„Este vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce priveşte depăşirea salariilor la stat peste cel al preşedintelui. În acest moment, aşa cum am discutat, doar la stat”, a spus Nicolae Ciucă, aflat la Cercul Militar Național din București la activitatea de împachetare a cadourilor pentru veteranii de război.
„Varianta în sine, în momentul de faţă, nu există. Am decis în şedinţa de coaliţie ca la nivelul Ministerului Finanţelor să se efectueze această analiză şi, în momentul în care au toate datele agregate şi sunt prezentate toate elementele, o discutăm în coaliţie”, a menționat el.
Ciucă a precizat că în coaliție s-a discutat un procent de 16% aplicat veniturilor care depășesc venitul președintelui deoarece aceasta este cifra de impozitare în momentul de față.
„Procentul de 16% a fost discutat pentru că acesta este cel care în acest moment funcţionează şi ca impozitul propriu-zis pe legea finanţelor”, a punctat șeful Guvernului și al PNL, care a menționat că „nu este absolut nimic bătut în cuie” și că decizia finală va fi luată după ce Ministerul de Finanțe vine cu o analiză.
Cu referire la posibilitatea ca o astfel de măsură să fie neconstituţională, Ciucă a afirmat că „orice măsură pe care o vom lua trebuie să aibă şi susţinere juridică”.
Precizările au venit în contextul în care liderul PSD, Marcel Ciolacu, le-a propus luni, 24 aprilie, liderului PNL, Nicolae Ciucă, și președintelui UDMR, Kelemen Hunor, impozitarea progresivă din 2024 a bugetarilor care au venituri ce depășesc 25.000 de lei brut lunar, adică salariul președintelui.
Aflat în Argentina, președintele Klaus Iohannis a spus și el că așteaptă de la PSD și PNL „să vină cu o soluție integratoare” pentru a reduce cheltuielile bugetare, nu la „măsuri scoase cu penseta”.
roby_bucuresti • 26.04.2023, 17:23
Sa va fie rusine la toti care sunteti la guvernare.Pentru 4mi de pensionari de lux pierd 15 milioane de romani banii din pnnr