La Biled nu mai sunt clase de liceu la zi din anul școlar 2018-2019. Pentru viitorul an școlar, unitatea de învățământ n-a mai primit nici clase de seral, urmând ca după finalizarea actualei promoții de profil să rămână doar cu clasele profesionale. 

Satul colonizat de germani după ocupația otomană

Istoria școlii din Biled începe în urmă cu 240 de ani, când localitatea, depopulată din cauza războaielor și a epidemiilor, a fost colonizată de germani, ca urmare a eliberării Banatului de sub ocupație otomană. 

Potrivit istoricului de pe site-ul instituției, primii coloniști germani au ajuns la Biled în toamna anului 1765, iar în 1767 erau deja construite 252 de case, primăria şi şcoala. 

„Prima şcoală a fost construită în Strada Veche (prima stradă a localităţii) pe locul actualei case cu numărul 474. Şcoala era formată dintr-o clasă mare, care a funcţionat şi ca biserică. Cursurile se desfăşurau în perioada celor 4-5 luni de iarnă, fiind obligatorii pentru băieţi. Mai târziu, anul şcolar s-a extins la 8-9 luni şi a devenit obligatoriu şi pentru fete”, se arată în istoricul școlii. 

Clase cu 80-120 de elevi

Aceeași sursă arată că, pe fondul creșterii natalității, deși a fost extinsă, şcoala a devenit neîncăpătoare. „Curtea Imperială de la Viena a aprobat în anul 1798 construirea unei şcoli din cărămidă în spatele bisericii. Clădirea bisericii fusese terminată în anul 1777. Din cauza războiului cu turcii lucrările la școală au fost amânate. Abia în anul 1800 lucrările au fost reluate, cheltuielile fiind suportate de comună. Clădirea cuprindea trei săli de clasă, două pentru băieţi şi una pentru fete, precum şi trei camere pentru învăţători”, se mai arată pe site-ul unității de învățământ. 

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

În anul 1837 la școala din Biled învăţau 574 de elevi: 354 de băieţi şi 220 de fete. Cu timpul şi această şcoală a devenit neîncăpătoare, astfel că în anul 1847 a fost construită o clădire mai mare. 

„La 15 septembrie 1890 existau patru clase de băieţi şi patru clase de fete. Din octombrie 1877, pentru prima dată în istoria şcolii din Biled, au fost angajate două învăţătoare. În perioada 1765-1878 procesul de învăţământ s-a desfăşurat în exclusivitate în limba germană, numărul elevilor dintr-o clasă fiind foarte mare 80-120”, se mai consemnează în istoricul școlii din Biled. 

Grup Școlar Agricol devenit Liceul Tehnologic „Petre Mitroi”

Potrivit documentului amintit, după reforma din august 1948, la Biled au funcţionat două şcoli de şapte clase: una românească şi una germană, fiecare având conducere proprie. 

În 1959 cele două şcoli au fost unite sub o singură conducere, ca şcoală generală cu două secţii, directorul fiind de naţionalitate română, iar directorul adjunct de naţionalitate germană. Din anul şcolar 1963-1964 s-a înfiinţat la Biled o clasă de liceu teoretic cu profil real, clasele de liceu funcţionând în clădirea veche a şcolii.

În 1950, pe locul fostei școli profesionale horticole din localitate s-a înființat școala profesională de mecanici agricoli, devenită Grup Şcolar Agricol, care a avut la un moment dat 16 clase (liceu + şcoală profesională) cu un efectiv de 444 de elevi.

Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA
Recomandări
Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA

În septembrie 2012, denumirea școlii s-a schimbat, Grupul Școlar Agricol devenind Liceul Tehnologic „Petre Mitroi” Biled. Pe fondul scăderii numărului de elevi și a rezultatelor tot mai slabe la examenul de Bacalaureat, liceul din Biled nu a mai avut clase de învățământ la zi din anul școlar 2018-2020. De anul viitor nu va mai avea nici elevi noi la seral, rămânând doar cu clasele de școală profesională. 

Bac-ul din ultimii ani, doar cu candidați „vechi”

Așa se explică faptul că la ultimele cinci examene de bacalaureat, Liceul Tehnologic „Petre Mitroi” a avut doar candidați din promoțiile anterioare. Spre exemplu, în 2023 s-au înscris la Bac cinci absolvenți, s-au prezentat patru și a reușit să ia Bac-ul, cu media 6,96, un singur candidat. În 2024, s-au înscris patru candidați de la Biled, s-au prezentat trei și a reușit unul, cu media 6,9.

Și în acest an, pentru examenul de Bacalaureat care începe în 6 iunie s-au înscris șase absolvenți de la Biled. Toți sunt din promoțiile anterioare. Directoarea liceului, Gianina Larisa Veszele, a explicat pentru Libertatea că instituția de învățământ pe care o conduce mai are în momentul de față doar o clasă de seral și clasele a 9-a, a 10-a și a 11-a de școală profesională.  

Nicușor Dan convoacă oficial partidele la consultări pentru desemnarea premierului
Recomandări
Nicușor Dan convoacă oficial partidele la consultări pentru desemnarea premierului

„Noi nu mai avem liceu la zi din 2018-2019. Avem în prezent o clasă de a 12-a seral. Doar la anul o să avem clasă terminală a 13-a seral. Sunt înscriși (n.r. la Bacalaureat 2025) șase candidați din promoțiile anterioare. Avem un candidat care a terminat seralul în 2003”, a explicat directoarea liceului din Biled.

Veszele precizează că absolvenții se mai pot înscrie la examenul de Bacalaureat până vineri 6 iunie 2025, la ora 14.00. 

„Nu am mai primit clase de seral”

Gianina-Larisa Veszele susține că una dintre cauzele pentru care liceul din Biled a rămas doar cu clase de profesională și seral este poziționarea geografică. 

„Din cauza faptului că suntem foarte aproape de Timișoara am rămas doar cu școală profesională și seral. De ce am rămas cu seral? Pentru că elevul termină profesională, clasa a 11-a, și se poate înscrie în clasa a 11-a seral, mai face a 11-a, a 12-a și a 13-a seral și primește un certificat de calificare nivel patru. În momentul în care termină profesionala primește un certificat de mecanic agricol. Unii dintre ei (n.r. – cei care termină școala profesională) se pot înscrie la liceu”, a explicat Veszele. 

Directoarea de la Biled a mai declarat că, de anul viitor, la Liceul Tehnologic „Petre Miloi” nu se vor mai face înscrieri la seral. „Nu am mai primit clase de seral, deși am solicitat. Vom rămâne doar cu profesionala. Doar anul viitor o să mai avem clasa a 12-a seral (n.r. – actuala clasă a 12-a seral)”, a mai explicat directoarea. 

Puncte tari și slabe la Biled

În raportul de activitate aferent anului școlar 2023-2024, directoarea liceului prezintă la capitolul „Puncte tari” ale unității de învățământ: oferta educaţională realistă; număr mare de cadre didactice cu abilităţi de utilizare a calculatorului; munca în echipă, încadrarea cu personal didactic calificat în proporţie de 100%, în mare majoritate având grade didactice; dotarea tuturor sălilor de clasă cu mobilier funcțional etc.

La „Puncte slabe”, Larisa Veszele scoate în evidență, printre altele: mulţi elevi provin din familii cu venituri modeste sau chiar foarte reduse; insuficienta manifestare a inventivităţii şi creativităţii pedagogice a unor cadre didactice în vederea creşterii motivaţiei pentru învăţare a elevilor; insuficienta preocupare a unor cadre didactice pentru păstrarea unui climat adecvat, cu respectarea disciplinei şcolare; număr mare de absenţe înregistrat de elevii din învăţământul obligatoriu etc. 

„Trăim în zona de vest și părinții elevilor sunt plecați la muncă în străinătate ca să le asigure cele necesare. Vizavi de implicare/neimplicare (n.r. – a cadrelor didactice), să zicem că suntem pe drumul cel bun”, a mai declarat directoarea Gianina Larisa Veszele pentru Libertatea. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.