Cuprins:
Despre piftia de porc
Piftia de porc este printre cele mai delicioase, iar asta datorită conținutului mare de grăsime aflată în carnea de porc. Se poate face piftie și din curcan sau pui, însă trebuie adăugată gelatină, pentru că oasele de păsări nu conțin atât de multă precum porcul.
Ca o piftie de porc să fie gustoasă, ai nevoie de mult usturoi și sare. Piftia se servește în general ca aperitiv, dar poate fi consumată și cu pâine, ca fel principal, mai ales după Anul Nou.
Piftia de porc se face din carne, tase și cartilaje de porc, fierte mult timp în apă cu usturoi care devine gelatinoasă după ce se răcește.
Atunci când faci piftie de porc trebuie să alegi bucăți de carne mai grase. Picioare de porc neapărat, pentru că ele conțin gelatină, ureche de porc ca să dea crocănțime, dar și carne macră, ca piftia să nu fie prea grețoasă.
Se poate pune și ciolan de porc afumat. De regulă, zeama cu carne, oase și cartilaje se lasă la fiert cam 4 ore la foc mic.
Alături de zeamă se pune sare și piper boabe și ca zeama să fie aromată poți adaugă rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină și ceapă. Zeama trebuie să aibă mult usturoi.
În plus, zeama trebuie să fie degresată și limpezită. Se ia ușor cu lingura grăsimea și după ce totul a fiert și s-a scos pe farfurie, zeama se strecoară prin sită și apoi prin sită cu tifon și vată, conform unei cărți de bucate vechi.
Rețetă piftie de porc
Ingrediente
- 1, 5 kg rasol de porc
- 1 picior de porc
- cozi de porc afumate
- 1 ureche de porc
- carne macră de porc
- sare
- piper boabe
- 1 ceapă
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 țelină
- 1 morcov
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_dc89e1d460682eb93a97407925c6cab1.jpg)
Mod de preparare
Se spală bine carnea și se curăță sau se pârlește dacă are păr, apoi se lasă în apă rece o oră. După o oră, se spală carnea cu apă călduță și se pune la foc într-o oală cu apă și ceapa, păstârnacul, pătrunjelul și țelina.
Se adaugă boabe de piper și se lasă la foc potrivit pânî când totul este fiert și carnea se desprinde ușor de pe oase. Carnea se taie și șoriciul la fel. În zeama unde a fiert carnea se pune usturoi pisat, apoi se lasă cu capac.
Treci toată zeama printr-o sită și pui în fiecare castronaș sau bol carne macră, bucăți de șorici, de ureche și din toate câte ai pus la fiert.
Se adaugă apoi zeama și se lasă la rece în balcon. După ce s-a închegat bine de tot, se poate pune la frigider. Se servește piftia ca aperitiv.
Dacă vrei, poți pune în boluri și câteva legume precum morcov, pentru un aspect mai interesant. Unele gospodine adaugă și o frunză de pătrunjel deasupra, apoi pun zeama foarte clară, astfel încât să rămână frunzulița verde care se întrezărește în gelatină.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_5afb6a61f979bb6bfbc97bba5d95da3f.jpg)
Piftia este un preparat pe care fie îl iubești, fie îl urăști și nu vrei să auzi de el. De altfel, piftia este un preparat foarte gras, pe care nu mulți îl agreează.
Dacă te numeri printre cei cărora le place piftia, ai grijă să nu consumi prea multă, pentru că ți se poate face greață și este un preparat destul de greu, motiv pentru care se servește la aperitiv, în cantități foarte mici. Piftia de porc este ideală de inclus într-un meniu pentru masa de Crăciun.
Cum marinezi carnea de porc pentru o friptură delicioasă
Sursa foto: 123rf.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_dfbbccd849fb8ff8766a3797a5316bb4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_47c4ce8c56c2bbbc779bbb5ab51a10da.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_c95f830a800b0145fea1b04df64f33ec.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_0973fefc76287d79179562a99d6ec568.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_dcafac899b232986f3b35fc63eea4709.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_f8f8df85807e0fe6938630969ca5a90e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_c8c667d09a931ff307b21983c1385bda.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_2a43a009e227698eec25a0976e5f008d.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.