Preşedinţia franceză a refuzat să precizeze ce tratament urmează acesta, însă a anunţat că şeful de stat s-a instalat în La Lanterne, o reşedinţă pusă la dispoziţia preşedinţilor francezi, la Versailles, unde va rămâne timp de 7 zile și va lucra de la distanță.
Joi seara, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a precizat că Emmanuel Macron „are simptome specifice, tuse şi oboseală puternice”, menționează Agerpres, care citează AFP și dpa.
Emmanuel Macron a făcut o declaraţie joi la sfârşitul după-amiezii, de la distanţă, în marja unui consiliu asupra ajutorului pentru dezvoltare, unde a apărut cu o mască tip FFP2, fără a evoca starea lui de sănătate.
Cu toate acestea, contaminarea lui Macron cu noul tip de coronavirus a perturbat agendele de lucru ale mai multor lideri europeni cu care el a fost în contact în ultimele zile, în special în timpul unui summit european la Bruxelles, pe 10-11 decembrie.
Potrivit unei surse apropiate executivului, tocmai acolo s-a infectat Macron, în timp ce s-a aflat timp de 20 de ore alături de liderii celor 27 de ţări din UE, inclusiv în timpul unei lungi nopţi de negocieri.
Premierii luxemburghez Xavier Bettel, belgian Alexander De Croo, spaniol Pedro Sanchez şi portughez Antonio Costa, testat negativ, precum şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au anunţat că intră în izolare.
În schimb, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a participat luni la un dineu la Paris împreună cu preşedintele francez, nu a considerat necesar să intre în carantină.
Înainte de Emmanuel Macron, numeroşi şefi de stat şi de guvern au fost deja contaminaţi cu noul tip de coronavirus, inclusiv preşedintele american Donald Trump şi premierul britanic Boris Johnson, care, la fel ca alţi numeroşi lideri, i-au adresat lui Macron mesaje de susţinere.
Franța a ieșit miercuri dintr-o carantină de o lună și jumătate, însă lockdown-ul pe timp de noapte a rămas în vigoare între orele 20:00 și 6:00.