Emanuel Ungureanu a declarat, joi, în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție din Cluj, că se poate vorbi despre un “jaf generalizat” la Institutului de Transplant Renal din Cluj (ICUTR), unde medicul Mihai Lucan a dispus cumpărarea de diverse materiale medicale care erau folosite și de clinica sa privată, notează Mediafax.ro.

„Am adus probe noi în urma sesizării depuse în iulie la structura centrală a DNA de la Bucureşti, pe tema achiziţiilor de la ICUTR, controlat de Mihai Lucan între 2012 – 2016, dosarul fiind trimis spre soluţionare la DNA Cluj, nu mi s-a spus de ce. Eu i-am rugat pe cei de la DNA ca structura centrală să lucreze acest dosar, deoarece cei de la Cluj nu ştiu să aibă experienţă în anchetarea faptelor de corupţie din domeniul medical. Am adus procese verbale de recepţie care dovedesc scheme rudimentare de fraudare a ICUTR Cluj-Napoca folosite de Mihai Lucan, printre care încredinţări directe, achiziţii care se făceau la institut astfel încât şi la clinica sa privată Lukmed să fie cumpărate anumite lucruri, iar consumabilele, de la sonde la bandaje, se ameţeau între cele două instituţii să nu se mai ştie unde se consumau anumite materiale, fiind luate cantităţi mai mari la stat pentru a fi folosite la privat. Vorbim despre un jaf generalizat”, a precizat Ungureanu, conform sursei citate.

Deputatul USR a menționat că la ICUTR Cluj-Napoca se cumpără, în prezent, un aparat litotriptor, destinat spargerii pietrelor de rinichi, după ce dispozitivul medical existent a fost băgat în faliment tehnic de către Mihai Lucan. Astfel, procedurile medicale ar fi urmat să aibă loc la Lukmed, clinica privată a medicului Lucan.

Totodată, Ungureanu a menționat că un aparat laser a fost achiziționat cu 100.000 de euro, deși pe piață costă 50.000 de euro. Deputatul mai spune că anumite aparate au fost luate în custodie de ICUTR și cumpărate de institut. Mai apoi, în caietele de sarcini au apărut aceleași caracteristici ale aparatelor vândute de firme de casă ale institutului.

Un bărbat s-a îndrăgostit de o prostituată. Ce gest nebunesc a făcut când a văzut-o într-o mașină cu un client
Recomandări

Un bărbat s-a îndrăgostit de o prostituată. Ce gest nebunesc a făcut când a văzut-o într-o mașină cu un client

„Am constatat o lipsă năucitoare de voinţă a justiţiei din Cluj de a demonstra aceste fraude. Prejudiciul se ridică la sute de mii de euro, frauda se făcea inclusiv de la medicamente care opresc sângerarea, acestea fiind date în cantităţi uriaşe. O doză dintr-un astfel de medicament costă 1000 de lei şi se treceau cantităţi colosale, deoarece fiecare firmă care pompa bani în ICUTR în exces venea în contrapartidă cu un contract de sponsorizare în Societatea Română de Boli Genitourinare. Cu cât se indicau mai multe medicamente, cu atât sponsorizările erau mai consistemte. Am găsit un contract de sponsorizare a ICUTR prin societatea respectivă pentru o maşină, în valoare de peste 20.000 de euro, maşină care nu a ajuns niciodată la institut, deşi banii au intrat”, a explicat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR afirmă că fraudarea ICUTR Cluj-Napoca s-a făcut pe faţă întrucât medicul Mihai Lucan ştia că se bucură de protecţie.

„Procurori, generali din SRI, patroni de presă când aveau probleme de sănătate îl sunau pe Lucan, pentru ei sau rudele lor. Lucan, prin mentalitatea lui, considera că tot ce face la ICUTR Cluj-Napoca i se cuvine, nu considera că este un funcţionar public, ci se află pe propria lui moşie”, a conchis deputatul USR.

Potrivit procurorilor DIICOT, dosarul care-l vizează pe Mihai Lucan are ca obiect efectuarea de cercetări faţă de membrii unui grup infracţional organizat constituit de către Mihai Lucan, Valerian Lucan şi Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajaţi ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul Institutului, în favoarea SC Lukmed SRL.

Anchetatorii susțin că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca ar fi fost prejudiciat cu 5.169.406,91 lei. Ar fi fost folosite resursele financiare, materiale şi umane ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca în beneficiul clinicii aparţinând SC Lukmed SRL. Mai mult, pacienţii operaţi în clinica privată Lukmed ar fi plătit mai mulți puțini pentru internare în ICUTR decât tarifele de spitalizare stabilite în fiecare an de Institut.

Polițist local din Baia Sprie, filmat în timp ce dormea în mașina de serviciu. VIDEO
Recomandări

Polițist local din Baia Sprie, filmat în timp ce dormea în mașina de serviciu. VIDEO

În plus, clinica privată ar fi folosit un aparat medical performant al Institutului, în vederea tratării diferitelor forme de cancer. Procurorii DIICOT susțin că în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale care au fost efectuate în cadrul SC Lukmed SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale aparţinând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, transferată fără titlu din incinta acestei instituţii în cea a SC Lukmed SRL, în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kit-urilor necesare utilizării acestuia au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienţilor le-au fost percepută sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

sursă foto: Ziar de Cluj


Citește și SUPER EXCLUSIVITATE/ Primele imagini cu Elena Udrea gravidă în 7 luni. Avem fotografiile și dovezile pe care le vâna toată lumea!


 

„De ce atinge o adolescentă?”. Scandal în Canada după ce Bianca Andreescu s-a intalnit cu Justin Trudeau
GSP.RO

„De ce atinge o adolescentă?”. Scandal în Canada după ce Bianca Andreescu s-a intalnit cu Justin Trudeau

Horoscop 21 septembrie 2019. Trei zodii au o șansă URIAȘĂ să își schimbe viața în bine
HOROSCOP

Horoscop 21 septembrie 2019. Trei zodii au o șansă URIAȘĂ să își schimbe viața în bine