Semnatarii susţin că procedura electorală propusă de AEP este „insuficient cunoscută”, subliniind totodată că informaţiile de interes public şi comunicarea dinspre instituţiile statului pot fi îmbunătăţite.

„În prima săptămână de la lansare am monitorizat informaţiile publicate în timp real pe www.votstrainatate.ro şi am constatat următoarele. Media zilnică a înscrierilor pentru votul în secţia de votare este de aproximativ 470, iar media zilnică a înscrierilor pentru votul prin corespondenţă este de aproximativ 425 de persoane. Un calcul probabilistic demonstrează că dacă media de interes pentru înregistrarea pe site a cetăţenilor cu drept de vot se păstrează, până la împlinirea termenului limită de înscriere, atunci pe 11 septembrie 2019, se vor fi înscris aproximativ 21.600 la votul în secţia de vot şi aproximativ 19.500 de cetăţeni la votul prin corespondenţă”, se arată în scrisoare.

Conform aceleiaşi surse, în lume există 5,6 milioane de români, dintre care 700.000 cu paşapoarte CRDS (cetăţean român cu domiciliul în străinătate – n.r.).

„Raportat la numărul cetăţenilor români cu drept de vot din diaspora ne dăm seama că cifra finală nu va reflecta nevoia reală de prezenţă la vot a cetăţenilor, aşa după cum se cunoaşte din istoricul ultimelor scrutine. Am corelat cele de mai sus cu demersurile noastre de promovare a înscrierii pe www.votstrainatate.ro în comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea şi ne-am dat seama că ceea ce se întâmplă este insuficient. Puterea noastră de impact este inferioară posibilităţilor reale pe care le au instituţiile pe care le reprezentaţi în calitate de autorităţi ale statului”, se explică în scrisoare.

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu
Recomandări

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu

Semnatarii menţionează că informaţiile de interes public şi comunicarea dinspre instituţiile statului „pot fi îmbunătăţite”, invocând în acest sens dreptul constituţional al cetăţenilor români la informaţie (art. 31 alin. (2) din legea fundamentală), precum şi Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia, „care specifică în mod clar obligaţia autorităţilor de a informa cât mai bine” cetăţenii.

Gestul ei spune TOT despre adevărata lor relație! Ce a făcut Andreea Bălan când l-a văzut pe tatăl ei la nuntă
Recomandări

Gestul ei spune TOT despre adevărata lor relație! Ce a făcut Andreea Bălan când l-a văzut pe tatăl ei la nuntă

Astfel, se solicită promovarea de urgenţă a beneficiilor înregistrării la vot pe site-ul www.votstrainatate.ro.

„Demersul dumneavoastră ar avea un impact mult mai mare, deoarece aţi putea folosi canale media de comunicare diverse, precum difuzarea de mesaje de interes public, reglementată de CNA, flyere distribuite la graniţă, afişe la sediile MAE sau ale ambasadelor şi consulatelor României, inclusiv prin parteneriat cu instituţii omoloage ale statelor în care diaspora românească trăieşte sau alte asemenea”, menţionează organizaţiile.

O altă cerere este publicarea în timp real pe site-ul www.votstrainatate.ro de date adiţionale, prin adăugarea informaţiilor suplimentare despre înscrişii per ţară/regiune/localitate.

„Informaţiile să fie uşor de accesat, de înţeles şi de interogat informatic, atât pentru votul în secţia de votare, cât şi pentru votul prin corespondenţă. Acest lucru va permite celor interesaţi să promoveze site-ul AEP în interiorul comunităţilor de rezidenţă”, se mai menţionează în scrisoare.

Anca Serea rupe tăcerea și le răspunde celor care spun că e sectantă: ''Sunt de religie...'
Recomandări

Anca Serea rupe tăcerea și le răspunde celor care spun că e sectantă: ''Sunt de religie...'

Semnatarii doresc, de asemenea, publicarea pe site a informaţiilor referitoare la probabilitatea de a exista înregistrări de cereri duble de la persoane unice, astfel încât una şi aceeaşi persoană să se înscrie, pentru siguranţă, atât pentru votul în secţie, cât şi pentru votul prin corespondenţă.

„Existenţa acestor înregistrări duble ar putea crea nevoi artificiale, dar publicarea informaţiei ar putea ajuta la mitigarea riscului de supra-dimensionare, prin tactici transparente de comunicare publică”, motivează autorii scrisorii.

Ei solicită şi transmiterea de informaţii legate de demersurile MAE de a organiza secţii de votare în diaspora, atât în sedii proprii, precum consulate/ambasade, cât şi în sedii obţinute prin parteneriat cu autorităţi locale în care se înregistrează nevoia de prezenţă la vot a minimum 100 de români cu drept de vot. O altă cerere constă în susţinerea asociaţiilor civice active în ţară şi diaspora să organizeze din timp acţiunile de identificare şi completare a resurselor umane necesare în secţiile noi de votare în străinătate, prin focalizarea cu precădere în acele oraşe din afara ţării în care AEP constată un număr mare sau foarte mare de cereri pentru înfiinţarea de noi secţii de vot.

Printre grupurile civice şi ONG-urile semnatare, din diaspora şi din ţară, se numără: Iniţiativa România şi alţi membrii ai platformei civice Contract România, #Rezistenţa, Asociaţia Platforma România 100, Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie – VeDem Just, Corupţia Ucide.

Citeşte şi:

Românii din Diaspora care vor să voteze prin corespondenţă la prezidenţiale se pot înscrie pe listă, începând de duminică, 28 iulie

„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu
GSP.RO

„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu

Horoscop 16 septembrie 2019. O zodie primește o lecție de viață importantă! Ce îi fac prietenii
HOROSCOP

Horoscop 16 septembrie 2019. O zodie primește o lecție de viață importantă! Ce îi fac prietenii