MENIU CAUTĂ
19 Sep. 2012 16:06 , de Radu Nistor

Daciana Sârbu vrea o mai bună reprezentare a femeilor la şefia companiilor

Distribuie

Potrivit propuneunerii înaînaintate Parlamentului European de comisarul pentru Justiţie, Viviene Reding, care ar urma să fie adoptată luna viitoare, companiile cu peste 250 de angajaţi sau cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro, din cele 27 de state ale UE, vor fi obligate să crească la 40% ponderea femeilor de la conducerea firmelor. Altfel, vor fi amendate sau chiar pot pierde ajutoarele sau contractele pe care le au de la stat. Proiectul a iscat multe controverse şi a eşuat în Marea Britanie şi în Suedia, unde demersul voluntar al companiilor lor s-a soldat cu o creştere de numai 0,6% a ponderii femeilor la şefia firmelor.

Trebuie promovate doar cele competente

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu consideră că măsura va fi eficientă pe termen lung. Există în România o serie de companii extrem de importante conduse de femei. Cred că acesta e cel mai convingător exemplu în favoarea unei bune reprezentări a femeilor în conducerea firmelor. E suficient ca mediul economic să privească spre experienţa lor şi să realizeze un adevăr simplu: câtă vreme competenţa şi realizările profesionale sunt singurele criterii de a promova, genul e irelevant', ne-a declarat Daciana Sârbu.
Potrivit europarlamentarului român, femeile sunt majoritare în rândul absolvenţilor de studii universitare la nivelul UE, iar numirea lor în conducerea marilor firme e un calcul pur economic, pe care îl vor înţelege tot mai multe companii, fie voluntar, fie sub influenţa unor direcţii impuse la nivel comunitar'.

În România, circa 34% dintre directori sunt doamne

La nivel european, conform datelor centralizate de Uniune, în luna ianuarie a acestui an, femeile deţineau doar aproape 14% din funcţiile de conducere în cele mai mari grupuri listate la bursă. Mai mult, România e fruntaşă în topul ţărilor cu cele mai multe femei în poziţii de conducere, cu o pondere de 34%.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Un avion de instrucție s-a prăbușit la Tuzla! O persoană a murit
Comentarii