De Eduard Apostol,

Japonezul ajuns la 70 de ani este un scriitor faimos al ultimilor patru decenii, iar celebritatea și-a creionat-o cu operele sale, vândute ca pâinea caldă. Una dintre cărțile sale ultracunoscute este dedicată unei pasiuni arzătoare: alergatul!

“Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă” a apărut în 2007

În “Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”, pornind de la un motto ușor hollywoodian, “Durerea e inevitabilă. Suferința este opțională”, niponul povestește cu lux de amănunte experiențele sale ca alergător de maraton, de ultramaraton și de triatlon. Serios, nu e glumă! Și-a depășit cu bine numărul de 20 de astfel de experiențe, pe întregul mapamond.

La ce mă gândesc când alerg? Când e frig, mă gândesc la frig. Când e cald, mă gândesc la căldură. Când sunt trist, mă gândesc la tristețe. Când sunt fericit, mă gândesc la fericire.

Haruki Murakami

Cât mă vor ține picioarele”

Sentimentul de eliberare de după fiecare cursă îi oferă doza de energie pentru un nou maraton. O disciplină autoimpusă pentru a putea crea opere, romane care-și trag esența din interior.

Murakami e și el un om simplu, cu o autostimulare tipic japoneză, și-și spune, atunci când simte că picioarele refuză finișul unui ultramaraton de 100 de kilometri: “Eu nu sunt un om. Eu sunt o mașinărie pură. Deci nu trebuie să simt nimic, merg înainte și atât”.

INTERVIU | Les Knight, omul care vrea dispariția voluntară a omenirii pentru salvarea planetei. Ce spune despre România
Recomandări

INTERVIU | Les Knight, omul care vrea dispariția voluntară a omenirii pentru salvarea planetei. Ce spune despre România

11 ore și 42 de minute

este timpul scos de nipon la un ultramaraton de 100 de kilometri în jurul lacului Saroma, în nordul Japoniei.

Cu dezinvoltura unui puștan, romancierul declară cu tărie: “O să alerg oricât m-ar avertiza lumea. Cât mă vor ține picioarele, oricât m-aș boșorogi. Cel mai important e să calc linia de final, să știu că am făcut tot ceea ce am putut. Să învăț lecții concrete din eșecuri și din bucurii”.

S-a întrecut cu soarele

Scriitorul-sportiv s-a apucat de alergat la 33 de ani. La 45 de ani a atins apogeul, conform propriei estimări.

Duelându-se cu un adversar implacabil – îmbătrânirea -, dar refuzând s-o lase mai moale, cu gândul de a termina fiecare cursă începută, cu mândria de a bifa pe fiecare, ținta sa a fost mereu de a termina o dată pe an câte un maraton, de 42,195 de kilometri, într-un timp de 3 ore și 30 de minute.

“Mușchii se pun greu. Și se pierd ușor. Grăsimea se pune ușor și se pierde greu. O realitate nesuferită” – Haruki Murakami

A început prin a alerga de la Atena la Marathon, traseul invers, legendar, singur, asistat de reporterii unei reviste, din dorința de a se lua la întrecere cu soarele!

Mă trezesc la ora 5.00 dimineața și mă duc să alerg. Fac 60 de kilometri pe săptămână, uneori chiar mai mult. Adică 10 kilometri pe zi, în medie. Pe o insulă din Grecia, eram singurul care alerga, iar oamenii mă tachinau, invitându-mă la un păhărel de Ouzo.

Harki Murakami

Foto: Profimedia

Citeşte şi:

EXCLUSIV | Șeful Ambulanței Timiș recunoaște: ”Eu am fost medic dispecer sâmbătă seara și apoi am intrat în concediu”. Conform ordinului MS, Leonida trebuia să raporteze evenimentul!

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: ”Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!”

Cine e Ionuț Păsulă, reprezentantul firmei elvețiene care deținea blocul morții din Timișoara. Autoritățile i-au confiscat un pistol în 2018

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 17 ianuarie 2020. Taurii au conflicte cu cei din mediul de la serviciu
HOROSCOP

Horoscop 17 ianuarie 2020. Taurii au conflicte cu cei din mediul de la serviciu