Cuprins:
În contextul economic actual, marcat de incertitudini globale și presiuni financiare, 28% dintre angajatori sunt obligați să facă reduceri de personal, necesare pentru optimizarea de costuri, arată rezultatele unui studiu la care au participat 115 companii din sectorul privat.
28% dintre angajatorii din România concediază. „Companiile devin mai conservatoare în ceea ce privește angajările”
Potrivit datelor, doar 24% dintre firme estimează o creștere ușoară a numărului de angajați în 2024, față de 46% în 2023. Scăderea este influențată de creșterea costurilor salariale, incertitudinile economice și nevoia de optimizare a resurselor interne.
De asemenea, 41% dintre companii prevăd stagnarea numărului actual de angajați, în creștere față de 31% anul 2023, ceea ce arată o orientare către stabilitate și consolidare, încredere în echipele actuale, în locul unei extinderi rapide.
„În contextul economic actual, companiile devin mai conservatoare în ceea ce privește angajările. Deși dorința de creștere există, presiunile externe – precum creșterea costurilor operaționale și incertitudinile globale – determină o abordare mai precaută. Observăm o tendință clară de consolidare și de maximizare a eficienței resurselor interne”, a spus Sorina Donisa, președinte AFSRU.
Munca pe perioadă determinată rămâne una dintre principalele opțiuni pentru angajatori
Totodată, 21% dintre firme anticipează o ușoară scădere a numărului de angajați în 2024, o creștere față de anul 2023, când doar 15% preconizau acest lucru. Această tendință semnalează faptul că firmele sunt gata să facă ajustări tactice în funcție de evoluția pieței și a provocărilor economice, dar fără a implementa măsuri severe de reducere a personalului.
Sondajul mai arată că majoritatea companiilor preferă angajări moderate în funcție de nevoile imediate, creșterile sau scăderile considerabile ale forței de muncă fiind rare.
Munca pe perioadă determinată rămâne una dintre principalele opțiuni pentru 42% dintre angajatori în 2024, potrivit studiului, în timp ce atragerea și retenția talentelor rămân priorități critice pentru companii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Antonel80 • 19.10.2024, 17:55
Bună treaba ,aia de țin tara pe linia de plutire sunt dați afară și aia de o falimentează stau bine merci .Își dau prime ( fără vreun merit ) de sute de de mii de euro își cumpără ceasuri de sute de mii de euro ,se plimba aiurea pe banii fraierilor fără vreun folos ,își fac pensii de zeci de mii de euro fără sa fi făcut nimic notabil .Dacă intri prin ministere și le pui întrebarea lui Steve Jobs ,,ce ai făcut azi ? ,, pun pariu ca 99 la suta dau din umeri .