Cuprins:
Ce înseamnă că soarele nu apune niciodată
Deși pentru unii dintre noi, cei care suntem obișnuiți ca soarele să răsară în fiecare dimineață și să apună în fiecare seară, este posibil ca acest fenomen să pară bizar, există locuri pe Pământ unde soarele nu apune niciodată pe lungi perioade din an.
În timpul verii, soarele nu apune deasupra cercului polar. De fapt, acest fenomen este cel care ajută la definirea cercului polar. Ca și ecuatorul, Cercul Arctic este o linie imaginară. Este definită ca latitudinea deasupra căreia soarele nu apune în ziua solstițiului de vară (de obicei în jurul datei de 21 iunie).
La nord de Cercul Arctic, perioadele de soare constant durează până la șase luni pe an, la Polul Nord. Opusul este și el valabil și pentru anumite perioade ale anului. Deasupra Cercului Arctic, soarele nu răsare niciodată în ziua solstițiului de iarnă (de obicei în jurul datei de 21 decembrie). Așadar, există locuri pe Pământ unde este mereu zi, pentru jumătate de an, și mereu noapte, pentru cealaltă jumătate a anului.
Există mai multe țări cu zone în interior sau care se învecinează cu Cercul Arctic. Mulți oameni numesc astfel de zone „țara soarelui de la miezul nopții”, deoarece vara, soarele poate fi văzut adesea după miezul nopții. Unele dintre aceste zone includ cele mai nordice părți ale Canadei, Groenlandei, Finlandei, Norvegiei, Suediei, Rusiei, Alaskăi și Islandei.
Dacă îți place cu adevărat soarele și ai vrea să te bucuri din plin de el zi și noapte, s-ar putea să consideri că Svalbard, Norvegia, este locul ideal de pe Pământ. Soarele nu apune acolo din 19 aprilie până pe 23 august în fiecare an. Este unul dintre cele mai nordice locuri locuite din lume și regatul urșilor polari. Într-adevăr, îi depășesc numeric pe oamenii din zonă. Aici te-ai putea minuna de ghețarii splendizi și de sălbăticia arctică vastă și neatinsă.
Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Norvegia.
De ce nu apune soarele
Acest fenomen are loc deoarece Pământul este înclinat pe axa sa cu aproximativ 23 de grade. La poli (atât la nord, cât și la sud), asta înseamnă că soarele răsare și apune doar o dată pe an.
Desigur, aceste fenomene nu se limitează doar la zonele nordice. Ele apar și în regiunile sudice din apropierea Cercului Antarctic. Cu toate acestea, sunt foarte puțini oameni care lucrează în Antarctica pe an, așa că foarte puțini oameni experimentează aceste fenomene acolo.
Oamenii care locuiesc în aceste zone se obișnuiesc în cele din urmă cu lumina soarelui/cu întunericul constant pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, nou-veniților sau vizitatorilor le este adesea greu să se adapteze și pot avea probleme cu somnul, mai ales când soarele strălucește toată noaptea, arată site-ul wonderopolis.org.
Ce înseamnă zi polară
Ziua polară este un fenomen care are loc în regiunile apropiate de Cercul Polar Arctic sau Antarctic. În timpul solstițiului de vară, aceste regiuni experimentează perioade lungi de lumină continuă, în care soarele nu coboară deloc sub orizont pentru câteva zile, săptămâni sau luni. Această perioadă în care soarele nu apune este cunoscută sub numele de „zi polară”.
În timpul zilei polare, lumina soarelui strălucește continuu și oferă lumină aproape permanent, chiar și în timpul nopții. Deși pot exista variații ale luminozității în funcție de momentul zilei, în general, lumina soarelui este prezentă în mod constant pe parcursul întregii perioade a zilei.
Acest fenomen are importanță pentru viața și activitățile locuitorilor din aceste regiuni. Oamenii se pot bucura de perioade lungi de activități în aer liber și de lumină naturală abundentă, iar această perioadă poate influența, de asemenea, agricultura, fauna sălbatică și modul de viață al comunităților locale.
Ce înseamnă noapte polară
Noaptea polară este un fenomen care are loc tot în regiunile apropiate de Cercul Polar Arctic sau Antarctica și constă într-o perioadă în care soarele nu răsare deloc pentru câteva zile, săptămâni sau chiar luni. Asta se întâmplă din cauza înclinării axei Pământului în raport cu planul său orbital în jurul Soarelui. În timpul solstițiului de iarnă, aceste regiuni experimentează perioade lungi de întuneric, în care soarele nu urcă deloc deasupra orizontului. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „noapte polară”.
În timpul nopții polare, lumina soarelui este prezentă sub forma unei lumini difuze, dar nu este suficient de puternică pentru a străluci peste orizont, iar ziua este caracterizată de un fel de amurg prelungit. Aceasta poate afecta modul de viață al oamenilor din aceste regiuni, având un impact asupra activităților zilnice, a agriculturii, a animalelor și a ciclurilor de somn și de trezire. De asemenea, este asociată cu fenomene precum depresia sezonieră sau tulburările de somn.
Locuri de pe Pământ unde e lumină 24 de ore pe zi
Norvegia
Nu degeaba Norvegia se mai numește și Țara Soarelui de la Miezul Nopții. Este locul unde soarele nu apune pentru o perioadă de aproximativ 76 de zile pe an. Hammerfest este unul dintre cele mai nordice locuri din această țară, unde soarele este în mod continuu timp de 76 de zile între lunile mai și iulie ale anului. De asemenea, insula Svalbard din Norvegia are aproximativ 4 luni de soare care nu apune niciodată, începând de la mijlocul lui aprilie până la mijlocul lui august.
Islanda
Acest loc este cunoscut pentru aurora boreală mai mult decât pentru orice altceva, ceea ce umbrește adesea faptul că nu există nici aici un apus de soare pentru lungi perioade din an. De asemenea, Islanda nu are țânțari. Este o mare surpriză și probabil că mulți băștinași din Asia ar dori să viziteze locul pentru a se bucura de o seară fără țânțari. Doar că aici nu există nici seară în luna iunie, deoarece soarele nu apune niciodată în această lună. Locurile unde poate fi văzut soarele de la miezul nopții sunt insula Grimsey și orașul Akureyri.
Nunavut, Canada
Este un oraș cu doar 3.000 de oameni și este situat și la două grade deasupra Cercului Arctic și condițiile de trai de aici sunt adevărate lecții de supraviețurie în condiții critice, din cauza temperaturilor foarte scăzute.
Și aici este locul unde soarele nu apune niciodată timp de aproximativ două luni pe an, iar în timpul iernii, acest loc este martor la întuneric pentru tot aproximativ două luni. Este una dintre cele mai populare atracții turistice din Canada, după Toronto.
Kiruna, Suedia
Kiruna e cel mai nordic oraș al Suediei, cu o populație de 19.000 de locuitori, și nici aici soarele nu apune aproximativ 100 de zile într-un an. Faza fără apus durează din mai până în august în fiecare an și este cea mai populară perioadă pentru a vizita această destinație. O altă atracție turistică în acest loc este Biserica Art Nouveau din Kiruna, care este una dintre cele mai frumoase arhitecturi văzute în bisericile lumii.
Barrow, Alaska
Din 1825 până în 2016, Utqiaġvik a fost cunoscut sub numele de Barrow. Este reședința și cel mai mare oraș din North Slope Borough din statul american Alaska. Acest loc este iluminat din mai până în iulie. Point Barrow este cel mai nordic punct al SUA situat pe coasta arctică. Și cum se bucură de o zi polară îndelungată, la fel există și o noapte polară îndelungată.
Sankt Petersburg, Rusia
Peste 5 milioane de oameni locuiesc în acest loc din Rusia. Timp de o lună și jumătate, soarele nu trece suficient sub orizont pentru ca locul să se întunece.
Finlanda
Este numită și Țara celor o mie de lacuri și insule. În Finlanda, cele mai multe orașe ajung să vadă soarele timp de 73 de zile în timpul verii, timp în care acesta nu apune niciodată. Cu toate acestea, în timpul iernii, soarele nu răsare pentru o lungă perioadă din an. Aici este și locul unde vă puteți bucura de priveliștea Aurorei sau Aurorei Nordului și de cazare în igluuri, arată site-ul jagranjosh.com.
Sursă foto – Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!