală, date obținute după analiza unui număr redus de cazuri pozitive. Pentru serul Moderna a fost înregistrată o eficacitate de 51% la bebeluşii din grupa de vârstă 6 luni-2 ani şi de 37% pentru copiii din categoria 2-5 ani.

Cât despre efectele secundare, circa un sfert dintre copiii vaccinați cu Moderna au dezvoltat febră, în special după ce au primit a doua doză. Iar la cei cărora le-a fost administrat serul Pfizer, episoadele de febră au fost comparabile cu cele suferite de copiii care au primit doza placebo.

Foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News