Deși apare mai des pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, incontinența urinară nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Dacă incontinența urinară vă afectează activitățile zilnice, nu ezitați să vă adresați unui specialist. Pentru majoritatea oamenilor, schimbarea stilului de viață și modificările dietetice sau îngrijirea medicală pot trata simptomele incontinenței urinare.

Care sunt cauzele posibile?

Incontinența urinară poate avea diferite cauze, în funcție de tipul acesteia:

Incontinența la stres se întâmplă atunci când stresul sau presiunea asupra vezicii urinare determină pierderea controlului asupra vezicii urinare. Acest lucru s-ar putea datora tusei, strănutului, râsului, ridicării a ceva greu sau activității fizice. Cauzele includ mușchii slabi ai podelei pelvine și vezica urinară fiind în afara poziției sale normale.

Incontinența urgentă se întâmplă atunci când aveți un impuls puternic (nevoie) de a urina, iar câteodată urinarea apare înainte de a putea ajunge la toaletă. Este adesea legat de o vezică hiperactivă. Incontinența urgentă este cea mai frecventă la persoanele în vârstă. Uneori poate fi un semn al unei infecții ale tractului urinar (ITU). Se poate întâmpla și în anumite afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă și leziunile măduvei spinării.

Incontinența de prea plin se întâmplă atunci când vezica urinară nu se golește până la capăt. Acest lucru face ca prea multă urină să rămână în vezica urinară. Vezica se umple prea mult și apare scurgeri spontane de urină. Această formă de incontinență urinară este cea mai frecventă la bărbați. Unele dintre cauze includ tumori, pietre la rinichi, diabet și anumite medicamente.

Incontinența funcțională se întâmplă atunci când o dizabilitate fizică sau mentală, probleme de vorbire sau alte probleme vă împiedică să ajungeți la toaletă la timp. De exemplu, cineva cu artrită poate avea probleme cu desfacerea pantalonilor sau o persoană cu boala Alzheimer poate să nu-și dea seama că trebuie să plănuiască să folosească toaleta.

Incontinența mixtă înseamnă că aveți mai multe tipuri de incontinență. Este, de obicei, o combinație de stres și incontinență urgentă.

Incontinența tranzitorie este scurgerea de urină care este cauzată de o situație temporară (tranzitorie), cum ar fi o infecție sau un medicament nou. Odată ce cauza este eliminată, incontinența dispare.

Umezirea patului se referă la scurgerile de urină în timpul somnului. Acest lucru este cel mai frecvent la copii, dar și adulții îl pot avea. La adulți, cauzele includ unele medicamente, cofeina și alcoolul. De asemenea, poate fi cauzată de anumite probleme de sănătate, cum ar fi diabetul insipid, o infecție a tractului urinar, pietre la rinichi, prostată mărită și apnee de somn.

Care sunt factorii de risc care ne predispun la această boală?

La adulți, au un risc mai mare de a dezvolta o formă de incontinență urinară dacă prezintă următorii factori de risc:

 • Sexul feminin, mai ales după ce au trecut prin sarcină, naștere și / sau menopauză.
 • Vârsta mai înaintată. Pe măsură ce îmbătrânești, mușchii tractului urinar slăbesc, ceea ce face mai dificilă menținerea urinei în vezica urinară.
 • Anumite probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, obezitatea sau constipația de lungă durată
 • Statusul de fumător
 • Un defect congenital care afectează structura tractului urinar
 • La copii, udarea patului este mai frecventă la copiii mai mici, la băieți și la cei cu istoric familial.
 1. Cum este diagnosticată această problemă?

Incontinența urinară este diagnosticată cu ajutorul următoarelor:

 • Un istoric medical, care include întrebarea despre simptomele dumneavoastră. S-ar putea să țineți un jurnal al vezicii urinare cu câteva zile înainte de programarea la un specialist. Jurnalul ar trebui să includă cât și când beți lichide, când și cât urinați.
 • Un examen fizic, care poate include un examen rectal. Femeile pot primi, de asemenea, un examen pelvian.
 • Analize de urină și / sau sânge
 • Teste funcționale ale vezicii urinare
 • Testele imagistice

Cum este tratată incontinența?

Tratamentul incontinenței urinare depinde de tipul și cauza incontinenței urinare. Este posibil ca o persoană să aibă nevoie de o combinație de medicamente și terapii pentru un tratament efficient.

Există și anumite schimbări în stilul de viață care ameliorează scurgerile de urină, cum ar fi

 • Consumul unei cantități potrivite de lichide la momentul potrivit:
 • Activitatea zilnică
 • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase
 • Evitarea constipației
 • Renunțarea la fumat
 • Antrenarea vezicii urinare – implică urinarea programată, specifică unui program prestabilit. După ce vă adaptați la program, trebuie așteptat treptat din ce în ce mai mult între călătoriile la baie. Acest lucru ajută la întindere peretelui vesical, astfel încât vezica să poată inmagazina o cantitate mai mare de urină.
 • Efectuați exerciții pentru mușchii pelvieni. Mușchii puternici ai podelei pelviene țin mai bine în urină decât mușchii slabi. Exercițiile de întărire se numesc exerciții Kegel.

Dacă aceste alternative nu duc la o ameliorare a afecțiunii, există și alte opțiuni, cum ar fi utilizarea unor medicamente care au scopul de a relaxa mușchii vezicii urinare pentru a preveni spasmele vezicii, medicamente care blocheaza semnalele nervoase care cauzează frecvența urinării, iar la bărbați, medicamente care micșorează prostate și îmbunătățesc fluxul urinar.

Pe lângă medicamente, există și dispozitive medicale:

 • Un cateter care transportă urina din corp
 • Pentru femei, un inel sau un dispozitiv de tip tampon introdus în vagin
 • Stimularea nervului electric, care presupune schimbarea reflexelor vezicii urinare folosind impulsuri de electricitate
 • Chirurgie pentru susținerea vezicii urinare în poziția sa normală. 

Clinica Venart este specializată în chirurgie ginecologică și în ginecologie oncologică. Datorită medicilor cu o vastă experiență și a tehnicilor medicale inovatoare, asigurăm o experiență operatorie la cele mai înalte standarde de calitate, cu rezultate excepționale pe termen lung în tratarea oricăror afecțiuni ginecologice.

clinica ginecologie cluj, programări 0364 140 261. 

București 0731 837 520

 Luni – Vineri 08:00 -20:00

„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
PARTENERI - GSP.RO
„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
Andreea Raicu a pozat nud la 43 de ani. A arătat TOT: Andreea Esca ȘOCATĂ
Playtech.ro
Andreea Raicu a pozat nud la 43 de ani. A arătat TOT: Andreea Esca ȘOCATĂ
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Observatornews.ro
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Horoscop 16 mai 2021. Peștii sunt înclinați către bunăvoință față de cei dragi, poate chiar exagerează
HOROSCOP
Horoscop 16 mai 2021. Peștii sunt înclinați către bunăvoință față de cei dragi, poate chiar exagerează
Pedepsele primite de patru români din UK care au violat o tânără la Londra
Știrileprotv.ro
Pedepsele primite de patru români din UK care au violat o tânără la Londra
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
Telekomsport
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)
PUBLICITATE
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)