Păstârnacul este bogat în vitamine și minerale precum calciu, fier, zinc, magneziu, potasiu sau fosfor și are în compoziție un nivel ridicat de fibre, proteine și apă. Consumul regulat de păstârnac îmbunătățește funcțiile vitale ale organismului, previne anemia și reduce riscul de infarct ori hipertensiune.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Informații despre păstârnac

Păstârnacul este o plantă bianuală, cu rădăcină tunerizată și pivotantă și tulpină înaltă și ramificată. Are frunzele penat-sectate, florile galbene, sub formă de umbrelă și fructele dicariopse cu margini aripate.

Componentele principale ale păstârnacului sunt vitaminele B1, B2, B6, C, acid folic, zinc, cupru, uleiuri eterice, inulină, acid pantotenic.

Leguma nutritivă este consumată atât în alimentație, cât și în medicină datorită efectelor sale medicinale. Are un gust dulceag și poate fi consumată în salate, în stare crudă, ori preparată în vapori de apă, pentru a da consistență preparatelor culinare.

Păstârnac proaspăt
Păstârnac proaspăt

Beneficiile consumului de păstârnac

Îmbunătățește digestia

Păstârnacul are un conținut ridicat de fibre, stimulează procesele de vindecare din sistemul digestiv și activitatea glandelor digestive. Consumul regulat al legumei reglează nivelul zahărului din sânge și reduce nivelul colesterolului.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Pentru că are un conținut ridicat de potasiu, păstârnacul acționează ca un vasodilatator și are capacitatea de a reduce tensiunea arterială și stresul asupra inimii. Nivelurile ridicate de folfat din păstârnac ajută la reducerea nivelurilor de homocisteină din sânge, care sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inimă.

Păstârnacul îmbunătățește vederea

Acidul ascorbic din compoziția păstârnacului previne apariția mai multor afecțiuni ale ochilor, inclusiv degenerarea maculară legată de vârstă, care poate duce la vedere încețoșată.

Bun în curele de slăbire

Păstârnacul are un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de fibre solubile, care ajută la senzația de sațietate și împiedică eliberarea ghrelinului, denumit și hormonul de foame. Datorită acestui lucru, consumul de păstârnac ajută la scăderea în greutate.

Întărește oasele și previne osteoporoza

Păstârnacul este bogat în calciu, zinc și mangan și contribuie la îmbunătățirea sănătății oaselor. Manganul ajută la producerea cartilajului și la întărirea oaselor, dar și la prevenirea apariției osteoporozei ori la reducerea simptomelor artritei.

Previne anemia

Vitaminele și fierul din compoziția păstârnacului au rolul de a favoriza fluxul sanguin și de a preveni anemia. De asemenea, vitamina E din compoziția legumei ajută la construirea celulelor roșii din sânge, stimulând transportul de oxigen din corp.

Beneficiile păstârnacului
Beneficiile păstârnacului

Alte beneficii ale consumului de păstârnac

  • Îmbunătățește imunitatea;
  • Ajută la eliminarea toxinelor din corp;
  • Bun în caz de dereglări endocrine;
  • Adjuvant în caz de infecții;
  • Scade febra;
  • Bun în caz de diabet zaharat;
  • Calmează durerile gastrice;
  • Previne apariția obezității.

Proprietăți și acțiune

  • Antioxidante;
  • Antitoxice;
  • Antireumatismale;
  • Anticancerigene;
  • Antifungice;
  • Antipiretică;
  • Depurative;
  • Diuretice;
  • Tonice;
  • Emenagogă;
  • Sedative;
  • Stomahice.
Chipsuri de păstârnac la cuptorIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Rețete cu păstârnac

Supă cremă de păstârnac cu ghimbir

Ingrediente

  • 400 gr păstârnac;
  • 2 morcovi;
  • O țelină mică;
  • O rădăcină de ghimbir;
  • O ceapă;
  • Un cățel de usturoi;
  • 500 ml apă sau supă;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • Coriandru;
  • Sare și piper.

Mod de preparare

Legumele se curăță bine, se spală și se taie în cubulețe. Se pun la fiert în apă cu puțin ulei de măsline pentru 10 minute. Când legumele ajung în punctul de fierbere, se adaugă apa sau supa, se asezonează cu sare, coriandru și piper și se lasă la fiert până când legumele sunt gata.

Când sunt bine fierte, se strecoară legumele, se adaugă într-un bleneder și se mixează până se formează o pastă. Se adaugă treptat câte puțin din apa în care au fiert legumele și se amestecă până când supa cremă de păstârnac capătă consistența dorită.

Piure de păstârnac cu unt și smântână

Ingrediente

  • 400 gr păstârnac;
  • 2 cartofi;
  • 100 ml smântână pentru gătit;
  • 50 gr unt;
  • Sare și piper.

Mod de preparare

Păstârnacul se curăță de coajă, se spală, se curăță rondele și se pune la fiert în apă rece. Se adaugă și sarea și se lasă la fiert pentru aproximativ 25 de minute. Cartofii se curăță, se taie în cubulețe și se pun la fiert separat.

După ce păstârnacul este fiert, se scurge de apă și se mărunțește cu blenderul. Cartofii se scurg de apă, se zdrobesc bine și se amestecă cu păstârnacul, se adaugă untul moale și se amestecă bine până când se încorporează în piure. Consistența piureului se ajustează cu smântâna de gătit, încălzită în prealabil. Se asezonează cu sare și piper și se consumă cald.

Chipsuri de păstârnac la cuptor

Ingrediente

  • 2 rădăcini de păstârnac;
  • 2-3 linguri ulei de măsline;
  • 4-5 căței de usturoi;
  • Sare, piper, semințe de chimen, rozmarin.

Mod de preparare

Păstârnacul se curăță, se taie în felii subțiri sau rondele și se pune pe hârtie de copt. Se încălzește cuptorul la 220 de grade și se pune tava la cuptor pentru aproximativ minute. Feliile de păstârnac se întorc de pe o parte pe alta până se rumenesc uniform. Chipsurile de păstârnac se servesc calde sau reci, ca o gustare ori ca și garnitură pentru felul principal.

Sursă foto: Shutterstock.com

Citeşte şi:

Măceșe – valori nutriționale, beneficii și proprietăți. Rețete cu măceșe

Zucchini – ce beneficii are și cum se prepară. Rețete cu zucchini

Castraveți – beneficii, proprietăți și rețete

Cel mai dur atac la Super Liga Europei: „Lumea moare și ei vor doar bani. Să-și bage în fund toate milioanele!”
PARTENERI - GSP.RO
Cel mai dur atac la Super Liga Europei: „Lumea moare și ei vor doar bani. Să-și bage în fund toate milioanele!”
Bărbat din Târgu Jiu, mort după vaccinarea cu AstraZeneca. Ce au descoperit medicii în trupul lui
Playtech.ro
Bărbat din Târgu Jiu, mort după vaccinarea cu AstraZeneca. Ce au descoperit medicii în trupul lui
Imagini cu crima între migranți de la Timișoara. Agresorul a scos cuțitul și s-a năpustit asupra victimei, când a ajuns în dreptul ei
Observatornews.ro
Imagini cu crima între migranți de la Timișoara. Agresorul a scos cuțitul și s-a năpustit asupra victimei, când a ajuns în dreptul ei
Horoscop 21 aprilie 2021. Săgetătorii au multe îndoieli și griji legate de muncă, dar și de starea de sănătate
HOROSCOP
Horoscop 21 aprilie 2021. Săgetătorii au multe îndoieli și griji legate de muncă, dar și de starea de sănătate
Ce au discutat prinții William și Harry după înmormântarea bunicului lor. Credeau că nu îi aude nimeni. VIDEO
Știrileprotv.ro
Ce au discutat prinții William și Harry după înmormântarea bunicului lor. Credeau că nu îi aude nimeni. VIDEO
Europa, zguduită de o decizie anunţată oficial azi-noapte. Boris Johnson şi Emmanuel Macron, reacţii tranşante
Telekomsport
Europa, zguduită de o decizie anunţată oficial azi-noapte. Boris Johnson şi Emmanuel Macron, reacţii tranşante
Cum să profiți de ajitorul Mastercard dacă ai afacerea ta  (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Cum să profiți de ajitorul Mastercard dacă ai afacerea ta (PUBLICITATE)