MENIU CAUTĂ
05 Dec. 2018 09:00 , de Eduard Apostol

Mama Nadiei, dezvăluiri inedite despre copilăria ”Zeiței de la Montreal”: ”Primele ei lecții de gimnastică au fost în copaci”

Distribuie

Nadia Comăneci a inaugurat ieri, la prânz, prima etapă a proiectului său personal la București: o grădiniță pentru micii gimnaști, cu vârste între 3 și 5 ani. La eveniment, printre invitații de cinci stele, campioni din toate sporturile, s-a aflat și mama Nadiei, Ștefania Comăneci.

Pe un ton domol, femeia de 76 de ani ne-a vorbit despre fiica ei, din copilărie până azi:

„Doamne, ce copil zburdalnic și minunat era! Parcă era pe baterii, nu stătea locului nici când dormea. Se-ntrecea în pozne, dar era ceva care o prindea. Rar ne găsea Crăciunul cu bomboane în pom, le dădea gata în zilele premergătoare. Era o fire băiețoasă, cu toate că a avut întotdeauna o grație în mișcări. Sărea din copac în copac, din creangă în creangă, au fost primele ei lecții de gimnastică. Apoi, prima bârnă a fost bordura de pe stradă.

La paralele, se legăna pe bara de bătut covoare. Când s-a mărit și a devenit campioană, i-am spus: Nadia, tu ești Zeița de la Montreal, realizezi?. Iar ea, mititica, a strâns una din zecile ei de păpuși în brațe și mi-a răspuns: «Mamă, tu ești zeița mea!». A fost ceva emoționant, mai ales că a fost spus cu ochii aceia de copil, pe care un părinte nu-i uită niciodată. Eu îmi doresc ca Nadia să fie fericită oriunde s-ar afla pe acest pământ, chiar dacă am o mică nemulțumire că nu sunt alături de ea de Sărbători”.

Nadia a vorbit și ea pentru Libertatea, povestind cum își va petrece Sărbătorile de Iarnă.

Libertatea: Ce înseamnă Crăciunul pentru Nadia Comăneci?
Nadia Comăneci: Este cea mai importantă și mai frumoasă tradiție în familie, pe care o ai oriunde te-ai afla. Sărbătoarea aceasta te aduce mereu, la orice vârstă, înapoi în copilărie, te bucuri de orice globuleț, de beteală, de Moș Crăciun.

Cum îți vei petrece Sărbătorile de Iarnă?
Crăciunul îl fac în Oklahoma, de Revelion merg la Los Angeles și apoi la schi. Aștept cu emoție în fiecare an aceste sărbători dragi mie.

Vei găti ceva special?
Să știi că am rămas cu această pasiune, eu pregătesc masa, eu mă ocup de meniu. Merg pe mâncare tradițională românească, doar că mai upgradez gusturile, în sensul că fac sărmăluțe în foi de viță, dar nu mai pun carne de porc, ci de curcan. Țin la tradiții.

Mama va fi alături de tine?
Ea rămâne în țară, dar există Facetime, Whatsapp, ținem legătura mereu.

Ce cadouri de suflet îți revin acum în memorie din vremea copilăriei?
Sunt multe hăinuțe, dar niște lucruri mai deosebite au fost niște patine cu rotile, diverse cizmulițe. Patinele rămân acel ”the best”, fiindcă mi le-am dorit mult. Și sunt cu atât mai importante cu cât se găseau foarte greu în acei ani și trebuia să strângi vreo cinci salarii lunare ca să le achiți, să le dobândești.

Ne poți spune o poznă de când erai mică?
Doar una? M-am urcat pe scaun să iau o bomboană din vârf, fiindcă le mâncasem pe restul. Și-am căzut cu ditamai bradul! L-am pus la pământ, l-am dărâmat. Aveam 4 ani și eram foarte poznașă. Eram fata care nu stătea locului nici o clipă.

Ce-ți dorești pentru 2019, în afară de sănătate și-o familie fericită?
Important e să te bucuri de la o zi la alta și să încerci să lași ceva durabil după tine. Îmi doresc să am succes cu acest nou proiect, legat de grădinița de gimnastică.

Cât de important este acest proiect pentru tine?
E ceva de suflet, o idee pe care o vreau transpusă în realitate, ca să ridicăm noi campioni, cu muncă, fiindcă altfel nu se poate nimic în viață. Dar e o idee și pentru ca țâncii noștri să facă sport de plăcere, pentru sănătatea lor, să mai lase deoparte gadgeturile și smartphone-urile.

Țiriac și Halep, implicați în grădinița Nadiei

„Zeița de la Montreal”, acum în vârstă de 57 de ani, a deschis ”Gym Nadia” în cadrul Complexului Fundației Ion Țiriac din Otopeni și va continua în România un proiect început în Statele Unite ale Americii, alături de antrenorii Cristian și Lăcrămioara Moldovan – ultima, fostă elevă a Nadiei în trecut.

După speech-uri și glume, după ce s-a jucat cu prima grupă de copii, Nadia a invitat-o și pe Simona Halep, prezentă la eveniment, să se rostogolească alături de cei mici pe saltele colorate. „Și ea este implicată în proiectul meu, alături de domnul Țiriac, dânsul făcând miracolele să fie posibile, cu baza lui și cu buzunarul meu deschis. Pot extinde și-n țară acest proiect, sunt deschisă la orice propunere”, a spus Nadia.

Miștouri cu aluzii la Borcea, între Țiriac și Nasty

Ilie Năstase a întreținut atmosfera. Mai întâi, a pus ochii pe o domnișoară brunetă, hostess, spunându-i lui Ion Țiriac: „Uite, ți-o prezint pe sora mea. Ce frumoasă este! Cu ea s-a dus toată frumusețea familiei, mie nu mi-a mai rămas”. Apoi, când în sală, în timpul speech-ului lui Țiriac, s-a auzit scâncetul unui copil, a urmat un dialog amuzant. „Ilie, cred că e al tău copilul! Aaa, pardon, nu mai poți”, s-a amuzat miliardarul, însă Nasty nu s-a lăsat: „Să avem pardon, e al lui Borcea!”.


Citește și:

Doctorul Ciomu al femeilor – După ce a uitat două foarfeci într-o femeie, chirurgul Ștefan din Constanța a cusut defectuos o pacientă, astfel încât „Trei ani nu am putut să fac nici măcar un control ginecologic”!

Citește mai multe despre Ion Țiriac pe Libertatea.

Comentarii