Jurământul, în plenul reunit al Parlamentului

Pe parcursul zilei, Libertatea vă va oferi toate informațiile din jurul acestui moment istoric.

De la ora 12.00, în plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului, Nicușor Dan va depune jurământul de credință în fața Legislativului. La ședința solemnă participă reprezentanții Executivului, foști președinți ai României, membri ai Casei Regale, reprezentanți ai instituțiilor publice și europarlamentari. Sunt prezenți și oficiali europeni, precum Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv și comisar european pentru drepturi sociale, și Iulia Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București. scrie News.ro.

Depunerea jurământului este ultimul pas legal pentru ca Nicușor Dan să devină oficial președinte, după ce a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale pe 18 mai, în competiția cu liderul AUR, George Simion.

Ceremonia militară de la Palatul Cotroceni

După încheierea ceremoniei din Parlament, la ora 13.30, va avea loc ceremonia militară de învestire, pe Platoul Marinescu de la Palatul Cotroceni.

Este un moment simbolic prin care noul șef al statului preia oficial conducerea țării, în fața reprezentanților instituțiilor armatei și altor oficialități.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Predarea-primirea mandatului între Bolojan și Nicușor Dan

Tot la Palatul Cotroceni va avea loc, ulterior, ceremonia de predare-primire a mandatului prezidențial. Ilie Bolojan, președinte interimar până în acest moment, își încheie mandatul și revine în funcția de senator. Astfel, Nicușor Dan preia toate atribuțiile funcției, conform Constituției României.

Ce spune Constituția despre mandatul președintelui

Potrivit legii fundamentale, candidatul validat de Curtea Constituțională depune jurământul următor în fața Parlamentului:

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

Mandatul președintelui este de 5 ani și începe de la data depunerii jurământului. Nicio persoană nu poate ocupa această funcție mai mult de două mandate, indiferent dacă sunt succesive sau nu. Până la depunerea jurământului de către noul președinte, mandatul este exercitat de președintele anterior sau de un interimar.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

Președintele, rol constituțional de garant al statului

Constituția României precizează: „Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate”.

Nicușor Dan devine al cincilea președinte al României postdecembriste.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.