Cu ce nu este de acord Fondul Monetar
- Mâncarea rămâne în continuare scumpă
Reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale le-au transmis parlamentarilor din Comisia de buget-finanţe că nu sunt de acord cu scăderea TVA la 9% pentru alimentele de bază, pentru că ar produce deficit bugetar. Daniel Constantin, ministrul agriculturii, anunţa cu surle şi trâmbiţe, în urmă cu o lună, că pe bugetul anului viitor se va include “cu siguranţă” scăderea TVA, şi le-a dat speranţe românilor amărâţi că vor putea cumpăra mâncare mai ieftină.
- Impozitarea pe categorii, respinsă
Reprezentanţii creditorilor internaţionali au respins şi propunerea de a introduce cote diferenţiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice. Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat, recent, că de anul viitor vor fi aplicate cote mai mici de impozitare în cazul salariilor sub 1.600 de lei. Pentru lefurile sub 800 de lei cota va fi de 8%, pentru cele între 801 şi 1.600 de lei, va fi de 12%, iar pentru cele mai mari de 1.601, va fi de 16%. Măsura a fost respinsă însă de FMI, pe motiv că s-ar depăşi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB impus de reglementările europene.
S-a întârziat privatizarea companiilor de stat
Deşi Fondul Monetar Internaţional a cerut de mai bine de un an implementarea managementului privat la companiile de stat, Guvernul nu a reuşit să pună în practică această măsură. Astfel, Fondul a cerut în mod expres ca acest proces să aibă loc până în septembrie. Totodată, s-a cerut grăbirea procesului de privatizare a companiilor de stat, printre care CFR, TAROM, Oltchim sau Transgaz.
Aici s-a dat undă verde
- Creşterea salariilor, în plan
“În cadrul negocierilor s-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale funcţionarilor bugetari la nivelul din iunie 2010, cele pentru plata sumelor reţinute necuvenit pensionarilor, corespunzător a şapte luni din acest an şi nouă luni din anul care urmează”, a anunţat ministrul finanţelor după încheierea negocierilor cu FMI.
- Plata TVA la încasarea facturii, acceptată
Măsura privind plata TVA la încasarea facturii se va aplica de la 1 ianuarie 2013, a anunţat, sâmbătă, ministrul finanţelor publice, Florin Georgescu, la finalul negocierilor cu misiunea FMI.
- Coplata în sănătate, amânată
Guvernul s-a înţeles cu FMI să mai aştepte pentru aplicarea coplăţii în sănătate. Introducerea acestui angajament a fost amânată, iar autorităţile române nu s-au angajat la nici un termen faţă de Fond, potrivit ministrului sănătăţii, Vasile Cepoi. Coplata prevede o serie de cheltuieli în plus la doctor, pe lângă asigurările obligatorii. Prin coplată pentru o simplă vizită la medicul de familie se vor plăti aproximativ 10 lei.