Buzoianul postase pe mai multe platforme de vânzări obiectul din piatră despre care susţinea că ar fi un „ciocan de luptă din epoca neolitică”, solicitând în schimbul acestuia suma de 3.000 de euro, potrivit poliţiştilor buzoieni.

În urma demarării verificărilor, poliţiştii l-au identificat şi depistat pe bărbatul care postase anunţul. Acesta a precizat că ar fi găsit obiectul respectiv în urmă cu aproximativ 25 de ani, în zona de pădure a localităţii Valea Lupului – oraş Pătârlagele.

Conform Poliţiei Buzău, obiectul a fost ridicat de poliţişti de la domiciliul bărbatului din localitatea Valea Lupului, fiind un bun susceptibil a face parte din patrimoniul cultural naţional.

Conform expertizei de specialitate făcute de Muzeul Judeţean Buzău, obiectul reprezintă un topor cu gaură de înmănuşare, bun cultural cu o vechime mai mare de 6000 de ani, încadrabil într-o categorie de obiecte cu circulaţie largă în neo-eneolitic şi începutul epocii bronzului.

Conform legii privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, o persoană care găseşte întâmplător un bun cultural are obligaţia de a preda bunul cultural mobil către primărie în termen de 72 de ore de la descoperire, în caz contrar urmând a fi aplicată sancţiune contravenţională.

Urmărește-ne pe Google News