Familie influentă

Maria Cocoru, o femeie de 90 de ani, care a decedat în 2024, figurează în acte ca proprietară a zonei retrocedate din Parcul IOR. În spatele acesteia s-ar afla familia Băjenaru. Aceștia ar fi rudele bătrânei.

Familia este una influentă: are legături politice, afaceri imobiliare și contracte cu statul. În ultimii ani, zona retrocedată a fost transformată într-un câmp devastat care urmează să fie închiriat.

Misterul din jurul Mariei Cocoru s-a adâncit odată cu trecerea anilor, mai ales că femeia nu a apărut niciodată public. Nici vecinii acesteia de pe strada Piscului, din sectorul 4, nu au văzut-o vreodată.

Au auzit despre ea la TV, îi cunosc numele de la avizierul de întreținere, o singură persoană fiind înregistrată la apartamentul numărul 70, însă nimeni nu a văzut-o vreodată.

„Eu locuiesc aici din ‘86 și nu știu cum arată”, spune o locatară. „Știu că e o întreagă poveste cu parcul, cu amenzile. Dar ea aici nu mai locuia de mulți ani. Stă un nepot al ei.” Un nepot din familia Băjenaru, au povestit vecinii femeii, anul trecut, jurnaliștilor.

Două zone verzi

Două zone verzi din sectorul 3 al Bucureștiului, anume 12 hectare din cele 86 ale Parcului IOR și întregul Parc Constantin Brâncuși, de 1,4 hectare, au ajuns prin retrocedare în proprietatea privată a Mariei Cocoru, o femeie cu vârsta de aproximativ 90 de ani, despre care nu se știe să fi apărut vreodată în public.

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

Bucata de 12 hectare din zona de nord-est a Parcului IOR – situată de-a lungul Bulevardului Nicolae Grigorescu, cu strada Constantin Brâncuși la nord și strada Liviu Rebreanu la sud – a fost retrocedată în natură în anul 2005, pe vremea când primar general al Capitalei era Adriean Videanu.

Întregul Parc Constantin Brâncuși, situat lângă zona retrocedată a Parcului IOR, peste drum de Bulevardul Nicolae Grigorescu, a fost retrocedat – tot în natură – în anul 2011, din dispoziția primarului general de atunci, Sorin Oprescu.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.