Originea fructului de kiwi

Kiwi este un tip de fruct originar din munții și dealurile situate în sud-vestul Chinei, fiind cunoscut inițial sub numele de agriș. Acest fruct a fost adus pentru prima dată în Noua Zeelandă în anul 1904 de către o profesoară pe nume Isabel Fraser, care a călătorit prin China și a adus acasă semințe de kiwi.

După mai bine de cinci decenii, mai precis în 1959, cultivatorii și exportatorii neo-zeelandezi de fructe au redenumit culturile de agriș chinezesc în „kiwifruit” pentru a-l exporta către Statele Unite. Fructul a fost denumit astfel după pasărea kiwi – mare, fără capacitate de zbor, cu pene țepoase – care este simbolul Noii Zeelande.

Astăzi, kiwi-ul este cultivat în multe alte regiuni ale lumii, inclusiv în acest stat insular, care este unul dintre cei mai mari producători ai acestui fruct popular.

Ce este fructul de kiwi

Kiwi-ul (Actinidia deliciosa) este o plantă agățătoare lemnoasă, iar fructul cu același nume face parte din familia Actinidiaceae, fiind folosit ca aliment, dar și ca medicament. Sub coaja maronie, ușor păroasă, kiwi-ul ascunde o pulpă dulce-acrișoară, bogată în fibre, care conține mai multă vitamină C decât o portocală și mai mult potasiu decât o banană, potrivit Forksoverknives.

Fructul poate fi consumat crud sau gătit. Spre exemplu, sucul de kiwi este utilizat pe post de agent de frăgezire a cărnii, datorită unei enzime naturale proteolitică, numită actinidină. Aceasta descompune fibrele musculare și țesutul conjunctiv, transformând bucățile tari în carne fragedă. Alteori, este folosit în marinade  din același motiv.

De asemenea, kiwi este folosit și ca ingredient în unele băuturi sportive, kiwi-ul crud este bogat în vitaminele C și K. Există informații potrivit cărora efectele antioxidante ale vitaminei C sau ale altor compuși care se găsesc în concentrații mari în kiwi ar putea fi benefice pentru persoanele care suferă de astm.

În ultimele decenii, cultivarea kiwi-ului a devenit o industrie de aproximativ trei miliarde de dolari, care produce anual milioane de lădițe de fructe pentru export în întreaga lume.

Cele mai cunoscute soiuri de kiwi

Din punct de vedere botanic, kiwi-urile sunt clasificate ca fructe de pădure, Actinidia deliciosa și Actinidia chinensis fiind cele două specii de kiwi cel mai frecvent consumate. Cel mai popular kiwi din specia A. deliciosa este kiwi-ul Hayward, un fruct verde care a fost botezat după Hayward Wright, omul care l-a popularizat în Noua Zeelandă la începutul anilor 1920.

Kiwi-ul Hayward are formă ovală și este aproximativ de mărimea unui ou mare de găină. Fructul de kiwi are coajă maronie, ușor păroasă, pulpă verde și semințe mici negre. De asemenea, există și în varietăți cu pulpă galbenă sau aurie (A. chinensis). Diferența dintre kiwi-ul cu pulpă verde și cel cu pulpă galbenă constă în faptul că cel verde conține un pigment denumit clorofilă, în timp ce versiunea galbenă nu conține acest pigment.

Este important de reținut că fructul de kiwi nu este același lucru cu „kiwi berries” (mini-kiwi). Deși aparțin aceleiași familii de plante (Actinidia), mini-kiwi-urile sunt mici și au coaja comestibilă, asemănătoare cu cea a strugurilor. În schimb, kiwi-ul clasic este mai mare și are o coajă mai groasă și, cum spuneam, ușor păroasă.

Coaja majorității soiurilor de kiwi trebuie îndepărtată înainte de consum. Totuși, unele persoane preferă să mănânce coaja soiurilor aurii sau galbene, deoarece aceasta este mai moale decât coaja kiwi-ului verde, relatează HealthLine.com.

Valoarea nutritivă a kiwi-ului

Kiwi este fructul cu cele mai multe substanțe nutritive din categoria fructelor exotice accesibile ca preț. Principalele elemente nutritive care se regăsesc în aceste fructe sunt luteina, fibrele alimentare, magneziu și potasiu. Luteina este un compus tot mai apreciat pentru capacitatea sa de a reduce riscul de cancer și bolile cardiovasculare, dar și pentru rolul important în prevenirea cataractei.

După porumb, kiwi-ul este considerat unul dintre fructele cu cel mai ridicat conținut de luteină. Fibrele alimentare ajută la o digestie sănătoasă, contribuie la prevenirea acumulării de grăsimi și zaharuri în organism și oferă protecție împotriva afecțiunilor cardiace, diabetului și anumitor forme de cancer.

Magneziul este prezent într-o proporție semnificativă, acest mineral fiind indispensabil pentru creștere, pentru buna funcționare a creierului și a inimii, precum și pentru întărirea sistemului imunitar. În sfârșit, kiwi-ul conține potasiu, chiar mai mult comparativ cu banana. Acest mineral este esențial pentru funcționarea corectă a inimii și pentru menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

Profilul nutrițional al unui kiwi

O porție de 100 de grame de pulpă de kiwi verde crud are următoarele valori nutriționale:

Calorii: 64

Carbohidrați: 14 grame

Fibre: 3 grame

Grăsimi: 0,44 grame

Proteine: 1 gram

Vitamina C: 83% din doza zilnică recomandată

Vitamina E: 9% din doza zilnică recomandată

Vitamina K: 34% din doza zilnică recomandată

Folat: 7% din doza zilnică recomandată

Cupru: 15% din doza zilnică recomandată

Potasiu: 4% din doza zilnică recomandată

Magneziu: 4% din doza zilnică recomandată

Cele mai simple metode de curățat un kiwi

Acum că știi cât de bogat în nutrienți și beneficii este kiwiul, merită să îl introduci mai frecvent în alimentația ta zilnică. Mulți oameni îl evită din cauza cojii, care pare dificil de îndepărtat la prima vedere. În cele ce urmează îți prezentăm cele mai bune metode de a tăia acest fruct delicios:

Cum cureți un kiwi cu un cuțit

Ei bine, acesta poate fi curățat cu un cuțit mic zimțat sau cu un curățător de legume, care trebuie să fie bine ascuțite. Curăță fructul cu mișcări lente și constante. Totodată, poți să cureți coaja unui kiwi chiar și cu mâna, cu condiția ca fructul să fie foarte copt, moment în care coaja se desprinde mai ușor, deși procesul este, totuși, destul de migălos.

O variantă mult mai practică este să speli bine kiwi-ul și să îl tai în felii rotunde. Rondelele pot avea, de exemplu, o grosime de aproximativ jumătate de centimetru, iar apoi coaja poate fi îndepărtată foarte ușor cu mâna de pe fiecare felie. Vei observa cât de ușor se desprinde coaja atunci când fructul este deja tăiat.

Specialiștii de la Simplegreensmoothies.com spun că, pentru rezultate mai bune, se recomandă să ții kiwi-ul în frigider timp de 15-20 de minute înainte de a-l curăța de coajă. Textura mai fermă îl va face mai ușor de scobit fără a-l strivi și, apoi, de feliat.

Cum cureți unui kiwi cu o lingură

De asemenea, dacă nu ai un curățător de legume, poți să folosești o lingură pentru a îndepărta coaja subțire și păroasă a kiwi-ului. Pentru asta trebuie să tai ambele capete ale fructului cu un cuțit mic zimțat și să îndepărtezi suficient de mult cât să elimini partea tare care se formează la extremități. Apoi, așează-l cu capul în jos, introdu lingura pe sub coajă la oricare dintre capete (lingura trebuie să se sprijine pe interiorul cojii), apoi rotește-o de jur împrejurul fructului cu cealaltă mână, imediat sub coajă, și desprinde coaja de pe fruct. Când lingura ajunge înapoi la punctul de plecare, kiwi-ul ar trebui să iasă din coajă, conform WikiHow.com.

Cum cureți un kiwi în apă

O altă metodă de curățare simplă, eficientă și rapidă a unui kiwi este prin fierberea fructului. Pentru asta trebuie să umpli o oală cu apă și las-o pe foc până când atinge temperatura de fierbere. Când dă în clocot, introdu kiwi-urile întregi în apa clocotită și lasă-le timp de 20 până la 30 de secunde. Scoate fructele din apa clocotită și trece-le pe sub apă rece. Când se răcesc, ar trebui să poți îndepărta coaja cu degetele. Taie sau feliază kiwi-ul după preferință și savurează-l.

Cum cureți un kiwi cu paharul

Singurele instrumente de care ai nevoie în acest caz sunt un cuțit mic bine ascuțit și un pahar. Pentru început, taie fructul în două jumătăți, iar apoi trece ușor fiecare jumătate de kiwi peste marginea paharului, apăsând ușor pentru a ajunge cât mai aproape de coajă. Această tehnica poate fi folosită și pentru mango sau avocado.

Cum se taie un kiwi în zigzag

Tăietura în zigzag, cunoscută și sub denumirea de tăietură „stea”, este una dintre cele mai elegante modalități de a tăia un kiwi. Ține un kiwi între degete și înfige un cuțit mic și ascuțit în unghi, cam la jumătatea fructului. Împinge vârful cuțitului a doua oară în kiwi pentru a realiza o tăietură triunghiulară. Apoi, inversează unghiul la care înfigi cuțitul, împinge din nou vârful în kiwi, astfel încât să creezi un model în formă de dinte de rechin sau un triunghi în jurul kiwi-ului. Repetă mișcarea de jur-împrejurul fructului.

Alte sfaturi utile

Alege un kiwi ușor deoarece, dacă este foarte tare, înseamnă că nu este copt și va fi probabil prea acru și greu de mestecat. În schimb, când este foarte moale, se poate sfărâma. Kiwi-ul auriu este, de obicei, mai puțin acru, așa că reprezintă o opțiune excelentă atunci când îl găsești. Odată ce l-ai tăiat este recomandat să fie servit imediat. Dacă este păstrat tăiat în frigider, se înmoaie destul de mult.

În cazul bebelușilor, în perioada de diversificare, kiwi-ul trebuie tăiat în sferturi lungi și servit cu tot cu coajă pentru a-l face mai puțin alunecos. La copiii de peste 9 luni, kiwi-ul se servește ca aliment de tip „finger food”, adică tăiat în bucăți mici. Pentru copiii de peste 2,5-3 ani, poți tăia acest fruct în jumătate și apoi arată-i micuțului tău cum să scoată pulpa cu lingurița. Dacă rămân resturi le poți pune într-o pungă și depozita în congelator pentru a le folosi ulterior într-un smoothie, notează Yummytoddlerfood.com.

Totodată, poți include kiwi-ul într-o salsa de fructe cu ananas, mango și alte fructe preferate tăiate cubulețe.

Vezi şi cum se curăță un mango!

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Urmărește cel mai nou VIDEO
Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.