Principalele cauze ale parodontozei
Boala apare atunci când există un dezechilibru în flora bacteriană din gură. Țesuturile dentar și gingival sunt distruse treptat de bacteriile patogene care le înlocuiesc pe cele „bune” ce se găsesc în gură. Parodontoza apare și atunci când sistemul imunitar este slăbit, un fenomen care permite bacteriilor să se înmulțească. Fumatul, moștenirea genetică și anumite boli cronice, precum cele cardiovasculare, se mai numără printre cauzele acestei afecțiuni.
Cum gestionezi parodontoza
Dacă ai fost diagnosticat cu parodontoză, trebuie să știi că doar o abordare complexă te poate ajuta să îi încetinești evoluția. Alege o periuță de dinți potrivită și nu uita nici de curățarea spațiilor interdentare, pe care poți să o faci cu ajutorul unei periuțe interdentare, însă cere sfatul unui medic stomatolog cu privire la tehnica de utilizare, cât și asupra mărimii potrivite. Alege o pastă de dinți pe bază de substanțe cu proprietăți de combatere a infecțiilor și inflamației. Apa de gura antiseptică completează procesul de curățare eficientă a cavității orale. Însă, reține că aceasta nu trebuie să fie folosită pe termen lung, deoarece modifică mucoasa orală și flora bacteriană.
Reducerea factorilor de risc
Aceștia nu sunt o cauză directă a apariției parodontozei, care este o boală infecțioasă. Dar, în prezența lor, maladia progresează mai repede. Este necesar, printre altele, să ai o bună igienă orală, iar astfel previi nu numai parodontoza, ci și alte boli ale cavității orale, precum gingivita. De asemenea, dacă fumezi, ar trebui să renunți la acest obicei.
Obiceiuri alimentare sănătoase
O dietă potrivită te poate ajuta să previi instalarea parodontozei. Dieta ideală ar trebui să includă zilnic proteine, care conțin fosfor, o substanță vitală pentru dinți puternici. Anumite proteine, precum cazeina, care se găsesc în produsele lactate și, în special, în brânză, contracarează aciditatea produsă prin descompunerea unor alimente. Lipidele, conținute în principal în carne, pește, produse lactate și fructe oleaginoase, au un rol esențial în reînnoirea și crearea celulelor și ajută, de asemenea, la neutralizarea acidității orale.
Vitaminele și mineralele joacă un rol important în regenerarea țesuturilor și în lupta împotriva infecțiilor. Cele mai importante pentru sănătatea orala sunt Vitamina B, care previne ulcerele bucale și halitoza, Vitamina C, care menține gingiile sănătoase și previne sângerarea, și Vitamina D, utilă pentru structurile osoase, pentru fixarea și absorbția calciului și reglarea aportului de minerale.
Apa este esențială pentru reînnoirea celulelor, așadar, consumă cel puțin 1,5 – 2 litri de apă pe zi.
Controlează consumul de băuturi dulci reci sau calde. Aciditatea lor slăbește smalțul, iar zahărul pe care îl conțin ajută la înmulțirea bacteriilor din placa dentară. Poți combate efectul lor prin consumul unui pahar cu apă, care va clăti urmele de băutură de pe dinți.
Limitează și consumul de dulciuri, bomboane și alte deserturi, din același motiv. Consumă alcool cu moderație, pentru că acesta favorizează deshidratarea, deci și uscarea gurii. Fluxul de salivă este, prin urmare, redus în cantitate și eficiență, ceea ce crește expunerea la probleme orale.
Modificarea stilului de viață prin adoptarea unor bune obiceiuri și consultul stomatologic periodic sunt elementele care te vor ajuta să gestionezi eficient problemele dentare. Controalele periodice trebuie să includă și detartrajul, o procedură care ajută la eliminarea plăcii dentare.
Sursă foto: Pexels