Ce este sosul Takoyaki și de unde provine

Sosul Takoyaki este un sos japonez care a ajuns să fie renumit și în alte colțuri ale lumii. Sosul Takoyaki este folosit la preparatul cu același nume făcut din bile de caracatiță prăjită.

Sosurile Takoyaki și okonomiyaki, care folosesc ambele făină, sunt numite „konamon” (alimente din făină) în regiunea Kansai. Istoria Takoyaki în sine nu a atins încă 100 de ani, iar termenul a fost inventat cu aproximativ 80 de ani în urmă. În vremuri de război și foamete, „konamonii” erau accesibile și satisfaceau poftele rapid.

Se spune că Takoyaki este originar din Osaka, unde, conform unei povești, un vânzător ambulant numit Tomekichi Endo a inventat acest fel de mâncare delicios cu caracatiță, în 1935. Cu toate acestea, nu a fost o invenție de la zero, ci mai degrabă o adaptare a unei versiuni anterioare.

Se presupune că totul a început cu un alt fel de mâncare numit choboyaki, prototipul de takoyaki așa cum îl cunoaștem astăzi.

Din choboyaki a evoluat rajioyaki, probabil numit după cea mai nouă și mai populară invenție a vremii: radioul. Forma caracteristică a bilei – așa cum arată astăzi acest fel de mâncare – dateazî de pe atunci, însă era în general umplut cu carne de vită. Când umplutura de vită a fost înlocuită cu bucăți de caracatiță, preparatul a luat numele de takoyaki.

De atunci, felul de mâncare a cucerit rapid papilele gustative ale Japoniei și nu numai. Este un aliment de bază al festivalurilor japoneze, vândut în tarabe numite yatai și poate fi găsit și în magazinele și restaurantele din toată țara. De asemenea, diferite soiuri regionale de takoyaki s-au dezvoltat de-a lungul timpului pe măsură ce felul de mâncare a migrat în toate zonele.

Cum se mănâncă Takoyaki

Cum se mănâncă Takoyaki
Cum se mănâncă Takoyaki

Takoyaki sunt, așadar, niște bile rotunde de aluat, ușor crocante la exterior și puțin moi și lipicioase la interior, umplute cu caracatiță, bucăți de tempură și ceapă verde. În mod obișnuit, le servesc în recipiente mici de lemn, unite cu sos takoyaki, stropite cu maioneză kewpie japoneză și acoperite cu fulgi de bonito și alge marine. Se servesc de obicei cu frigarui sau bețisoare pentru a le ridica din recipient. Sunt foarte populare și probabil una dintre cele mai cunoscute alimente japoneze.

Ce gust are Takoyaki

Takoyaki este o mâncare de stradă japoneză emblematică nu numai datorită formei sale distincte, ci și datorită aromei sale. Folosirea de dashi și ou oferă aluatului o aromă unică, care se asortează frumos cu umplutura savuroasă și cu sosurile și garniturile sărate.

Takoyaki sunt delicioase și asta va spune orice japonez sau turist care le încearcă. De obicei sunt servite foarte fierbinți la tarabe și restaurante. Exteriorul este doar puțin crocant, iar aluatul din interior este condimentat, moale și lipicios, se topește în gură. Bucățile de caracatiță din interior ar trebui să contrasteze cu moliciunea aluatului. Ceapa verde adaugă puțină prospețime, beni shoga (ghimbir murat) adaugă o notă de dulce și acrișor, iar bucățile crocante de tempura adaugă și mai multă bogăție. Sosul și maioneza de deasupra adaugă un alt strat de aromă.

Uneori oamenii sunt surprinși de textura takoyaki. Se presupune că takoyaki este moale? Răspunsul este, da, ar trebui să fie puțin moale și lipicios în interior.

Ce ai nevoie pentru a face Takoyaki

  • Tigaie – În primul rând, pentru a face acest preparat, ai nevoie de o tigaie takoyaki, care este de obicei o plită din fontă cu matrițe semisferice. Plitele comerciale takoyaki alimentate cu gaz sunt folosite la festivalurile japoneze sau de vânzătorii ambulanți. Pentru uz casnic, versiunile electrice seamănă cu o plită, iar multe încorporează un strat antiaderent pentru a facilita manevrarea.
  • Ouă. Ouăle constituie cea mai mare parte a aluatului și îl ajută să devină crocant.
  • Făină. Făina leagă totul într-un aluat.
  • Pudră de Dashi. Pulberea Dashi este cea care dă aluatului aroma sa – este o modalitate simplă de a încorpora dashi (supă japoneză) în preparat. Puteți cumpăra pudră de dashi în magazinul alimentar asiatic sau online.
  • Sos de soia. Acesta este doar pentru a adăuga un plus de aromă.
  • Caracatiță/tako. Puteți cumpăra tako deja gătit de la magazinele asiatice din secțiunea fructe de mare. Tăiați tako în cuburi.
  • Cepe verzi. Acestea adaugă un pic de prospețime takoyaki-ului.
  • Tenkasu. Tenkasu înseamnă bucăți de tempura. Ele adaugă textura și aromă. Puteți cumpăra și krispies de orez.
  • Sosul takoyaki. Un sos dens maro dulce și sărat pe care îl puteți prepara acasă.
  • Maioneza Kewpie. Acest lucru este esențial și oferă bilelor de caracatiță acel aspect iconic.
  • Fulgi de bonito. Acești fulgi sunt cei care fac takoyaki-ul să arate minunat. Sunt super savuroase și, de asemenea, se găsesc la magazinele asiatice.
  • Alge. Puțină pudră de alge marine poate face diferența.

Cum se prepară sosul Takoyaki

Majoritatea japonezilor își cumpără sosul takoyaki de la magazin, iar el se găsește în majoritatea magazinelor asiatice sau japoneze fizice și online și în restul lumii. Sosul takoyaki este un sos maro gros, asemănător cu sosul Worcestershire, dar mai fructat și mai gros. Este foarte asemănător cu sosul okonomiyaki și tonkatsu, așa că dacă le aveți în frigider, le puteți folosi și pe acestea. Dacă vreți să faceți sosul acasă, faceți această versiune ușoară: amestecați împreună 2 linguri de ketchup, 1 lingură de sos Worcestershire, 1 lingură de sos de soia, 1 lingură de ketchup, 2 linguri de sos de stridii și 1 linguriță de zahăr sau miere.

Sosul Takoyaki poate avea mai multe variații de gust, așadar, dacă îl considerați prea dulce, puteți reduce cantitatea de miere folosită.

Ingrediente

  • 1 lingura sos de stridii sau sos Mentsuyu
  • 2 linguriță sos Worcestershire
  • 2 linguriță miere
  • 1 lingurita ketchup

Mod de preparare

Amestecați sosul de stridii, sosul Worcestershire, mierea și ketchup-ul până se obține un amestec omogen și asta este tot.

Cum se prepară Takoyaki

Ce este sosul Takoyaki și cum se prepară
Cum se prepară Takoyaki

Takoyaki poate fi găsit în restaurantele japoneze și poate avea mici variații de gust, în funcție de fiecare bucătar, însă în esență, gustul tradițional trebuie să fie același peste tot. Desigur, Takoyaki se poate face și acasă, însă numai după ce dai o fugă la magazinele asiatice, pentru a te aproviziona cu cele necesare.

Ingrediente

  • ¼ cană katsuobushi (fulgi de bonito uscați)
  • 2 cepe verzi
  • 1 lingură de ghimbir roșu murat (beni shoga sau kizami beni shoga)
  • sashimi de caracatiță (caracatiță fiartă)
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • ⅓ cană tenkasu/agedama

Pentru aluatul Takoyaki

  • 1 cană făină
  • 2 linguri praf de copt
  • ½ linguriță sare
  • 2 ouă mari
  • 1 linguriță sos de soia
  • 1½ cani de dashi (supa japoneza)

Pentru Toppinguri

  • ½ cană sos Takoyaki (de casă sau cumpărat din magazin)
  • Maioneză japoneză
  • katsuobushi (fulgi de bonito uscate)
  • aonori (alge marine uscate verde)
  • ghimbir roșu murat (beni shoga sau kizami beni shoga)

Mod de preparare

Se macină o parte din katsuobushi (fulgii de bonito) într-o pudră fină și se pune deoparte

Tăiați ceapa verde felii fine și tocați ghimbirul roșu murat.

Tăiați caracatița în bucăți de 1 cm.

Într-un castron mare, combinați făina, praful de copt și sarea și amestecați totul împreună. Adăugați ouăle, sosul de soia și dashi.

Bateți totul împreună până se omogenizează bine și transferați aluatul într-un recipient din care îl puteți turna apoi cu ușurință.

Încinge tigaia takoyaki 200 °C. Folosind o pensulă, ungeți generos sferele tigaii și suprafața plană de deasupra. Când vedeți că iese fum din tigaie, turnați aluatul pentru a umple sferele. În pașii următori, aluatul se va revarsă probabil pe măsură ce adăugați mai multe ingrediente la el și este în regulă.
Adaugă 1-3 bucăți de caracatiță, în funcție de dimensiunea lor, în fiecare sferă de aluat și presară deasupra pudra de katsuobushi pe care ai măcinat-o mai devreme.

Deasupra presara tenkasu, ceapa verde si ghimbir rosu murat. După aproximativ 3 minute, când aluatul de pe fundul bilelor s-a întărit și este ușor crocant, folosiți o furculiță pentru a rupe aluatul care s-a scurs și care lipește fiecare bilă de cealaltă. Apoi, rotiți fiecare bucată la 90 de grade, spre partea de jos a tavii, adunând aluatul scurs înapoi în bilă pentru a ajuta la formarea unei bile. Aluatul nefiert va curge din interiorul fiecărui takoyaki pentru a crea o altă parte a mingii. După ce ați terminat de le întoarce, setați un cronometru pentru 4 minute.

La final, puneți-le pe o farfurie și turnați deasupra sosul takoyaki și maioneza japoneză. Adăugați fulgii de katsuobushi și alge marine verzi uscate și o parte de ghimbir roșu murat. Serviți imediat, fierbinți.

Cu ce poți înlocui caracatița din Takoyaki

Dacă nu vă place caracatița sau nu aveți, puteți pune literalmente orice doriți în takoyaki. Din punct de vedere tehnic, nu se va mai numi takoyaki, dar tot va fi delicios! În Japonia au o mulțime de variații, așa că iată câteva idei:

  • creveți
  • cuburi de pui
  • Carne de vită
  • carne de porc tocată
  • cârnat
  • slănină
  • tofu
  • brânză – orice fel de brânză doriți
  • mochi + tako
  • kimchi + brânză
  • cubulete de sunca + sos de rosii + branza
  • legume: morcovi tăiați cubulețe, porumb, mazăre, varză, dovlecel, ciuperci etc.

Descoperă și ce este sosul kachumbari și cum se prepară.

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (4)
Avatar comentarii

ElenaMA 31.07.2023, 19:43

O sa incerc

Avatar comentarii

Roxana22 29.09.2023, 00:33

Un articol util cu reteta excelenta

Avatar comentarii

Nicoleta1807 16.11.2023, 18:20

O rețeta foarte interesantă

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.