BMW, Mercedes-Benz sau Renault, printre numele vizate

Companiile vizate includ BMW Romania SRL, Porsche Romania SRL, Mercedes-Benz România SRL, Hyundai Auto România SRL, Renault Commercial Roumanie SRL/Automobile-Dacia SA și Euro Inter Trade Corporation SRL. Aceste firme reprezintă mărci precum Audi, BMW, Dacia, Hyundai, Mercedes-Benz, Renault, Volkswagen și altele, acoperind aproximativ 70% din piața auto din România.

Investigația se concentrează pe posibile înțelegeri între importatori și rețelele lor de dealeri și service-uri autorizate. Consiliul Concurenței suspectează că aceste practici ar putea limita accesul altor companii la clienți în domeniul reparațiilor auto și al pieselor de schimb.

Suspiciuni privind condițiile de garanție

Autoritatea are indicii că anumite clauze contractuale ar putea forța proprietarii de mașini să efectueze lucrări de întreținere și reparații doar în rețelele autorizate, chiar și pentru operațiuni neacoperite de garanție. Această practică ar putea duce la pierderea garanției dacă proprietarii aleg alte service-uri sau piese de schimb.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat: „Garanția unui autovehicul nu ar trebui condiționată de realizarea unor lucrări care nu intră în garanție și care sunt plătite de proprietar doar în cadrul rețelelor autorizate sau cu utilizarea exclusivă a anumitor piese de schimb. O astfel de practică este nocivă pentru concurență și prejudiciază clienții.”

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Procedura de investigație

Inspecțiile neanunțate au fost autorizate de Curtea de Apel București. Acestea sunt considerate necesare pentru obținerea informațiilor relevante în cadrul investigației. Cu toate acestea, Consiliul Concurenței subliniază că aceste acțiuni nu reprezintă o concluzie prealabilă privind vinovăția companiilor implicate.

În cazul în care se vor constata încălcări ale regulilor de concurență, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, există posibilitatea reducerii sau chiar eliminării amenzilor pentru firmele care cooperează în cadrul programului de clemență al autorității.

Această investigație are potențialul de a schimba semnificativ piața auto din România. Ea vizează practici care ar putea afecta direct consumatorii, influențând costurile de întreținere și reparație a vehiculelor.

Investigația a fost inițiată „din oficiu” de către Consiliul Concurenței. Aceasta se concentrează pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor, precum și pe distribuția pieselor de schimb în România.

Reacția Porsche România

„Porsche Romania SRL respectă cu strictețe legile și reglementările aplicabile, inclusiv în domeniul dreptului concurenței, ca parte integrantă a principiilor sale de business. Porsche Romania SRL coopereaza pe deplin cu autoritatea de concurență și își îndeplinește toate obligatiile legale ce îi revin pe durata procedurii de investigație. Dat fiind faptul că este vorba de o investigație în derulare, nu putem face vreun comentariu cu privire la aceasta. În orice caz, Porsche Romania SRL este încrezătoare că investigația autorității de concurență va confirma respectarea prevederilor legale aplicabile de către societatea noastră”, se arată într-o informare a companiei Porsche România.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.