De ce este importantă cantitatea de sare pe care o punem la varza murată

Toamna târziu, multe familii obișnuiesc să pună varză la murat, aceasta fiind un aliment nelipsit în multe gospodării. Ea este apreciată pentru gustul său, dar și pentru numeroasele beneficii pe care le aduce sănătății.

Varza, cât și zeama de la varza murată au o mulțime de beneficii pentru organism. Cele două sunt bogate în vitamine, substanțe nutritive și contribuie eficient la întărirea sistemului imunitar și revitalizarea organismului. De asemenea, varza murată este singurul aliment de natură vegetală în care se găsește vitamina B12, dar și magneziu, fier, acid folic și potasiu. Varza murată este considerată un probiotic natural și datorită acidului lactic, care acționează ca un conservant.

Fiecare familie sau regiune poate adăuga condimente și arome după preferințe atunci când pun varza la murat, însă sarea este esențială și nu doar pentru gust.

Sarea joacă un rol esențial în procesul de murare a verzei, fără ea fermentația nu s-ar putea desfășura corect, iar varza s-ar strica.

În primul rând, sarea extrage apa din frunzele de varză printr-un proces numit osmoză. Această apă amestecată cu sare formează saramura, mediul lichid în care se va desfășura fermentația. Saramura are o dublă funcție, ea păstrează varza acoperită, ferind-o de contactul cu aerul și de mucegaiuri și creează un mediu propice pentru bacteriile lactice.

În al doilea rând, sarea inhibă dezvoltarea microorganismelor dăunătoare, cum ar fi bacteriile de putrefacție și mucegaiurile. Într-o concentrație potrivită, de regulă 2-3 % raportată la masa totală de varză și apă (aproximativ 20/30 de grame de sare la 1 l de apă), sarea permite bacteriilor benefice să se multiplice, în timp ce microorganismele periculoase sunt eliminate. Astfel, sarea asigură siguranța alimentară a produsului final.

Și deloc în ultimul rând, sarea contribuie și la gustul și textura verzei murate. Ea accentuează aroma naturală, păstrează frunzele crocante și stabilește echilibrul perfect între gustul sărat și cel acrișor.

O cantitate prea mică de sare ar permite dezvoltarea bacteriilor nedorite, ducând la un gust neplăcut și la deteriorarea verzei, în timp ce prea multă sare ar încetini excesiv fermentația și ar face produsul prea sărat pentru consum.

Află mai multe despre Câtă sare se pune la varza murată

Ce să faci dacă varza murată e prea sărată

Chiar dacă suntem atenți la cantitatea de sare pe care o punem la varza murată, uneori se poate întâmpla ca varza să iasă prea sărată. Este bine de știut însă că, în cele mai multe cazuri, ea poate fi consumată în continuare. Iată câteva metode care ne pot ajuta:

Desărarea verzei

Scoate cantitatea de varză pe care vrei să o folosești și pune-o într-un vas mare cu apă rece. Las-o la înmuiați între 2 și 6 ore, în funcție de cât de sărată este. Pentru o desărare mai rapidă, poți schimba apa la fiecare 1–2 ore.

Dacă vrei să folosești varza imediat (pentru sarmale, de exemplu), poți scurta timpul de înmuiere și o poți clăti de 2–3 ori cu apă rece.

Congelarea

Un truc mai puțin cunoscut: congelarea verzei murate poate reduce senzația de sărat. Pune varza murată stoarsă bine în pungi de plastic și congeleaz-o. Cristalele de gheață formate în timpul congelării modifică structura frunzelor, eliberând o parte din sare odată cu lichidul care se scurge la dezghețare. După decongelare, o parte din saramură se separă, iar gustul devine ceva mai echilibrat.

Combinarea cu alte alimente

Dacă varza este deja murată și nu o mai poți desăra complet, folosește-o în preparate unde gustul sărat se echilibrează natural.

  • Pentru sarmale, nu adăuga sare în compoziția de carne și orez.
  • În tocănițe sau varză călită, adaugă mai multă ceapă, morcov, roșii sau cartofi, care absorb sarea.
  • Pentru salată de varză murată, clătește ușor frunzele și adaugă ulei și un strop de zahăr sau miere — acestea estompează gustul sărat.

Descoperă și cum se pun Foi de varză murată la borcan pentru sarmale

Alte trucuri când varza murată e prea sărată

Unii gospodari pun un cartof crud, curățat direct în saramura verzei, atunci când varza este prea sărată. Ideea vine din observația practică potrivit căreia cartoful absoarbe o parte din sare din lichid.

Cartoful crud are o structură poroasă și un conținut ridicat de amidon. Când este introdus într-o soluție sărată o cantitate mică de sare pătrunde în interiorul lui. Astfel, gustul general al saramurii poate deveni ușor mai puțin sărat. Totuși, efectul este limitat, un singur cartof nu poate extrage o cantitate mare de sare dintr-un butoi întreg de varză, deci depinde de cantitate.

Este bine de știut că unoeri cartoful poate echilibra gustul la suprafață, dar după 1–2 zile trebuie scos. Dacă îl lași prea mult, el se va înmuia, va începe să fermenteze separat și poate strica saramura sau altera gustul.

Cum eviți ca varza murată să iasă prea sărată

Dacă vrei ca data viitoare varza să fie perfect echilibrată, iată câteva repere utile:

  • Folosește sare neiodată grunjoasă (nu sare fină sau iodată).
  • Respectă proporția ideală: 40–50 g de sare la fiecare 2 litri de apă (aproximativ 2–2,5%).
  • Asigură-te că varza e complet acoperită cu saramură, dar fără exces de lichid.
  • Păstrează butoiul la temperatură potrivită (10–15°C) în primele săptămâni, pentru o fermentație lentă și echilibrată.

Cum se pune varză murată – rețetă

Ingrediente

  • 20-25 de verze;
  • 20 de crenguțe de mărar uscat;
  • 10 rădăcini de hrean;
  • 10 legături de cimbru uscat;
  • 4-5 mâini de boabe de porumb;
  • 1,5 kg sare grunjoasă;
  • 1 pahar de piper boabe;
  • 3-4 gutui galbene.

Mod de preparare

Butoiul în care urmează să pui varza la murat trebuie opărit înainte și lăsat o zi cu apă și var nestins în el. Aceste ingrediente ajută la eliminare impurtităților. Ulterior, butoiul se spală în câteva ape clocotite. Pentru a nu se astupa butoiul și pentru a putea trage varza, în dreptul cepului din lemn ori metal se va face o împletitură din crenguțe de mărar.

Zeama din butoiul de varză se va scoate și se va turna la loc, de mai multe ori, pentru a se dizolva în profunzime sarea depusă pe fundul butoiului. Pe fundul butoiului se presară un strat de sare, cimbru, mărar, boabele de porumb, câteva felii de gutui și câteva foi de varză.

După asta, se curăță verzele de primele foi și se scobesc bine în zona cotorului. Verzele curățate se pun în butoiul de lemn, dar cu scobitura în sus. Pe fiecare varză se pune sare, iar printre verzele din butoi se pune hrean, mărar, porumb, piper, cimbru și felii de gutuie.

Se pune un al doilea strat de verze și se continuă cu condimente. Aceeași procedură se face până când se umple butoiul.

După prima săptămână, butoiul cu varză se golește de zeamă pe la cep, se vântură zeama, după care se pune la loc în butoi, pe deasupra.

Se gustă zeama de varză murată, iar dacă este nevoie se mai potrivește cu sare ori se mai ia din lichid (dacă este prea sărat) și se înlocuiește cu apă simplă. O dată pe săptămână se trage zeama de varză (se scoate și se toarnă la loc, de mai multe ori la rând), până când varza s-a acrit de tot.

Descoperă și – Ce se pune la varza murată. Ingredientele care nu trebuie să lipsească

Ce beneficii are varza murată

Cu un conținut ridicat de apă, dar valoroasă din punct de vedere nutrițional, varza este una dintre cele mai apreciate legume.

Murăturile fermentate, cum este și varza murată preparată în saramură, sunt o sursă bogată de probiotice. Acestea sunt bacterii benefice pentru sănătatea intestinală. Probioticele ajută la echilibrarea florei intestinale și pot îmbunătăți digestia, întări sistemul imunitar și preveni anumite afecțiuni intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil. Probioticele din varza murată contribuie la întărirea sistemului imunitar, deoarece flora intestinală sănătoasă joacă un rol important în apărarea organismului împotriva infecțiilor.

Varza murată conține vitaminele C, K, B6 și acid folic, precum și minerale cum ar fi fier, potasiu și magneziu. Acești nutrienți sunt esențiali pentru sănătatea generală, inclusiv pentru oase, inimă și piele. Fermentarea verzei sporește concentrația de antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, reducând inflamațiile și riscul de boli cronice.

Este săracă în calorii, dar bogată în fibre, ceea ce o face un aliment sățios. Fibrele din varza murată ajută la reglarea apetitului și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Și, nu în ultimul rând, se consideră că există o legătură între sănătatea intestinului și starea mentală, iar probioticele din varza murată pot avea un impact pozitiv asupra dispoziției.

Sursă foto – Shutterstock.com

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.