MENIU CAUTĂ
, de Catalin Apostol

Antidoping: Rusia şi Kenya sunt atent supravegheate înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio

Distribuie

Rusia și Kenya, plasate sub strânsă supraveghere înaintea Jocurilor Olimpice: pentru CIO, cu șase săptămâni înaintea JO de la Rio, există ''îndoieli serioase privind prezumția de nevinovăție'' a sportivilor din aceste două țări, și nu doar în atletism, informează Agerpres.

”Există îndoieli serioase asupra prezumției de nevinovăție a atleților ruși și kenyeni”, a afirmat marți Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpice (CIO), după reuniunea la vârf de la Lausanne, care a abordat în principal posibila prezență a atleților ruși la JO de la Rio (5-21 august).

Și tocmai de aceea, pentru a putea merge la Jocurile Olimpice de la Rio în această vară, ”sportivii din cele două țări vor trebui să fie declarați eligibili de federațiile internaționale respective, după o evaluare individuală”, a precizat șeful CIO, vorbind despre o decizie luată ”în unanimitate” de către reprezentanții prezenți marți la summitul din Elveția.

Această mențiune, ”federațiile internaționale respective”, subliniază că toate sporturile sunt vizate și nu doar atletismul, chiar dacă Thomas Bach nu a făcut niciodată o mențiune la un alt sport.

”Fiecare federație internațională trebuie să ia o decizie asupra eligibilității sportivilor săi. (…) În acest proces, absența controlului antidoping pozitiv realizat în țara vizată nu trebuie să fie considerat suficient. Federațiile internaționale vor trebui să ia în calcul și alte teste, supervizate și aprobate de autoritățile internaționale”, inclusiv de Agenția mondială antidoping.

În ce privește atletismul rus, CIO și-a reînnoit susținerea deplină a deciziei Federației internaționale de atletism de a prelungi, vineri, suspendarea federației ruse, privând de facto marea majoritate a atleților ruși de Jocurile de la Rio.

”Summintul confirmă, respectă și aprobă decizia luată de IAAF vineri”, a declarat Thomas Bach.

În ce privește atleții ruși care vor fi recalificați de către IAAF, după ce au demonstrat că sunt ”curați”, ”ei vor participa sub drapelul rus” la JO, și nu sub cel olimpic, cum va fi cazul pentru echipa refugiaților, a precizat Thomas Bach.

”Ei vor concura sub culorile rusești deoarece doar membrii afiliați la comitetul național olimpic pot participa la JO. Or, comitetul național olimpic rus nu a fost suspendat”, a explicat el.

De la Ceboksari, unde se desfășoară campionatele de atletism ale Rusiei, țarina săriturii cu prăjina, Elena Isinbaeva, anunțase deja că refuză să concureze sub drapelul olimpic.

”Eu sunt rusoaică, am o țară, am un drapel”, a susținut dubla campioană olimpică. ”Echipa noastră nu boicotează Jocurile Olimpice și nu există război în țara noastră. Deci, noi nu avem niciun motiv să concurăm sub drapelul olimpic”, a adăugat Isinbaeva.

Citește mai multe despre kenya și Rusia pe Libertatea.

Comentarii