De azi voi incepe pregatirea pentru ziua in care voi renunta la tigari. Timp de trei luni voi lua pastilele antifumat dupa o schema fixa. Cel mai frica mi-e sa nu ma ingras.
Dr. Magdalena Ciobanu, director al Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat, m-a asigurat ca nu exista nici un risc sa ma ingras (acum am 53 de kg), cu conditia sa adopt un alt stil de alimentatie. Asta inseamna ca principala masa sa fie micul dejun, unde am voie sa mananc orice, la pranz, ceva usor, iar la cina (obligatoriu inainte de ora 18.00), fructe sau un iaurt. Dr. Ciobanu mi-a spus ca nu e obligatoriu sa renunt brusc, ci ma mai pot bucura de acest viciu inca o saptamana. Iata si cei opt pasi pe care trebuie sa-i urmeze cine vrea sa renunte:
1. Gaseste-ti motivul
Important este ca motivul tau sa fie personal, acel ‘ceva’ esential pentru tine, care te va face sa spui: ‘Nu, multumesc, eu nu mai fumez pentru ca…’.
2. Cunoaste-ti dusmanul
Analizeaza-ti viata de fumator: de ce fumezi, care sunt situatiile, persoanele, locurile, obiectele care ‘cer’ o tigara.
3. Fa-ti un plan de actiune
Gaseste un inlocuitor pentru fiecare tigara (atentie: trebuie sa fie lucruri/activitati care iti plac!). Scrie-ti planul si prinde-l cu o piuneza in locurile cele mai placute pentru fumat.
4. Alege-ti ziua 1ca nefumator
Alege perioada in care tu crezi ca iti va fi mai usor.
5. Pregateste ziua 1
Adu-ti aminte de motiv. Asigura-ti cele necesare inlocuirii tigarii. Incearca urmatoarele trucuri: fumeaza tigari de calitate proasta, stinge-le la jumatate.
6. Ziua 1. De azi esti nefumatoare
Este importat ca in aceasta zi sa arunci pachetul de tigari, scrumierele si brichetele.
7. Cand apare ‘nevoia’de o tigara…
Aplica planul. Si, evident, nu uita motivul!
8. Daca ‘ti-a scapat’ o tigara…
Nu te descuraja. Daca nu ai rezistat tentatiei, atunci sa fie doar un pufait, nu o tigara intreaga.